Cryptocrisis: FTX-baas Bankman-Fried roept industrie op om te helpen

De cryptomarkt wordt momenteel in een negatieve trend geduwd door projecten in nood en insolventies. Het hoofd van de cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, ziet het als de verantwoordelijkheid van de industrie om te reageren met hulpacties.

Angst verspreidt zich onder beleggers in Bitcoin (BTC) en Co: Ten laatste sinds de ineenstorting van het Terra ecosysteem in de tweede week van mei, stapelt het slechte nieuws zich op, zoals van het DeFi platform Celsius of het hedgefonds Three Arrows Capital (3AC), die op de rand van insolventie lijken te staan. De prijscurves van Bitcoin, Ethereum (ETH) en andere belangrijke altcoins zijn teruggevallen naar de niveaus van rond de jaarwisseling 2020/21. In deze situatie maakt Sam Bankman-Fried, CEO van cryptobeurs FTX, zich sterk voor het financieel ondersteunen van worstelende projecten. Hij voelt een verantwoordelijkheid om na te denken over hoe interventie in de crypto-industrie “besmetting kan indammen”, vertelde Bankman-Fried aan de Amerikaanse radio.

Daaraan toevoegend verklaarde de 30-jarige miljardair dat zijn plannen zelfs niet gaan over de vraag of men betrokken was bij of verantwoordelijk was voor recente faillissementen en mislukkingen. Hij pleit voor bailouts om de cryptomarkten als geheel weer op een “gezond” pad te brengen. Bankman-Fried belijdt “Effectief Altruïsme” en wil door middel van effectieve donaties elders sociale verbeteringen tot stand brengen.

BlockFi krijgt 250 miljoen dollar lening van FTX

Na het interview met NPR werd onthuld dat zijn cryptobeurs FTX het worstelende platform BlockFi te hulp schiet met een kredietlijn van 250 miljoen dollar. BlockFi CEO Zar Prince’s opluchting over de financiële noodhulp was duidelijk op Twitter. Bankman-Fried sprak op zijn beurt in een tweet zijn vertrouwen uit dat BlockFi nu in staat zou zijn om vanuit een sterke positie de moeilijke markt te navigeren. Iets meer dan een week geleden had BlockFi al aangekondigd dat het 20 procent van zijn banen zou schrappen als reactie op het marktklimaat.

Bankman-Fried is tegenwoordig ook principieel over andere zaken. Hij ziet de Amerikaanse Federal Reserve als een van de triggers voor de prijsdalingen van cryptocurrencies. De Fed had onlangs het belangrijkste rentetarief in de VS met 0,75 procent verhoogd, de grootste verhoging sinds 1994. Wanneer het begrotingsbeleid de teugels strakker aanhaalt, aldus Bankman-Fried, verkopen beleggers de beleggingen die grotere risico’s inhouden. In het drama rond het hedgefonds 3AC wenste Bankman-Fried regulering en/of een transparant DeFi in de toekomst als maatregel om herhaling in de Twitter-discussie te voorkomen. FTX is een van de top vijf cryptobeurzen in de wereld en Bankman-Fried is al eerder opgevallen als eigenzinnig.

Conclusie: crypto-industrie in zelfbedrog?

Prominente stemmen als Bankman-Fried bevinden zich doorgaans in een intern conflict: enerzijds willen ze overheidsinvloed en -regulering op de crypto-industrie met gevoel voor proportie, maar anderzijds handelen ze geenszins meer in een ruimte die gescheiden is van de wereldeconomie en -politiek. De roep om zelfverantwoordelijkheid zou de weg kunnen wijzen naar een nieuw evenwicht. We moeten ook denken aan de 600 miljoen dollar hack bij Axie Infinity (AXS) en de sidechain Ronin, waar een consortium rond ‘s werelds grootste cryptobeurs Binance in april miljoenen beschikbaar stelde om slachtoffers volledig te compenseren. Ook hier waren besmettingsrisico’s voor verbonden projecten vastgesteld en in het beste geval zal het gebruikte steungeld op middellange termijn winstgevend zijn voor Binance. Voorlopig valt nog af te wachten of de oproep van Bankman-Fried steun zal vinden in de crypto-industrie en gezamenlijke actie mogelijk zal maken. Maar zelfs de winstgevende cryptobeurzen zouden niet in staat zijn geweest om een crash van 40 miljard dollar te compenseren, zoals Terra (LUNA) en UST.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*