Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en Co: cryptomarkten storten drastisch in

De prijscurves van toonaangevende cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) zijn de afgelopen dagen met 20 procent of meer gedaald. De cryptomarkt beleeft een zware terugval.

Beleggers in Bitcoin (BTC) en co. bevinden zich momenteel in een lastige situatie: de prijscurves van alle belangrijke cryptocurrencies vertonen over de hele linie duidelijke negatieve trends. Bitcoin, de belangrijkste valuta, verloor 13 procent van zijn waarde in de afgelopen 24 uur en zelfs min 25 procent in de afgelopen week. BTC wordt momenteel verhandeld op iets meer dan 22.000 US dollar, het laagste niveau sinds december 2020. Ethereum (ETH) is nog harder getroffen: het is de afgelopen week met ongeveer 32 procent gedaald en is gezakt tot een prijsniveau van ongeveer 1.200 US dollar – de laatste keer dat Ethereum op zo’n laag niveau noteerde was in januari 2021. De totale cryptomarkt heeft nu minder dan 1 biljoen US dollar aan marktkapitalisatie en is daarmee ook gekrompen tot het niveau van eind 2020.

Prijsdalingen op de cryptomarkt – veelvoudige redenen

Bij het zoeken naar oorzaken voor de alarmerende neerwaartse trend maken deskundigen onderscheid tussen twee gebieden: Aan de ene kant wegen zelfgemaakte problemen op de cryptomarkten. De crash van Terra (LUNA) en Stablecoin UST in mei leverde beleggers vrijwel van de ene dag op de andere meer dan 40 miljard dollar verlies op en vernietigde veel vertrouwen. De schokgolven troffen ook Bitcoin en Ethereum en leidden tot initiële sell-offs.

Gisteren blokkeerde het grote cryptoplatform Celsius opnames, waardoor 1,7 miljoen klanten en een goede 10 miljard US dollar aan kapitaal werden getroffen. Deze actie roept onaangename herinneringen op aan andere crypto-faillissementen en versterkt de negatieve stemming.

Er is ook geen nieuws van buitenaf dat beleggers momenteel in de richting van Bitcoin (BTC) zou drijven. Na de Amerikaanse Federal Reserve is ook de Europese Centrale Bank na een decennium begonnen af te stappen van negatieve rentetarieven, waardoor klassieke spaarplannen weer wat aantrekkelijker worden. Intussen bereikt de inflatie in de VS en de EU niveaus die vergelijkbaar zijn met de oliecrisis van het begin van de jaren zeventig. Deze mix duwt ook de aandelenmarkten in negatief gebied en Bitcoin lijkt zich niet te kunnen ontkoppelen van deze macro-economische ontwikkelingen.

Conclusie: dreigt er een lange droogte voor de cryptomarkten?

Iedereen die lange tijd in Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies heeft geïnvesteerd, heeft ook te maken gehad met ernstige volatiliteit en lange negatieve periodes. Historisch gezien is HODL de beste tactiek gebleken, d.w.z. geld veilig opslaan in een hardware wallet en wachten op de volgende opleving. Op dit moment zijn vooral beleggers die Bitcoin, Ethereum en andere altcoins eind 2020 voor het eerst ontdekten en hun portefeuilles opbouwden tijdens de hausse nerveus. Omdat deze investeringen nu in het rood gaan. Zelfs nieuws zoals de succesvolle proefrun voor een Ethereum 2.0 of regelgeving van de cryptomarkt met gevoel voor proportie lijken momenteel geen positieve impuls te geven aan de prijscurves. Daarom lijkt het gevaar van een langdurige droogte voor de cryptomarkt reëel, met steunlijnen die zich nu vormen voor Bitcoin en toonaangevende altcoins.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*