Cardano: CEO Hoskinson met algemene kritiek op de staat van de crypto-industrie

De stemming op de cryptomarkten is goed, met Bitcoin (BTC) die op een jaarlijks hoogtepunt handelt. Maar Charles Hoskinson, oprichter van Cardano (ADA), speelt spelbreker met algemene kritiek op de ontwikkeling van de crypto-industrie.

Charles Hoskinson behoort niet alleen tot de eredivisie van crypto beroemdheden als medeoprichter van Ethereum (ETH) en huidig hoofd van Cardano (ADA) – de 36-jarige heeft ook tientallen keren de aandacht getrokken vanwege zijn agressieve communicatie. In zijn laatste videomonoloog (hier op X) neemt Hoskinson een veeg uit de pan naar de crypto-industrie die tot ver buiten de Cardano-gemeenschap op kritische reacties is gestuit. Charles Hoskinson maakt zich zorgen over drie punten:

1. stablecoins zoals Tether (USDT) of USDC vormen voor Hoskinson een gevaar. Ze zijn veel te dominant geworden voor de cryptomarkten en zouden door hun gecentraliseerde principes ook eenzame beslissingen kunnen nemen. Hoskinson gebruikt een grafiek om te illustreren dat, in termen van US dollars, toonaangevende stablecoins verantwoordelijk zijn voor ongeveer 70 procent van alle transacties die op blockchains worden uitgevoerd. Nog maar een paar jaar geleden waren Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) de twee toonaangevende cryptocurrencies en domineerden ze absoluut de markt. Hoskinson waarschuwt dat de supersterke rol van stablecoins in de cryptomarkten zou kunnen leiden tot een situatie waarin hun uitgevers zich mengen in hard forks en partij kiezen. Een klassieke stablecoin zoals Tether kan immers niet zomaar zijn dollarreserves verdubbelen om twee cryptocurrencies met Amerikaanse dollars in crypto te ondersteunen na een hard fork.

Maar de oplossing die Hoskinson voorstelt zijn algoritmische stablecoins. Dergelijke concepten zijn theoretisch in staat om eerlijk en onafhankelijk om te gaan met bijvoorbeeld hard forks. Maar algoritmische stablecoins zijn voor grote delen van de cryptobeleggers verschroeide aarde sinds de ineenstorting van TerraUSD in uiterlijk mei 2022. In het Cardano ecosysteem heeft de algoritmische stablecoin DJED ook herhaaldelijk de beloofde 1:1 koppeling aan de Amerikaanse dollar verloren. Bij DeFiChain (DFI) met Julian Hosp is het de algoritmische stablecoin DUSD die in de zomer van 2022 de ondergang van het hele ecosysteem inluidde. De oprichter van Nano (XNO), Colin LeMahieu, reageerde op de opmerkingen van Hoskinson met een stuk waarin hij uitlegt waarom algoritmische stablecoins niet kunnen werken, hoe aantrekkelijk het idee ook klinkt.

2) Hoskinson bekritiseert de houding van veel investeerders ten opzichte van Bitcoin, Cardano en dergelijke, die zich alleen richten op winst en de ethos en basisprincipes van cryptocurrencies negeren. Volgens Hoskinson maakt bijvoorbeeld bijna niemand op Reddit zich in discussies nog druk over decentralisatie en nieuwe marktdeelnemers, maar alleen over hoe je winst kunt maken.

3) Hoskinson ziet ook weinig goeds in de toelating van Bitcoin ETF’s in januari, hoewel dit de cryptomarkten een rugwind zal geven. In plaats daarvan vreest Hoskinson dat Bitcoin ETF’s en mogelijke imitators de invloed van traditionele financiële bedrijven en gecentraliseerde beurzen op de crypto-industrie zullen vergroten. Volgens Hoskinson was het oorspronkelijke doel echter om een gedecentraliseerd, censuurbestendig en transparant alternatief voor deze structuren te creëren, waarin iedereen dezelfde rechten en mogelijkheden heeft.

Conclusie: stof tot nadenken van Cardano meesterbrein Charles Hoskinson

Vitalik Buterin, uitvinder van Ethereum, had aan het begin van het jaar al gewaarschuwd dat crypto zijn cyberpunk begin niet mag verliezen. Volgens Buterin zouden authenticiteit en onafhankelijkheid verloren gaan als Ethereum alleen monetaire doeleinden vervult. Inhoudelijk staat dit niet ver af van de wake-up call die Hoskinson nu probeert, en die waarschijnlijk spreekt uit de ziel van veel Bitcoin-aanhangers uit de beginjaren.

Maar vandaag de dag wordt Hoskinson automatisch geassocieerd met Cardano. Cardano en ADA zitten al meer dan twee jaar in een diepe crisis in de zoektocht naar use cases, wat ook terug te zien is in de prijscurve. Daarom heeft nog niemand Cardano ETF’s voorgesteld en maken de grote, gevestigde stablecoins een bocht rond het ADA ecosysteem. Daarom is Hoskinson’s algemene kritiek op de staat van de crypto-industrie op wankele grond – zijn opmerkingen kunnen ook worden geïnterpreteerd als zelfmedelijden en een afleiding van de Cardano-problemen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*