Shimmer (SMR): Eerste week van het IOTA zijproject succesvol

Shimmer (SMR) is al een week online. De prijscurve van het zijproject van IOTA heeft zich sindsdien positief ontwikkeld. Er gaan stemmen op dat Shimmer in toenemende mate zou kunnen concurreren met IOTA.

Zeven dagen geleden gaf IOTA het startsein voor de eerste serieuze uitbreiding van zijn eigen ecosysteem en vierde de lancering van Shimmer (SMR). Het project wekt hoop bij IOTA-investeerders, zowel inhoudelijk als financieel, omdat Shimmer bedoeld is om verdere technologische ontwikkelingen voor het Tanglenet onder praktische omstandigheden te testen en vervolgens in IOTA zelf te integreren. De prijscurve van Shimmer heeft in de dagen na de lancering een duidelijke opwaartse trend laten zien. De eerste prijzen van SMR in de vrije handel lagen nog onder 0,06 US dollar, maar Shimmer wordt momenteel verhandeld tegen ongeveer 1,20 US dollar, wat een stijging is van ruim 100 procent per week.

Shimmer is momenteel echter alleen genoteerd op Bitforex. Bitfinex is de eerste grote cryptobeurs die via Twitter aankondigt dat het SMR in zijn portfolio zal opnemen. Vandaag, woensdagochtend, was het al mogelijk om Shimmer te storten bij Bitfinex. Het begin van de handel zou spoedig moeten volgen. IOTA zelf kon niet profiteren van het succesvolle beursdebuut van SMR, maar daalde de afgelopen 7 dagen met bijna 7 procent.

Tegen deze achtergrond klinken stemmen die voorspellen dat IOTA aan belang zal inboeten ten gunste van Shimmer. IOTA-medeoprichter Sergey Ivancheglo (Come-from-Beyond) formuleert deze stelling op een bijzonder provocerende manier. CFB had IOTA in 2019 al verlaten in een geschil en heeft andere medeoprichters en de stichting aangeklaagd. Op Twitter schreef Ivancheglo dat de IOTA Foundation de intelligentie van investeerders en de gemeenschap beledigt. Shimmer, met zijn eigen mainnet en token, wordt niet ontwikkeld als testomgeving en aanvulling op IOTA, maar SMR, met zijn substructuur, rukt op om een directe concurrent van IOTA te worden. CFB vermoedt dat de misleidende officiële presentatie van Shimmer ook te maken heeft met haar rechtszaken over auteursrechten tegen IOTA.

In feite is het concept van Shimmer meerdere malen aangepast sinds het eind 2021 voor het eerst werd aangekondigd. Een eerder experimentele SMR zonder voorzienbare monetaire waarde is nu de geplande hub geworden voor toepassingen in sectoren gaande van DeFi tot NFT’s tot blockchain gaming. In het algemeen wordt ook verwezen naar Kusama (KSM), dat zich als zogenaamde “wilde neef” van Polkadot (DOT) heeft ontwikkeld van een testnet tot een TOP 100-altcoin.

Conclusie: IOTA is blij met de goede start van Shimmer – duurzame synergie-effecten?

Momenteel domineert het onderwerp Shimmer de online podia van IOTA, en staan de eerste toepassingen met SMR in de startblokken. Aan de andere kant betekent dit ook dat IOTA zelf – althans nu – het moeilijk heeft om haar toekomstperspectieven en de stemming van optimisme te communiceren. Dit komt omdat belangrijke functies zoals IOTA Smart Contracts nu eerst voor Shimmer worden opgeleverd en het qua timing onduidelijk blijft wanneer ze het oorspronkelijke Tanglenet zullen bereiken. IOTA moet oppassen niet te concurreren met Shimmer, maar synergie-effecten te creëren.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*