Terra Crash: grote beleggers dumpten UST op tijd, kleine beleggers kochten later bij

Een maand geleden nam het cryptodrama rond Terra (LUNA) en de algoritmische stablecoin UST zijn loop. Een analyse toont aan: Grote beleggers reageerden snel op de situatie en trokken vroegtijdig kapitaal terug.

Toen de algoritmisch aan Terra (LUNA) gekoppelde stableoin UST vanaf 7 mei langzaam zijn 1:1 koppeling aan de US-dollar verloor, beoordeelden beleggers de situatie anders. Dat is de conclusie van een studie van het cryptobedrijf Jump Crypto. Kleine investeerders met investeringen van minder dan 10.000 US dollar in het Terra-ecosysteem kochten aanvankelijk vooral UST toen de stablecoin voor minder dan 1 US dollar werd verhandeld. Zij hebben wellicht gespeculeerd op een herschikking van de UST-pariteit en de daaruit voortvloeiende winsten. Beleggers met 10.000 tot 1 miljoen US dollar begonnen daarentegen hun posities in UST snel af te bouwen. Grote beleggers met meer dan 1 miljoen USD aan UST reageerden nog sneller en consequenter door hun UST te verkopen.

Jump Crypto analyseerde blockchain-gegevens voor zijn analyse. Het bevestigt de keten van bewijsmateriaal die reeds door Nansen is gepresenteerd, waaruit blijkt dat het niet één enkele investeerder was die de doodsspiraal voor UST en LUNA in gang heeft gezet. Nansen heeft ten minste zeven portemonnees geïdentificeerd die vanaf 7 mei op grote schaal UST onttrokken aan het DeFi protocol Anchor. Anchor bood 20 procent rente op UST en was daarmee de belangrijkste reden voor de snelle opkomst van de stablecoin, die voor de crash een marktkapitalisatie had van bijna 20 miljard US dollar. UST was theoretisch gedekt door LUNA. Het algoritme voor het genereren of vernietigen van Terra parallel met de hoeveelheid UST in omloop was echter te traag toen binnen enkele uren en dagen massale hoeveelheden kapitaal uit het ecosysteem stroomden.

Volgens Jump Crypto waren zelfs de extra aankopen van UST door kleine beleggers niet genoeg om het grote kapitaal dat werd onttrokken te compenseren. Wat er precies is gebeurd met de 3,5 miljard dollar aan Bitcoin (BTC) reserves die door de Luna Foundation Guard Foundation zijn vrijgegeven om UST overeind te houden, weten zelfs analisten nog niet. Er blijven geruchten bestaan dat de reserves het voor geselecteerde grote investeerders bij Terra mogelijk hebben gemaakt om half ongedeerd uit UST te stappen en dat het geld niet naar de vrije markt is gevloeid zoals werd aangenomen.

Conclusie: Risicobeheer bij LUNA en UST heeft vruchten afgeworpen.

Het moet nuchter worden opgemerkt: Van 7 tot 9 mei was er een gevaarlijke trend te zien met UST, maar met niveaus nog steeds boven de 90 cent, waren beleggers in staat om tijdens deze dagen met relatief beheersbare verliezen afscheid te nemen van de stablecoin. Grote beleggers grepen deze kans veel vaker aan dan kleine beleggers, die bleven vertrouwen op het concept van Terra en UST. Dit bevestigt eens te meer het belang van gericht risicobeheer in de cryptohandel.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*