IOTA 2.0 aangekondigd voor 2024 – decentralisatie eerst met Shimmer (SMR)

De IOTA Foundation heeft besloten dat decentralisatie in 2024 werkelijkheid wordt, te beginnen met het zijproject Shimmer (SMR). IOTA 2.0 zal dan live gaan en daarmee een compleet nieuw Tanglenet.

De IOTA Foundation voert een grootschalige informatiecampagne om de geplande technologische vernieuwingen te presenteren. Een officiële samenvatting bevat nu ook een tijdlijn voor IOTA 2.0: Een testnet zal in het eerste kwartaal van 2024 live gaan en het nieuwe protocol zal dan worden geïmporteerd in het Shimmer zijproject (SMR). Volgens de aankondiging zal IOTA zelf dan later volgend jaar de grote upgrade naar versie 2.0 ondergaan, waardoor het tanglenet eindelijk gedecentraliseerd zal worden.

IOTA 2.0, ook bekend als “Coordicide”, achtervolgt de cryptoscene al sinds de begindagen van block-builders.de; we berichtten er hier voor het eerst over in 2018. Sindsdien belooft de IOTA Foundation elk jaar dat decentralisatie binnen handbereik is – maar er is weinig gebeurd. Een commissie die onlangs is opgericht om de centrale coördinator in het IOTA Tanglenet te vervangen, bleek bij nader inzien een schijnvertoning. De technologische structuur van IOTA is altijd gedomineerd geweest door een centrale autoriteit, wat in tegenspraak is met het gedecentraliseerde principe van cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC).

Nu gelooft de IOTA Foundation echter opnieuw dat het dit fundamentele probleem binnen afzienbare tijd kan oplossen. Voor zover bekend zal een soort Delegated Proof-of-Stake (DPoS) in de toekomst beslissen over de validatie van transacties in IOTA 2.0. DPoS is de afgelopen jaren steeds populairder geworden als cryptoprotocol en wordt onder andere gebruikt door Ethereum (ETH).

Sinds oktober zijn er enkele tientallen officiële blogartikelen, video’s en andere bijdragen online verschenen voor IOTA 2.0. Het commentaar van de gemeenschap op de aankondigingen is overwegend positief en hoopt op positieve impulsen voor de prijscurves van Shimmer en IOTA.

Conclusie: IOTA en Shimmer op de rand van een fundamentele revolutie in 2024?

De cryptomarkten worden niet besmet door de grote aankondigingen van IOTA. Shimmer wordt verhandeld rond USD 0,037, dicht bij een all-time low, en de kortstondige vlaag van interesse in SMR in de gedecentraliseerde financiële (DeFi) sector is alweer aan het afnemen. In het geval van IOTA zorgde de registratie van een nieuwe stichting in Abu Dhabi eind november voor een tijdelijke prijspiek, maar die is alweer tenietgedaan. Of de crypto-industrie nog zit te wachten op een gedecentraliseerde IOTA 2.0 is de grote vraag, naast de technologische haalbaarheid, waar in 2024 mogelijk antwoorden op komen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*