In een recent marktrapport legt Ripple uit hoe zuiver digitale banken zich verspreiden in de regio Azië-Pacific. Vooral bij grensoverschrijdende transacties komt XRP om de hoek kijken.
Ripple (XRP) publiceert met onregelmatige tussenpozen analyses over trends in de financiële industrie, waarin uiteraard ook eigen bijdragen zijn opgenomen. Het laatste marktrapport is gewijd aan de regio Azië-Stille Oceaan (APAC) en de bovengemiddelde groei van het belang van digitaal bankieren daar. Volgens Ripple blijkt dit uit het feit dat ongeveer 20 procent van de 250 zuiver digitale banken zich in de APAC-regio bevindt. Bijzonder vermeldenswaard zijn Singapore, waar duidelijke wettelijke voorschriften innovatie mogelijk maken, en de Filipijnen, waar cryptocurrencies en digitale betalingsmogelijkheden een grotere rol spelen dan in andere landen.
Volgens Ripple komen deze ontwikkelingen tot uiting in indrukwekkende cijfers: het aantal realtime overschrijvingen (instant payments) in Singapore steeg in 2021 met 58 procent ten opzichte van het jaar ervoor, en het aantal cryptotransacties in de Filipijnen steeg in dezelfde periode zelfs met 71 procent. Ripple geeft echter geen absolute cijfers of informatie over het marktaandeel dat zijn eigen technologische oplossingen en XRP hier kunnen innemen. In het algemeen wordt eraan herinnerd dat RippleNet en On-Demand Liqudity (ODL) met XRP bij uitstek geschikt zijn voor realtime-overdrachten waarbij cryptocurrencies betrokken zijn.
Wat houdt digitaal bankieren tegen vanuit het perspectief van Ripple
Ripple ziet twee belangrijke obstakels voor de verdere uitbreiding van zuiver digitaal bankieren. Ten eerste is 40% van de consumenten in de APAC-regio tot dusver niet bereid hun financiële gegevens online op te slaan omdat zij geen vertrouwen hebben in de veiligheid van internetplatforms. En maar liefst 25 procent van de consumenten noemt twijfels over de veiligheid van hun persoonlijke apparaten als een belemmering om digitaal bankieren en betalen tot een onderdeel van het dagelijks leven te maken. Dit is belangrijk omdat verwacht wordt dat tegen 2025 minstens 83 procent van de APAC-burgers een smartphone zal hebben en het mobiele internet in de regio snel toeneemt. In Singapore heeft de regering in ieder geval nieuwe wetten ingevoerd om de beveiliging van gegevens te versterken na een sterke toename van online e-commerce criminaliteit, aldus Ripple.
Het tweede struikelblok voor een aanhoudende sterke groei van digitaal bankieren met realtime overschrijvingen is volgens Ripple het gebrek aan internationale standaarden. In de regio Azië-Stille Oceaan groeit het volume van de blockchainmarkt met een jaarlijks gemiddeld percentage van 81 procent over vijf jaar en zal in 2023 een bedrag van ruim 23 miljard US dollar zijn bereikt. De belangrijkste use case zijn grensoverschrijdende transacties en betalingsprocessen waarbij een blockchain betrokken is. Er zijn echter nog uitzonderingen, zoals de FinTech PayNow uit Singapore en PromptPay uit Thailand, die hun systemen hebben gecoördineerd. Het is geen toeval dat de twee door Ripple genoemde bedrijven ook tot haar eigen klantenkring behoren.
Conclusie: Ripple wil profiteren van groei in digitaal bankieren in APAC
Ripple wijst erop dat van de 249 bekende zuiver digitale banken er tot dusver slechts 13 in het zwart staan, en 10 daarvan komen uit de APAC-regio. Dit betekent dat er veelbelovende contacten zijn geïdentificeerd waarvoor Ripple en XRP in aanmerking zouden kunnen komen. In de vooruitzichten gelooft Ripple dat de verspreiding van digitaal bankieren ook in het wereldwijde Westen zal aankomen. Met marktberichten zoals nu, maakt Ripple reclame voor XRP en zijn diensten, maar zonder echt iets nieuws te leveren. Een prettige bijkomstigheid: met dergelijke analyses slaagt Ripple er in ieder geval tijdelijk in om het nog steeds dreigende juridische geschil in de VS met de SEC terzijde te schuiven.
Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.
Leave a Reply