FTX Token (FTT) is sinds gisteren met 30 procent gekelderd. De achtergrond hiervan is een mengeling van signalen en geruchten over de vraag of de cryptobeurs en het nauw verbonden Alameda Research nog wel liquide zijn.
De cryptobeurs FTX, die gewend is aan succes, heeft een probleem: zijn eigen kortingstoken FTT heeft de afgelopen 24 uur een min van ongeveer 30 procent te verwerken gekregen. Er is in de cryptoscene een heet debat gaande of FTX en het bijbehorende Alameda Research afstevenen op liquiditeitsproblemen. Sam Bankman-Fried (SBF), die FTX en Alameda Research heeft opgericht, heeft tot dusver tevergeefs geprobeerd de gemoederen te bedaren. Ook Changpeng Zhao (CZ), hoofd van ‘s werelds grootste cryptobeurs Binance, staat in de schijnwerpers. Hij liet massale FTT-deposito’s terugtrekken van FTX, met “risicobeheer” als reden. Is dit echt een enorm faillissement in wording of overdrijven de marktdeelnemers hun reacties?
Feit is: Vorige week onthulde het Amerikaanse gespecialiseerde portaal Coindesk een document over de reserves van Alameda Research. Het viel meteen op dat het cryptobedrijf zijn reserves concentreert op FTX Tokens (FTT) – toch is Alameda Research ook de uitgever van FTT namens FTX. Alameda Research heeft blijkbaar ook FTT-tokens op de balans staan die nog niet in omloop zijn gekomen. Andere reserves richten zich op Solana (SOL), een cryptocurrency die SFB intensief ondersteunt. Als je kritisch rekent, schat Alameda Research de totale activa op een goede 14 miljard US dollar, maar veel meer dan 50 procent daarvan is belegd in FTT en SOL, wat twijfels oproept over de liquiditeit.
Twijfels over de stabiliteit van de constructie werden in het weekend aangewakkerd toen FTX de uitbetalingen en verhogingen moest beperken. Als reden werd opgegeven dat banken in het weekend niet zouden werken en dat de capaciteit van het Bitcoin-netwerk (BTC) beperkt zou zijn. In de gespannen situatie was er nieuws van CZ dat Binance zijn belangen in FTX-tokens ter waarde van ongeveer 580 miljoen dollar verkoopt. Binance was vanaf 2019 een strategische investeerder in FTX, maar stapte in de zomer van 2021 uit.
Wordt de crypto-industrie na Terra geconfronteerd met een nieuwe crash in 2022?
CZ herinnerde nu aan de crash van Terra (LUNA) in mei en schreef op Twitter dat Binance FTX-tokens afstootte vanwege “risicobeheer”. Namens FTX schoot Sam Bankman-Fried op Twitter terug en schreef dat een concurrent FTX probeerde te kwetsen met “nare geruchten”. FTX werkt strikt volgens de wettelijke voorschriften en belegt nooit geld van klanten. Kortom, SFB zweert dat FTX geen liquiditeitsproblemen heeft. Voor Alameda Research bood CEO Caroline Ellison Binance aan de betreffende FTT’s terug te kopen tegen een vaste prijs van 22 US dollar.
FTX tokens worden momenteel echter verhandeld tegen ongeveer 16 US dollar en de prijscurve is (nog) niet tot rust gekomen. Ondertussen krijgt een thread van crypto-analist Miles Deutscher veel aandacht. Hij legt uit dat Sam Bankman-Fried, lang gevierd als de “cryptokoning”, is vastgelopen in politieke betrokkenheid en daarbij ook delen van de crypto-industrie van zich vervreemdt. Bovendien hebben de hoofden van zowel FTX als Alameda Research de afgelopen maanden ontslag genomen, wat Deutscher nu in herinnering brengt. Met de cijfers over FTX en Alameda Research in gedachten zegt Deutscher dat het risico van insolventie klein is – maar beleggers kunnen overstappen op alternatieven.
Conclusie: FTX onder druk, nervositeit treft Bitcoin en Co.
Het SBF-imperium, bestaande uit FTX en Alameda Research, is het gesprek van de dag geworden en de psychologie van de markten lijkt zich al te hebben verspreid naar de prijscurves van Bitcoin en co. De stelling dat deze dynamiek wordt ondersteund door een geschil tussen cryptomiljardairs Sam Bankman-Fried en Changpeng Zhao kan niet volledig worden verworpen. Het is nu aan FTX en SBF om de situatie te kalmeren door “business as usual”. De FTT-prijscurve is een cruciale indicator voor de vraag of het gewoon een ongelukkige samenloop van nieuws is die FTX-tokens doet crashen of dat er daadwerkelijk een fundamenteel financieringstekort is.
Leave a Reply