dYdX: gedecentraliseerde cryptobeurs wil zich technologisch herpositioneren

Wie crypto-derivaten verhandelt op een gedecentraliseerde crypto-beurs (DEX), vertrouwt meestal op dYdX. Nu heeft het platform verregaande plannen onthuld voor een technologische heroriëntatie.

Hoewel de DeFi-divisie van de crypto-industrie de laatste tijd aan glans heeft ingeboet door hacks, protocolstoringen en faillissementen, stopt de verdere ontwikkeling niet. Wat de gedecentraliseerde cryptobeurs dYdX nu aankondigt in een blogpost lijkt in eerste instantie misschien heel technologisch, maar het zou DeFi wel eens voor een deel op zijn kop kunnen zetten. Dit komt omdat dYdX tegen het einde van het jaar een ommezwaai wil maken en zich technologisch op de achtergrond wil emanciperen van Ethereum (ETH). Tot nu toe vertrouwde dYdX op StarkEx als een netwerk dat rechtstreeks op Ethereum is gebaseerd en dat de handel in crypto-derivaten organiseert. In de toekomst zal zij in plaats daarvan haar eigen oplossing gebruiken, die gebruik maakt van technologie van Cosmos (ATOM) om flexibeler en onafhankelijker te worden. Het nieuws leverde Cosmos een koerswinst van 15 procent op en voor DYDX nog bijna 10 procent.

De overstap van Ethereum naar een dYdX-specifieke blockchain is nog grotendeels ongetest voor een toonaangevend DeFi-protocol, aldus de blogpost. Het is echter de meest veelbelovende manier om DEX op lange termijn te positioneren als een concurrent voor gecentraliseerde cryptobeurzen. Ter vergelijking: de handel in crypto-derivaten bereikt momenteel ongeveer 600 miljoen dollar in dagelijks volume op dYdX en ongeveer 50 miljard dollar op de gecentraliseerde marktleider Binance. Versie 4 van dYdX met technologie van Cosmos als basis zal kosten besparen en de prestaties verhogen, schrijft het team. Zij laten zich leiden door het motto: altijd tien keer groter denken. Volgens hun prognose zal Cosmos als de basis voor dYdX ook meer decentralisatie brengen dan voorheen en bruggen slaan naar andere DeFi ecosystemen dan Ethereum, alsook naar gecentraliseerde aanbieders.

Het bleef aanvankelijk onduidelijk wat er met de op StarkEx gebaseerde versie van dYdX zal gebeuren wanneer versie 4 live gaat. Andere grote DEX zoals UniSwap (UNI) of PancakeSwap (CAKE) houden hun oudere versies meestal live, zelfs na grote upgrades.

Conclusie: dYdX kan momentum beleven met nieuwe technologie

Belangrijk voor beleggers: voor DYDX als een native token bij dYdX is de geplande technologische innovatie een goede kans voor waardestijging. De reden hiervoor is dat de vergoedingen voor deze DEX in de toekomst uitsluitend in DYDX zullen worden betaald en dat een stijging van de verkoop de vraag zou stimuleren. Tegelijkertijd bestaat echter het risico dat de grootse plannen van dYdX in de realiteit in het gedrang komen door de aanzienlijke ontwikkelingswerkzaamheden die nodig zijn, of vertraging oplopen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*