De invasie van Oekraïne door Russische troepen laat de crypto-industrie niet koud. Ethereum-oprichter Vitalik Buterin, zelf geboren in de buurt van Moskou, spreekt van een “misdaad” en betuigt zijn solidariteit met Oekraïne.
De westerse wereld is geschokt: in Zuid-Oost-Europa, in Oekraïne, heerst een staat van oorlog. Russische troepen hebben een invasie gelanceerd met als doel, zoals president Vladimir Poetin heeft verklaard, Oekraïne onder controle te krijgen. De dramatische situatie deed de cryptomarkten op donderdag aanvankelijk kelderen, maar de prijsverliezen zijn sindsdien teruggedraaid. Met Vitalik Buterin als uitvinder van Ethereum (ETH) heeft de cryptoscene er een ster bij die geboren is in Rusland. Op Twitter maakte Buterin in het Russisch duidelijk dat hij woedend was dat Poetin ten strijde trok. Dit was een “misdaad tegen het Oekraïense en Russische volk”. Met het Oekraïense militaire saluut “Glorie aan Oekraïne”, kiest Buterin de kant van de aangevallenen.
Maar in een tweede tweet, dit keer in het Engels, merkt Buterin ook op: “Ethereum is neutraal, maar ik ben dat niet.” Daarmee beschrijft de 28-jarige een tweedeling die waarschijnlijk ook door andere vertegenwoordigers van de crypto-industrie wordt gevoeld. Enerzijds werd Bitcoin (BTC), als de moeder van alle cryptocurrencies, al gedreven door de noodzaak om een alternatief te bieden voor potentieel politiek misbruikbare fiatvaluta’s zoals de Amerikaanse dollar. Maar het theoretisch neutrale concept kan ook worden misbruikt in geval van twijfel. Het enthousiasme voor Bitcoin in El Salvador, bijvoorbeeld, weerspiegelt ook een verontrustende onwetendheid van aanzienlijke binnenlandse problemen en een autoritaire president, Nayib Bukele.
Buterin had nog in 2017 met Poetin gesproken om hem te overtuigen van de verdiensten van Ethereum. Maar dergelijke “diplomatieke” missies van crypto-denkers leveren zelden tastbare resultaten op en worden al snel verdacht van het vertegenwoordigen van zakelijke belangen. Justin Sun, die Tron (TRX) oprichtte en nu als diplomaat voor Grenada optreedt als ambassadeur bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), moet dit ook ondervinden.
Conclusie: Kan de crypto-industrie apolitiek zijn?
Er zijn al lang zoveel raakpunten tussen de politiek en de crypto-industrie dat een neutrale houding slechts in beperkte mate geloofwaardig is. De blockchain zelf is beschermd tegen beïnvloeding, maar de mensen achter de technologie blijven kwetsbaar. In het geval van Ethereum (ETH) moeten we denken aan het geval van Virgil Griffith: de ETH-programmeur gaf technologische kennis door aan Noord-Korea en hangt hiervoor een gevangenisstraf boven het hoofd in de VS. De tips van Griffith waren namelijk bedoeld om Noord-Korea te helpen de sancties te omzeilen. Toen Rusland kort voor de invasie van Oekraïne cryptowetten invoerde, herkenden waarnemers in deze stap ook een strategie van Moskou om sancties tegen de financiële sector te voorkomen. Er gaapt snel een kloof tussen de visie van apolitiek zijn en de realiteit.
Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.
Leave a Reply