In afwachting van een uitspraak in de zaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission tegen Ripple, kijkt crypto-advocaat John Deaton nog eens naar een detail. Het gaat over XRP-verkopen op secundaire markten en hun legaliteit.
In de verhitte sfeer in de Amerikaanse crypto-industrie veroorzaakt door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), wordt het wachten op een uitspraak in de zaak tegen Ripple (XRP) een test van geduld. De SEC had Ripple in december 2020 aangeklaagd voor de vermeende illegale verkoop van XRP. De cryptocurrency van Ripple is een effect onder de Amerikaanse wet, stelt de SEC, en voelt zich daarom verantwoordelijk voor regulering. Maar de Howey-test en vaste jurisprudentie ondersteunen het standpunt van de SEC niet, tenminste wanneer XRP worden verhandeld op secundaire markten zoals een cryptobeurs, schrijft prominente crypto-advocaat John Deaton op Twitter.
Deaton vertegenwoordigt XRP-beleggers in de rechtszaak SEC tegen Ripple. Zijn cliënten beweren dat ze niet direct door Ripple zijn gelokt met een schriftelijke vaste winstverwachting of de belofte van bedrijfsaandelen toen ze XRP kochten. Ze zijn specifiek niet op zoek naar compensatie van Ripple – zoals de SEC eigenlijk plaatsvervangend wil. Maar misschien belangrijker is wat Deaton uitwerkt over secundaire markten voor XRP en andere cryptocurrencies. Want over deze kwestie heeft hij al een juridische overwinning behaald in een vergelijkbare SEC v. LBRY zaak. Daar was er in de uitspraak van het hoger beroep een duidelijk uitgewerkt verschil tussen de verkoop van de cryptocurrency door het projectteam zelf en de handel op secundaire markten.
Daarom is het voor Deaton ook duidelijk in het geval van XRP: als de cryptocurrency wordt gekocht en verkocht op cryptobeurzen of tussen particulieren, is de SEC op geen enkele manier verantwoordelijk. Want bij dergelijke deals met XRP is er geen sprake van een investeringscontract en geen vooruitzicht op bedrijfsaandelen in Ripple. Dit is een zwaarwegend argument voor de praktijk, omdat XRP van alle grote Noord-Amerikaanse cryptobeurzen is geschrapt en pogingen van investeerders om XRP terug te krijgen op bijvoorbeeld Coinbase tot nu toe op niets zijn uitgelopen.
Polygon, Solana en Cardano legaal op secundaire markten?
De argumentatie van Deaton is ook om een tweede reden relevant. Want de SEC wijst nu meer dan 50 altcoins aan als “effecten”. Toch zijn drie populaire cryptocurrencies al in de problemen gekomen, namelijk Cardano (ADA), Polygon (MATIC) en Solana (SOL). In hun gevallen hebben de Amerikaanse neonbroker Robinhood en het cryptohandelsplatform Bakkt al toegezegd de notering te schrappen – voordat er een rechterlijke beslissing is over hun status. Er heerst angst onder beleggers dat andere handelsplatformen in de VS ook zullen besluiten om Polygon, Solana en Cardano van de lijst te schrappen uit voorzorg om problemen met de SEC te voorkomen. Maar als je de inschatting van Deaton volgt, valt de handel in tokens zoals ADA, MATIC en SOL op secundaire markten sowieso niet onder de jurisdictie van de SEC.
Conclusie: De VS heeft transparante regelgeving nodig voor Ripple en Co.
De juridische strijd over de status van XRP is een stekend bewijs van het gebrek aan transparante regulering van de crypto-industrie in de VS. Zolang de betrokkenheid van de SEC beperkt bleef tot Ripple en vrij onbeduidende minder belangrijke aandelen, vermeden sommigen graag om naar het grote geheel te kijken. Maar sinds de SEC deze maand ook fronten opende tegen de cryptobeurzen Binance en Coinbase en goed gefinancierde munten als Cardano, Solana en Polygon, is het niet langer mogelijk om te onderdrukken dat het juridische grijze gebied meer dan riskant is. Velen in de VS kijken al jaloers naar de EU, waar onlangs een begrijpelijke wettelijke basis voor cryptocurrencies en de handel in cryptocurrencies werd aangenomen met het MiCA-regelgevingspakket.
Leave a Reply