IOTA sluit zich aan bij proefproject voor slimme energiesensoren

De IOTA Foundation is een projectpartner in het Duitse proefproject SUSEE (Secure Sensor Platforms for Smart Energy Networks). IOTA dient daar als netwerk om gegevens van digitale elektriciteitsmeters door te geven.

IOTA is verheugd deel te nemen aan een proefproject waarbij haar eigen kerncompetentie als netwerk voor het internet van dingen (IoT) kan worden gedemonstreerd. Het Tanglenet is gepland als de kern voor SUSEE, zegt het in een blogpost. Achter de afkorting SUESEE gaat de ietwat logge taak “Secure Sensor Platforms for Smart Energy Networks” schuil. SUSEE wordt tot 2024 met een bedrag van 2,6 miljoen euro gefinancierd door het Duitse federale ministerie van Economische Zaken en Energie. Hoeveel hiervan naar de IOAT-Stichting zal gaan, werd niet bekendgemaakt.

De projectleider voor SUSEE is mCloud Systems. Het bedrijf richt zich op IoT-oplossingen voor de industrie. Bij SUSEE worden huishoudens en zakelijke klanten van Stadtwerke Osnabrück uitgerust met zogenaamde slimme meters. Deze zijn in staat om het gemeten elektriciteitsverbruik onafhankelijk door te geven aan het gemeentelijke nutsbedrijf. IOTA wordt hier gebruikt als een netwerk dat fraudebestendigheid garandeert, compatibel is met veel verschillende sensoren en gegevens versleutelt. IOTA werkt samen met peerOS, een bedrijf dat gespecialiseerd is in sensorsystemen. De wetenschappelijke deelnemers aan SUSEE zijn afkomstig van de Technische Universiteit Chemnitz en het Fraunhofer-Institut.

In een eerste fase moet SUSEE de manuele lezing van de meterstanden overbodig maken en aldus kosten besparen. Voorts zijn, volgens de projectbeschrijving, individueel aangepaste elektriciteitstarieven en andere diensten met toegevoegde waarde gepland. Andere slimme stadsprojecten met IOTA, zoals in Noorwegen, proberen een evenwicht te vinden tussen elektriciteitsopwekking uit hernieuwbare energiebronnen en consumenten. Zo zou het opladen van e-auto’s automatisch naar de nachturen kunnen worden gestuurd, wanneer anders minder elektriciteit wordt verbruikt dan overdag.

Voor de IOTA Foundation legt Holger Köther als directeur Partnerships de nadruk op het veiligheidsaspect naast de IOT-competentie. Op SUSEE kan IOTA bewijzen hoe een IT-infrastructuur kan worden beschermd tegen aanvallen van hackers. Het gebruik van IOTA als betaalmiddel is bij SUSEE nog niet gepland.

Conclusie: IOTA benadert het dagelijks leven in door de overheid gefinancierde projecten

SUSEE is een andere bouwsteen voor IOTA om voet aan de grond te krijgen in de toekomstige markt van slimme huizen en slimme steden. Hier kan worden verwezen naar het Tanglenet en naar een concept dat autonome sensoren verbindt die met lagere hardware-eisen toe kunnen. Tot dusver is er echter nog geen doorbraak bereikt waarbij dergelijke proefprojecten echt uitgroeien tot een zeer grootschalige oplossing waarbij een standaard wordt gecreëerd met medewerking van IOTA.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*