IOTA begraaft concrete tijdschema’s voor verdere ontwikkeling – Coordicide ook getroffen

De IOTA Foundation zegt vaarwel tegen de gewoonte om streefdata te noemen voor belangrijke stappen in de technologische ontwikkeling. Dit geldt ook voor het grote project Coordicide aka IOTA 2.0.

Eind april werd IOTA 1.5 een feit via Chrysalis, en deze technologische stap, die eigenlijk al veel eerder had moeten plaatsvinden, heeft veel bijval geoogst. Maar nu doet een detail uit de interne werking en het zelfbeeld van de IOTA Foundation ons stoppen: Omdat IOTA vanaf nu klaar is met een concrete roadmap die tijdshorizonten geeft voor komende belangrijke ontwikkelingsdoelen. Dit werd aangekondigd door Charlie Varley, een van de hoofdontwikkelaars van IOTA, via Twitter. Varley schrijft dat dit bedoeld is om de druk van de IOTA Foundation af te halen en ook om speculaties over IOTA tegen te gaan. Maar deskundigen zijn er om minstens drie redenen tegen:

  1. Duidelijk gedefinieerde data voor aankomend groot nieuws zoals de lancering van een product of existentiële vooruitgang zijn gebruikelijk en een goede praktijk in de crypto-industrie zoals in andere industrieën. Zowel beleggers als klanten willen terecht uitgebreid geïnformeerd worden, dit geldt ook voor IOTA.
  2. Degenen die IOTA van dichterbij bekijken, wachten op IOTA 2.0 (Coordicide). Dit is de basisdoelstelling die de IOTA Foundation al minstens vier jaar verkondigt, en inhoudelijk betekent dit de afschaffing van de centrale coördinator in Tanglenet. Alleen dan zou IOTA een gedecentraliseerd netwerk worden en decentralisatie is het gebod van de crypto-industrie dat vertrouwen schept.
  3. IOTA is berucht voor het niet halen van schema’s, Chrysalis moest vele malen worden uitgesteld. Voor IOTA 2.0 hadden de oprichters nog in de herfst van 2020 een lancering in 2021 beloofd. Het tweede testnet voor Coordicde, Nectar genaamd, is al maanden in de maak.

Het nieuwe stappenplan bij IOTA is hier te vinden. Varley zegt dat de afzonderlijke afdelingen van de IOTA Foundation nu een “goed geoliede machine” zijn en dat de schema’s zeker nog intern worden vastgesteld. In de commentaren van de IOTA gemeenschap overheerst instemming en de teneur is: men moet zorgvuldigheid boven snelheid stellen bij de verdere ontwikkeling van IOTA.

Conclusie: IOTA met twijfelachtige manoeuvres op routekaart

Laten we één ding duidelijk maken: Of het nu gaat om Ethereum (ETH) of Cardano (ADA), Polkadot (DOT) of Filecoin (FIL), het corrigeren van ambitieuze tijdlijnen is aan de orde van de dag in de crypto-industrie. Vaker heeft dit waarschijnlijk ook voor technologische mislukkingen gezorgd. In dit opzicht is de IOTA Foundation geen speciaal geval in haar verleden, maar heeft zij vaak op een ongelukkige of onvolledige manier schemawijzigingen aan de buitenwereld meegedeeld.

Het is echter een zeer vreemde benadering om helemaal af te zien van openbare doelgegevens, vooral met betrekking tot IOTA 2.0. Immers, zonder decentralisatie door coordicide hebben IOTA’s DeFi ambities en bijbehorende smart contracts inhoudelijk weinig zin. En speculaties en debatten over de toekomstige levensvatbaarheid van IOTA zullen waarschijnlijk alleen maar weer oplaaien. Om nog maar te zwijgen over zaken als handel met voorkennis. Transparantie in een project zo groot als IOTA (marktkapitalisatie van ruim 6 miljard US dollar) en een stichting die erkend is als non-profit houdt ook tijdschema’s in, zelfs als deze door de betrokkenen als lastig worden ervaren.

De nieuwe IOTA CEO Dominic Schiener trad eind 2020 aan met de belofte van meer transparantie. Beleggers en team moeten hem daar nu met klem aan herinneren. Dit gaat niet over vituperatieve kritiek op IOTA, maar over een fundamentele kwestie van vertrouwen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*