Bitcoin, Dogecoin, Ethereum en Co. met lichte opleving ondanks Amerikaanse belastingplannen

Onder aanvoering van Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) noteerden veel cryptocurrencies in het weekend hoogtepunten voor de afgelopen 30 dagen. In het proces worden belastingen en regulering van crypto besproken in de VS.

Bitcoin (BTC) doorbrak tijdelijk de 45.000 dollar horde tijdens het weekend en Ethereum (ETH) steeg tot boven de 3.000 dollar. Hiermee leidden de twee belangrijkste wereldwijde cryptocurrencies een trend die ook populaire altcoins zoals Dogecoin (DOGE) hielp. Bitcoin en Co. mochten consequent – al was het maar tijdelijk – waarden noteren die de afgelopen 30 dagen highs betekenden.

Voor één keer zien waarnemers Ethereum als de drijvende kracht in deze ontwikkeling en niet de leidende valuta Bitcoin. Dit komt omdat de Londense upgrade werd uitgevoerd voor ETH, die met EIP-1559 zorgt voor meer transparantie in transactiekosten en inflatiebeheersing. Dit zou ook de DeFi divisie onder Ethereum weer rugwind moeten geven.

Amerikaans beleid richt zich op crypto-industrie

Deskundigen merken echter tegelijkertijd op: de voorzichtige opwaartse trends op de totale cryptomarkt sluiten niet echt aan bij wat momenteel voor scherpe discussies zorgt in de Amerikaanse politiek. President Joe Biden wil een enorm infrastructuurprogramma deels financieren uit nieuwe belastingen op cryptocurrency-activa en -handel. Van het – nog niet vastgestelde – wetgevingspakket is 28 miljard US dollar begroot. Om de cryptobelastingen daadwerkelijk te kunnen innen, is het de bedoeling dat cryptobeurzen, portefeuilleaanbieders en soortgelijke marktdeelnemers informatie over klanten doorgeven aan de Amerikaanse belastingdienst IRS. Vertegenwoordigers van de industrie maken bezwaar: Gedecentraliseerde cryptobeurzen zoals Uniswap verzamelen geen klanteninformatie, en bitcoin-mijnwerkers zijn niet verplicht om persoonlijke informatie vrij te geven.

Zo hebben woordvoerders als FTX-baas Sam Bankmanager-Fried via Twitter de volgende teneur verwoord: Passende samenwerking van in de VS gevestigde gecentraliseerde cryptobeurzen met de belastingdienst is denkbaar. Het totale juridische pakket moet echter goed doordacht zijn en mag er niet toe leiden dat delen van de innovatieve crypto-industrie uit de VS worden verdreven. Zelfs crypto-icoon en Tesla CEO Elon Musk zei op Twitter: “Er is geen crisis die overhaaste wetgeving zou afdwingen.”

Conclusie: fragiele situatie voor cryptomarkt in de VS

De dagelijkse prijzen van Bitcoin en Ethereum vertonen tekenen van nervositeit, met recente stijgingen die minder dan stabiel blijken te zijn. De oorzaak van deze volatiliteit is de angst in de cryptosector om ondermijnd te worden in het infrastructuurpakket van de Amerikaanse president Joe Biden. Duidelijke trends zijn pas weer te verwachten als duidelijk wordt of de Amerikaanse politiek erin zal slagen regels te vermijden die de crypto-industrie in principe belemmeren in haar zoektocht naar nieuwe bronnen van belastinginkomsten.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*