Bitcoin wordt wettig betaalmiddel in El Salvador – wat betekent dat?

Op de Bitcoin Conference 2021 in Miami kondigde de president van El Salvador aan dat zijn land Bitcoin in de toekomst zal erkennen als legale valuta. Wat zit hierachter?

El Salvador wil het eerste land ter wereld worden waar Bitcoin (BTC) een wettelijk erkende munteenheid is. Dit zei president Nayib Bukele tijdens de Bitcoin-conferentie 2021 in Miami. Het nieuws genereerde veel internationale aandacht – Bitcoin en andere cryptocurrencies worden immers nog steeds kritisch bekeken of zelfs verboden door centrale banken, politici en regelgevers in veel landen. Maar waarom benadert Nayib Bukele Bitcoin op agressieve wijze, en hoe zou de koers per-BTC de burgers van El Salvador in hun dagelijks leven kunnen beïnvloeden?

Achtergrond over El Salvador en Bitcoin

In het Centraal-Amerikaanse land El Salvador leven de ruwweg 6,5 miljoen inwoners met een eigenaardigheid: de officiële nationale munt is sinds 2001 de Amerikaanse dollar, nadat het vertrouwen in de lokale colón door hyperinflatie verloren was gegaan. Nayib Bukele werd op zijn beurt in 2019 democratisch verkozen tot president, maar zijn leiderschapsstijl wordt door critici omschreven als autoritair. Op zijn Twitter-account zet Bukele uiteen wat hij met zijn Bitcoin-initiatief hoopt te bereiken:

  • BTC kan zorgen voor directe investeringen
  • Overmakingskosten voor internationale overmakingen zullen drastisch worden verlaagd door Bitcoin-transacties
  • Ongeveer 70 procent van de El Salvadoranen heeft geen bankrekening – dat verandert met een Bitcoin-portemonnee
  • In de toekomst kunnen leningen en spaarplannen ook veilig en goedkoop via Bitcoin worden georganiseerd.

Bukele wil ook ondernemers uit de crypto-industrie een ongecompliceerde en snelle verblijfsvergunning in El Salvador bezorgen. Omdat Bitcoin de wettelijke munteenheid wordt naast de Amerikaanse dollar, zal de vermogenswinstbelasting worden afgeschaft.

Waarnemers zien het plan, dat nog door het parlement moet worden goedgekeurd, als een instrument om de afhankelijkheid van de VS en de VS-dollar te verminderen. Maar zij wijzen ook op mogelijke motieven van Bukele om de inzet voor Bitcoin te gebruiken om af te leiden van zijn binnenlandse machtsvertoon. Tijdens de Covid-pandemie liet Bukele duizenden mensen arresteren omdat ze de avondklok zouden hebben overtreden. Soldaten marcheerden begin 2020 op bevel van Bukele het parlement binnen om parlementsleden onder druk te zetten in te stemmen met een kredietlijn voor meer politie. Bukele’s eerste termijn loopt af in 2024, en er gaan steeds meer stemmen op die vrezen dat Bukele langzamerhand een onaantastbare president wordt die voor altijd in een politiestaat zal regeren.

Conclusie: El Salvador wordt een Bitcoin-laboratorium

President Bukele’s opvatting van democratie is naar Europese maatstaven waarschijnlijk echt niet overtuigend. Maar voorlopig verandert dit niets aan het feit dat zijn stimulans voor Bitcoin de geschiedenis in kan gaan. De goedkeuring van het parlement wordt als zeker beschouwd en vanaf dan zal El Salvador beginnen aan een internationaal waargenomen experiment: aanvaarden de burgers werkelijk Bitcoin met zijn prijsschommelingen als een alternatief voor de Amerikaanse dollar en vindt BTC een weg naar hun dagelijks leven? Investeert de crypto-industrie in El Salvador zoals Bukele hoopt omdat de omgeving uitnodigend is? Je zou het een experiment op grote schaal kunnen noemen, maar wat Bukele in gedachten heeft, klinkt niet als een flits in de pan.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*