Cardano (ADA): Fase Voltaire rolt langzaam uit – zelfbestuur beloofd

Bij Cardano (ADA), het cryptobedrijf Input Output en oprichter Charles Hoskinson waren tot nu toe de strategische beslissers. Nu het de Voltaire-ontwikkelingsfase ingaat, zal Cardano zichzelf gaan besturen.

Cardano (ADA) heeft eind september een belangrijke mijlpaal in zijn ontwikkelingsplannen gehaald met de upgrade Vasil. Maar zelfs na Vasil weerspiegelt de prijscurve van Cardano geen gevoel van optimisme – ADA blijft op niveaus onder 0,50 US dollar en de gehoopte nieuwe use cases blijven schaars. Toch gaat oprichter Charles Hoskinson publiekelijk in de aanval en roept via Twitter het komende Voltaire-tijdperk op voor Cardano. In deze ontwikkelingsfase zal het ADA-ecosysteem overgaan in de handen van miljoenen gebruikers en ontwikkelaars, zegt Hoskinson, en zo de crypto-industrie laten zien hoe gedecentraliseerd leiderschap werkt.

Daarvoor is het belangrijk te weten: Sinds de lancering in 2017 heeft Cardano beweerd een strikt wetenschappelijke aanpak te hanteren voor de verdere ontwikkeling en heeft het tijdschema tijdperken gedefinieerd die elk in het teken staan van een belangrijk onderwerp. De bijbehorende officiële routekaart van Cardano plaatst het tijdperk Voltaire als laatste nummer vijf onder de titel “administratie”; met Vasil gaat Cardano het vierde tijdperk “Basho” in op het gebied van schaalvergroting. Sinds het begin is de strategische zeggenschap bij Cardano in handen van oprichter Hoskinson en het cryptobedrijf Input Output. Zij beslissen bijvoorbeeld wanneer een upgrade klaar is voor lancering op ADA in het mainnet.

Een dergelijke aanpak is niet ongewoon bij andere grote cryptocurrencies. Om het ontwikkelingswerk geconcentreerd aan te sturen, krijgen stichtingen, oprichters en/of cryptobedrijven ook de hoofdrol bij Solana (SOL) of Chainlink (LINK). Anderzijds is decentralisatie het basisprincipe van Bitcoin en Co. en is een centrale autoriteit daarom niet populair. Met de aankondiging van Fase Voltaire voor Cardano hanteert Hoskinson dus ook argumenten die ADA op middellange en lange termijn aantrekkelijker moeten maken door geavanceerde decentralisatie.

Van Input Output was er in september 2020 een blogpost die schetste hoe het Voltaire-tijdperk ooit zou kunnen uitpakken in de dagelijkse activiteiten van Cardano. Het idee was dat de inkomsten uit transactiekosten zouden worden gebruikt om een ontwikkelingsfonds voor Cardano op te bouwen. ADA-beleggers moeten zelf in een stemming beslissen over het gebruik van dit fonds. Om in de toekomst referenda te organiseren met ADA als stembiljet, heeft Cardano een anoniem stemsysteem ontwikkeld en test het al onder de naam “Catalyst”.

Conclusie: Cardano blijft zichzelf grote doelen stellen

Details over de opzet van crypto-referenda zijn voor discussie vatbaar; in het geval van IOTA, bijvoorbeeld, is het de bedoeling nauwe beslissingen te vermijden om te voorkomen dat de gemeenschap zich opsplitst. Dus ook bij Cardano zal er voorspelbaar discussie nodig zijn over hoe zelfbeheer voor ADA in het Voltaire-tijdperk concreet zal worden geregeld.

Sceptici daarentegen zullen de verklaringen van Hoskinson interpreteren als een afleiding van de werkelijke problemen bij Cardano. Beleggers wachten eigenlijk op informatie over wanneer de volgende geplande upgrade, Hydra, wordt beoogd – die nog niet tot het Voltaire-tijdperk behoort. Cardano heeft namelijk nog wat in te halen op het gebied van schaalbaarheid en krachtige smart contracts om de expansie van het ecosysteem duurzaam op gang te brengen. Voorlopig zal deze uitdaging de prijscurve van ADA veel meer bepalen dan een geplande revolutie in de besluitvormingsstructuur van het ecosysteem.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*