Solana (SOL): Netwerk opnieuw urenlang buiten werking – kritiek groeit

Solana (SOL) was ongeveer zeven uur niet functioneel door technologische storingen. Terugkerende netwerkproblemen zijn slechts één punt van kritiek op de vermeende “Ethereum-killer”.

Solana (SOL) heeft in het weekend beleggers, ontwikkelaars en het deskundige publiek opnieuw negatief verrast: via Twitter moest men een netwerkstoring bij Solana melden en pas een herstart zo’n zeven uur later kreeg het ecosysteem weer op gang. Netwerkstoringen bij SOL zijn al een populair onderwerp van spot en hoon geworden voor omstanders in de cryptoscene – alleen al vorig jaar lag Solana acht keer urenlang plat zonder kennisgeving. De meest recente blackout werd later verklaard door het feit dat een enkel knooppunt (netwerkpunt) onjuiste blokken genereerde en andere netwerkpunten vervolgens verstrikt raakten in het correct bijwerken van de blockchain.

Maar critici zoals Justin Bons willen niet worden afgescheept met meer excuses en verzoening van Solana. Bons is oprichter en chief executive bij cryptofonds Cybercapital en onderzoekt al bijna tien jaar de plussen en minnen van toonaangevende cryptocurrencies vanuit het perspectief van een expert. Wat Solana betreft, is zijn kraag nu gesprongen, zoals zijn commentaar op SOL op Twitter overduidelijk maakt. Volgens Bon worden de totale netwerkstoringen bij Solana veroorzaakt door fundamentele ontwerpfouten en de uitweg via herstarts toont aan hoe gecentraliseerd het netwerk eigenlijk is. Dit bezwaar werd ruim een jaar geleden al gehoord, toen Solana midden in een hoogconjunctuur bijna 20 uur lang uitviel. Vanuit technologisch oogpunt zou een blockchain in geen geval moeten uitschakelen bij overbelasting, maar opgestapelde orders met vertraging moeten verwerken. Een herstart, waarvoor de meerderheid van de netwerkpunten specifiek moet instemmen, vereist ook dat de blockchain wordt bijgewerkt vanaf een status die de knooppunten en Solana Foundation alleen op korte termijn bepalen.

Bons ziet het gebrek aan decentralisatie bij Solana en de toenemende netwerkstoringen ook als een teken van al het andere dat mis is met SOL. Hij wijst op de portemonneehack in augustus, die het gevolg was van het feit dat Solana-wallets niet open-source zijn en daardoor kwetsbaarder voor hacks. Een dergelijke onbegrijpelijke onzorgvuldigheid treft Bons ook aan op het ontwikkelaarsforum voor Solana, waar mogelijke veiligheidsproblemen worden gemeld maar niet aangepakt.

Solana gaf een verkeerd beeld van de omzet van DeFi en de verdeling van tokens

Uit de nog jonge geschiedenis van Solana pikt Bons nog drie details die kritische beleggers op zijn minst aan het denken zouden moeten zetten. Zo heeft Solana bij de lancering in april 2020 bewust valse verklaringen afgelegd over de totale hoeveelheid en de verdeling van de tokens en deze pas gecorrigeerd toen onderzoek de fraude aan het licht bracht. Solana was ook misleidend in haar verklaringen over technologische prestaties omdat bij de berekening van transacties per seconde (TPS) ook interne gegevensblokken werden meegeteld, maar deze bevatten geen transactie als zodanig. En dan was er het geval van twee SOL-ontwikkelaars die het volume van DeFi onder Solana opzettelijk manipuleerden met trucs. Soms was tot 70 procent van de TVL voor DeFi onder Solana gewoon nep door herhaalde dubbeltellingen, schrijft Bons.

Tot slot komt Bons tot de conclusie dat Solana als vermeende “Ethereum-killer” volledig overschat wordt en dat de problemen zich uitstrekken tot fraude, leugens en hacks. Wij hebben begin dit jaar al samengevat waarom Solana meer dan alleen een imagoprobleem heeft – en kunnen aan de door Bons genoemde punten de ongezonde concentratie van grote investeerders (walvissen) bij SOL toevoegen.

Solana-medeoprichter Anatoly Yakovenko wil weinig te maken hebben met dergelijke kritiek en heeft onlangs gezegd dat netwerkstoringen een natuurlijke “vloek” of “plaag” (“Kurse”) van blockchains zijn. Ook Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) hebben dergelijke situaties meegemaakt, beweerde Yakovenko – wat eenvoudigweg niet waar is.

Conclusie: Solana overschat? Het beeld van SOL is diep bekrast

Solana heeft zich gevestigd in de top tien van de meest gekapitaliseerde cryptocurrencies en blijft een leidende rol spelen in de DeFi-divisie. Netwerkuitval heeft directe gevolgen voor de dagelijkse gang van zaken met SOL, omdat er dan geen transacties mogelijk zijn. Maar als men beter kijkt, zoals Bons en andere critici doen, naar hoe Solana op de achtergrond is georganiseerd, komen ook andere verontrustende details naar voren. Toen Solana in goede tijden van het ene hoogtepunt naar het andere steeg, veegden beleggers dergelijke zorgen vaak van tafel. Maar het lijkt nu noodzakelijk om op zijn minst Solana’s waardering te heroverwegen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*