Terra-oprichter Do Kwon doelwit van US Securities and Exchange Commission (SEC)

Het wordt juridisch ongemakkelijk voor Do Kwon, de oprichter van Terra (LUNA). De US Securities and Exchange Commission onderzoekt Do Kwon in verband met de DeFi Protocol Mirror en uit Zuid-Korea komen berichten over geheime geldkisten.

Do Kwon zal zich het crypto-jaar 2022 waarschijnlijk de rest van zijn leven pijnlijk herinneren. In mei moest de oprichter toezien hoe zijn project Terra (LUNA) met de algoritmisch gekoppelde stablecoin UST instortte en tientallen miljarden US-dollars onder zich bedolven. Nu, in juni, haalt een ander achtergrondverhaal Do Kwon in de VS in. Een hof van beroep in New York heeft bevestigd dat Do Kwon zich moet verantwoorden voor Terra Labs en het Mirror Protocol.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is van mening dat het Mirror Protocol in strijd met de wet ook op Amerikaanse klanten was gericht. Het Mirror Protocol voor het DeFi in het kader van LUNA betrof de handel in derivaten van toonaangevende tech-aandelen – een financieel gebied waarop de SEC in de VS toezicht uitoefent. De advocaten van Do Kwon voerden aan dat Mirror Protocol weinig aanwezig was in de VS en dat er formele fouten waren gemaakt in het onderzoek van de SEC. Maar nu lijkt het duidelijk: Do Kwon moet documenten overhandigen en getuigen. Het Mirror Protocol zelf zit zonder liquide middelen sinds de crash van LUNA en heeft ook een ernstig beveiligingslek openbaar moeten maken.

Do Kwon dreigt ook in zijn thuisland Zuid-Korea in de problemen te komen. Daar blijven de media intensief onderzoeken hoe het er achter de schermen bij Terra Labs aan toe is gegaan en of iemand zich heeft kunnen verrijken aan de crash van LUNA en UST. Het tv-station JTBC meldt, onder vermelding van voormalige Terra-medewerkers, dat Do Kwon ervoor had gezorgd dat er maandelijks crypto ter waarde van 80 miljoen US dollar werd overgemaakt naar onbekende portemonnees. De beschuldigingen zijn witwassen van geld en zelfbediening. Do Kwon heeft nog geen commentaar gegeven op de beschuldigingen.

Terra met Do Kwon wordt meer en meer sinister in de nasleep

In de goede dagen van LUNA en UST had Do Kwon critici meestal arrogant van zich afgeschud, waarbij zijn miljoen dollar weddenschappen met andere crypto beroemdheden slechts één voorbeeld waren. Maar de betweter Do Kwon is ontgoocheld, zelfs de poging tot een herlancering met LUNA 2.0 is mislukt, de prijscurve van de nieuwe Terra is ver gedaald. Details uit het verleden van Do Kwon, zoals zijn verzwijgen van een ander mislukt stablecoin-project genaamd Basis Cash, doen twijfels rijzen over zijn betrouwbaarheid. Do Kwon zal er dus waarschijnlijk aan moeten wennen dat hij voorlopig veel tijd aan juridische zaken zal moeten besteden.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*