IOTA: Laatste inzetronde voor Assembly (ASMB) begint – twijfels over lancering

Eind 2021 introduceerde IOTA Assembly (ASMB) als commercieel zijproject en lanceerde Staking. Nu gaat de inzet van ASMB de vierde en laatste ronde in. Maar de toekomst van Assembly is onzeker.

In het IOTA ecosysteem wordt het Assembly (ASMB) zijproject speciaal onder de loep genomen. Dat komt omdat er sinds de eerste aankondiging van Assembly in december 2021 veel is veranderd in de strategische uitbreiding van IOTA, waarbij de focus nu ligt op het tweede grote nevenproject, Shimmer (SMR). In de zomer liet IOTA-baas Dominik Schiener doorschemeren dat een officiële lancering van Assembly in gevaar was omdat toegezegd extern risicokapitaal uitbleef. Toch blijven IOTA en Assembly staken aanbieden voor ASMB. In een blogpost legt de IOTA Foundation uit dat op maandag (7 november) de vierde en laatste inzetronde voor ASMB begint.

Om deel te nemen moet u de laatste versie 1.7.0 van de IOTA Firefly Wallet installeren. Dan kunt u uw IOTA registreren voor de inzet van ASMB. Dit zal vanaf vandaag mogelijk zijn in een zogenaamde pre-staking periode. Vanaf maandag wordt gedurende 90 dagen elke 10 seconden 0,000001 Assembly per 1 MIOTA gecrediteerd. Maar kijk uit: ASMB is nog steeds slechts een geplande munt. Of Assembly in de toekomst daadwerkelijk een eigen mainnet krijgt zoals Shimmer en dan op cryptobeurzen genoteerd zou kunnen worden, lijkt onzeker. Zelfs na herhaaldelijk navragen, bijvoorbeeld op Twitter, zijn er geen concrete antwoorden van de IOTA Foundation over wat de volgende stappen voor Assembly zullen zijn.

Zelfs in de IOTA-gemeenschap zijn er twijfels over waar Assembly een zinvolle plaats zal vinden in het ecosysteem. Sinds Shimmer zijn weg vond naar de cryptobeurzen, zou SMR een directe concurrent zijn voor ASMB. Externe projecten die willen dokken met IOTA kiezen nu Shimmer als startpunt omdat de introductie van smart contracts daar aanstaande is. Het is moeilijk in te zien waar de Vergadering in deze situatie haar eigen beroep zou kunnen ontwikkelen.

Conclusie: Doet IOTA zichzelf nog een plezier met Assembly?

Critici van IOTA zien Assembly Staking als een rode haring die uitsluit dat ASMB in de praktijk ooit een monetaire waarde kan ontwikkelen. Duidelijke uitspraken over de toekomst van Assembly worden al maanden vermeden door IOTA Foundation hoofd Schiener, en op zijn Twitter account promoot hij Shimmer, niet meer Assembly. Er is dus ook een scenario waarin ASMB Staking nu zoals beloofd de laatste ronde ingaat, maar Assembly nooit de status van een functionerend netwerk bereikt. Toch spreekt het voor zich dat iedereen die geïnteresseerd is in Assembly en IOTA credits heeft, nu gratis aanspraak kan maken op ASMB door deel te nemen aan de Staking ronde.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*