Ethereum (ETH) Upgrade Londen met EIP-1559 is aanstaande

De Londense upgrade zal naar verwachting in de vroege namiddag van vandaag (donderdag) worden geactiveerd op Ethereum (ETH). Daar is het detail EIP-1559 in het vizier van beleggers, omdat het de transactiekosten op ETH nieuw regelt.

Ethereum (ETH) verwacht vandaag (donderdag) een grote stap voorwaarts met de Londense upgrade en in het bijzonder de EIP-1559 module. Londen is klaar om live te gaan op de blockchain van Ethereum met blok 12965000 en de countdown voorspelt dat dit zal gebeuren om 13:30 Duitse tijd. Zelfs beleggers die anders weinig belangstelling hebben voor de technologische details van upgrades zouden hier met Ethereum op moeten letten. Dit komt doordat het nu opgenomen upgradevoorstel EIP-1559 de prijscurve van ETH kan beïnvloeden.

De reden hiervoor is dat EIP-1559 direct het probleem van transactiekosten op Ethereum aanpakt. Deze transactiekosten bedragen momenteel vaak $10 of meer in US dollar in het Ethereum ecosysteem, wat de massale adoptie van DApps en DeFi aanbod belemmert. De upgrade van Londen en EIP-1559 kunnen daar niets aan veranderen: De blockchain van ETH kan slechts ongeveer 15 transacties per seconde (TPS) verwerken en bereikt dus vaak zijn technologische grenzen. Maar EIP-1559 is bedoeld om ervoor te zorgen dat het vorige veilingsysteem voor transactiekosten op Ethereum wordt ondermijnd en orders worden verwerkt tegen een vaste prijs in een ordelijke volgorde.

Daartoe zal het huidige distributiesysteem voor transactievergoedingen, die normaal gesproken worden verrekend in de ETH-subeenheid Gwei, op zijn kop worden gezet. Tot nu toe gingen deze vergoedingen naar de miners die met hun nodes transacties valideren. Aangezien deze transactiekosten niet vast lagen in Ethereum, gaven mijnwerkers de voorkeur aan orders die hogere gasprijzen boden. EIP-1559 stelt nu automatisch de transactiekosten vast op basis van de belasting van het netwerk. En de op deze manier verzamelde Gwei gaat niet langer naar de mijnwerkers, maar wordt gebruikt – ook automatisch – om ETH terug te kopen van de vrije markt en te vernietigen (burne).

EIP-1559 op Ethereum ook een concept tegen inflatie

Men moet dit weten: In tegenstelling tot Bitcoin met zijn vaste maximum aantal van 21 miljoen BTC, heeft Ethereum geen limiet verankerd in de code waarna geen ETH meer kan worden gegenereerd. Elk nieuw Ethereum blok genereert 2 ETH. Dit leidt momenteel tot een inflatie voor Ethereum van ongeveer 4 procent per jaar (ter vergelijking: de inflatie van Bitcoin is ongeveer 1,8 procent per jaar tot de volgende halvering). EIP-1559 maakt daarom niet alleen de transactiekosten van Ethereum meer voorspelbaar, maar heeft ook een anti-inflatoir effect door ETH te verbranden.

Upgrade Londen moet zich in de praktijk bewijzen voor Ethereum

Beleggers kijken nu reikhalzend uit naar wat EIP-1559 in de praktijk voor Ethereum zal betekenen. Omdat er een achterdeur overblijft om transacties naar de snelle baan te duwen. Cliënten kunnen een fooi geven via een “inclusievergoeding” en zo de mijnwerkers ertoe overhalen de voorkeur te geven aan individuele transacties voor verwerking. Snelle validatie van transacties is zeer belangrijk, vooral in de DeFi-sector, waar strategieën gericht zijn op real-time.

De opnamevergoeding moet de mijnwerkers die bij voorbaat tegen EIP-1559 hebben geprotesteerd, geruststellen. Immers, met Upgrade London op Ethereum wordt hen een winstgevende bron van inkomsten ontnomen en hadden ze een ongewenste hard fork kunnen bewerkstelligen. Ethereum heeft dit in 2016 al meegemaakt met de versplintering van Ethereum Classic en wil zo’n inharmonische hard fork indien mogelijk vermijden. Uiteindelijk hebben ook de Ethereum miners dit ingezien en hebben zij nu consequent hun goedkeuring aan London en EIP-1559 laten blijken.

Conclusie: Langzaam op weg naar Ethereum 2.0 via Upgrade Londen

In afwachting van een win-win situatie voor het Ethereum ecosysteem door EIP-1559, is de prijscurve van ETH onlangs aanzienlijk gestegen boven de algemene cryptocurrency markt, met ongeveer 8 procent winst alleen al in de afgelopen 24 uur. De markt heeft daarom al een succesvolle start voor Londen met Ethereum ingeprijsd en verwacht dat het concept van EIP-1559 ook in de praktijk zal werken. Op middellange termijn ligt de focus op Ethereum 2.0, dat de blockchain van ETH toekomstbestendig moet maken op het vlak van TPS en energiehonger. Om dit te bereiken zal Ethereum 2.0 het protocol veranderen van proof-of-work naar proof-of-stake. De streefdatum van 2021 lijkt de deskundigen echter te krap en Ethereum 2.0 is nu realistischer voor 2022. Als alles vlot verloopt, zullen Upgrade London en EIP-1559 tegen dan een oplossing hebben gevonden om niet nog meer onder druk te komen van concurrenten zoals Polkadot (DOT) of Solana (SOL) wegens buitensporig hoge transactiekosten.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*