Wat zijn Elastic en Rebase tokens?

Het snelle succes van Terra (LUNA) en TerraUSD nodigt uit tot nadenken over de vraag welke concepten kunnen worden gebruikt om cryptocurrencies aan andere activa te koppelen. Eén principe heet Elastic of Rebase Token.

De datadienst Coingecko telt momenteel een goede 50 cryptocurrencies die kunnen worden gecategoriseerd als rebase tokens. Op andere plaatsen worden dergelijke altcoins ook wel elastische tokens genoemd. Met een gecombineerde marktkapitalisatie van ongeveer 1 miljard Amerikaanse dollar spelen rebase tokens zoals Ampleforth (AMPL) nauwelijks een rol in de totale cryptomarkt. Maar het principe achter rebase tokens krijgt steeds meer belangstelling omdat het een oplossing biedt voor de vraag hoe cryptocurrencies kunnen worden ontworpen die zo nauw mogelijk gekoppeld zijn aan bepaalde andere activa. De belangrijkste voorbeelden van dergelijke use cases zijn stablecoins, die de Amerikaanse dollar weerspiegelen en tot dusver bijna altijd door kasreserves werden gedekt.

Maar rebasemunten zijn voor hun koppeling niet afhankelijk van reserves, maar van een geautomatiseerde en regelmatige aanpassing van het aantal in omloop zijnde munten. Wanneer de prijs van Ampleforth aanzienlijk begint af te wijken van de vooraf vastgestelde benchmark van 1 US-dollar, treedt de Rebase-methode in werking. Bepaald door algoritmen en georganiseerd door slimme contracten, wordt elke Ampleforth portemonnee vervolgens ofwel extra AMPL toegewezen of AMPL worden er vernietigd (“verbranden”). Deze opzettelijke kunstmatige inflatie of schaarste van Ampleforth is bedoeld om de prijs stabiel te houden; de rebase vindt elke 24 uur plaats.

Is Terra (LUNA) met de stablecoin TerraUSD (UST) niet ook een rebase token? TerraUSD is geen conventionele stablecoin, die door reserves in US-dollars zoals Tether (USDT) of USD Coin (USDC) wordt gedekt en zo de vaste koppeling garandeert. Maar bij TerraUSD dient LUNA als afdekking en dus moet ook LUNA telkens voor meer of minder UST worden gebruikt. Een dergelijk mechanisme bestaat niet voor rebase tokens. Hier wordt geen onderpand gebruikt, maar wordt alleen het aantal in omloop zijnde tokens kunstmatig gereguleerd om de richtprijs te bereiken.

Dit werkte echter niet echt in het geval van Doge Killer (LEASH). Deze altcoin, oorspronkelijk bedoeld als een rebase token, is gebaseerd op het Shiba Inu (SHIB) ecosysteem en werd verondersteld op één lijn te liggen met de prijs van Dogecoin (DOGE). Maar het plan werkte niet en LEASH werd vrijgegeven, de prijs is nu het gevolg van vraag en aanbod.

Conclusie: rebase token met matig succes

Volgens Coingecko is het belangrijkste rebase token naar marktkapitalisatie Olympus (OMH), dat echter slechts op een verre 160e plaats komt onder de belangrijkste cryptocurrencies. Aanzienlijke prijsschommelingen voor Olympus, die nuttig zou zijn voor DeFi onder Ethereum (ETH), tonen, net als bij andere rebase tokens: het concept klinkt interessant in theorie, maar heeft zich tot nu toe niet overtuigend bewezen in de praktijk.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*