In Duitsland brengen sommige banken ook al negatieve rentetarieven in rekening voor particuliere klanten, terwijl de centrale bank in Groot-Brittannië een dergelijk monetair beleid overweegt. Wat betekent het voor Bitcoin en Co. als kredietsaldo’s in euro’s of ponden bij de bank onderhevig zijn aan boeterente?
Zijn investeringen in Bitcoin (BTC) en Altcoins zoals Ethereum (ETH) het beste antwoord op de trend naar negatieve rentes in de traditionele financiële markten? De eurocrisis van 2009 heeft geleid tot negatieve rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB). Met de huidige corona-crisis wordt het steeds duidelijker dat commerciële banken ook een boeterente gaan berekenen voor deposito’s in euro. Als ze euro’s veilig bij de ECB parkeren, moeten ze een negatieve rente betalen en geven ze dit nu af en toe door aan hun klanten. Zelfs in economisch onzekere tijden is het echter moeilijk te begrijpen waarom er geen rente meer in rekening wordt gebracht voor particuliere kredietsaldi, maar in plaats daarvan kost de opslag bij een bank zelfs geld. Bij Bitcoin en andere crypto’s is de opslag echter in principe gratis.
Groot-Brittannië – negatieve rentevoeten zijn onderweg
Analisten verwijzen tegenwoordig naar Groot-Brittannië over negatieve rentetarieven. In haar maandrapport heeft de centrale bank particuliere banken opgeroepen zich voor te bereiden op negatieve rentetarieven. De algemene situatie, die wordt gekenmerkt door corona en brexiet, laat misschien geen enkele andere stap toe. Ook in de eurozone zijn er tot nu toe geen tekenen die erop wijzen dat er sprake is van een nul- of negatieve rente.
Degenen die vermogen hebben om te beheren, nemen echter niet alleen het verlies van positieve rentevoeten mee in hun overwegingen, maar ook de inflatie. Dan wordt het simpelweg inactief laten van Fiat nog minder aantrekkelijk. In theorie zouden negatieve rentetarieven de consumenten moeten aanmoedigen om hun geld te gebruiken en zo een economische stimulans te geven. De huidige studies tonen echter eerder een voorkeur voor sparen aan.
Bitcoin als bescherming tegen inflatie
In deze ongewone situatie op de financiële markten zijn de voordelen van Bitcoin opnieuw heel duidelijk. Door het vaste maximum van 21 miljoen BTC en Bitcoin Halving als rem op de inflatie, wordt de moeder van alle crypto’s niet direct beïnvloed door wat het monetaire beleid bepaalt. Grote bedrijven in de VS, onder leiding van MicroStrategy, verschuiven nu al geldreserves naar Bitcoin. Zij noemen de inflatiebescherming als eerste reden, en de mogelijkheid tot appreciatie als verder argument voor BTC.
Deskundigen denken dat het heel goed mogelijk is dat als er negatieve rentes blijven bestaan, niet alleen in Groot-Brittannië, mensen in toenemende mate op zoek zullen gaan naar alternatieven voor sparen in Fiat. Bitcoin als een crypto-valuta die wereldwijd wordt gebruikt is een “digitaal goud” dat niet alleen experts kunnen bedenken. Optimisten in de crypto-scene hopen op nieuw kapitaal bij BTC, waardoor de prijzen zouden moeten stijgen.
Conclusie: negatieve rentevoeten een argument voor Bitcoin
Een investering in Bitcoin of toonaangevende Altcoins is waarschijnlijk riskanter dan de strategie om negatieve rentetarieven op belangrijke valuta’s zoals de euro of het Britse pond uit te zitten. Maar realistisch gezien is Fiat zwak zoals zelden en het vertrouwen in het monetaire beleid lijdt; niet alleen paniekzaaiers spreken van een dreigende inflatie. Maar het risico om te investeren in BTC weerspiegelt ook de goede kansen op koerswinst. Als u geïnteresseerd bent, vindt u een hele reeks artikelen over Bitcoin en gemakkelijk te begrijpen instructies over hoe u uw start met Bitcoin het beste kunt organiseren.
Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.
Leave a Reply