BitMEX met herstructurering: CEO Höptner neemt ontslag, ontslagen gepland

De cryptobeurs BitMEX wil zichzelf reorganiseren: De Duitse CEO Alexander Höptner heeft ontslag genomen. Interim-hoofd Stephan Lutz moet nu personeel ontslaan en het profiel van BitMEX aanscherpen in de richting van derivaten.

Enkele jaren geleden nam de cryptobeurs BitMEX nog een toppositie in met een goed derde van het marktaandeel in de wereldwijde handel in Bitcoin-futures en andere derivaten. Maar nieuwe aanbieders zoals Binance en FTX maakten van BitMEX uiterlijk vanaf 2020 een sterke concurrent. Daarom werd Alexander Hötpner op 1 januari 2021 aangesteld als nieuwe CEO van BitMEX; hij moest het platform nieuw elan geven en de situatie tot rust brengen. Maar zoals nu bekend is geworden, is Höptner na minder dan twee jaar in functie af. De Duitser stapte op als CEO en maakte plaats voor interim-hoofd Stephan Lutz, die parallel zijn vorige functie als chief financial officer bij BitMEX blijft uitoefenen.

Waarnemers hadden al door dat het krap werd voor Höptner, die van de beurs van Stuttgart naar BitMEX kwam, toen de overname van de traditionele bank von der Heydt door grote namen dit voorjaar niet doorging. Toen al werden 75 van de 300 BitMEX-werknemers ontslagen, en nu is volgens berichten in de media een nieuwe ontslagronde aanstaande. Tot 30 procent van de huidige 180 medewerkers gaat weg en Lutz krijgt de taak om het profiel van BitMEX te vernieuwen.

Daaruit blijkt dat BitMEX het steeds verder uitdijen van zijn portefeuille wil opgeven en zich wil concentreren op zijn kernactiviteit, de handel in derivaten. Daartoe wil het ook het belang en de distributie van zijn eigen token BMEX versterken, dat eind 2021 werd geïntroduceerd maar tot nu toe niet in de buurt komt van het succes van vergelijkbare tokens zoals Binance Coin (BNB) of FTX Token (FTT).

Conclusie: BitMEX begint opschudding – kansen op succes onzeker

Höptner heeft tot nu toe gezwegen over de redenen voor zijn schijnbaar overhaaste vertrek, maar het is duidelijk dat zijn plannen voor een BitMEX met volledige service en een eigen bank niet zijn gelukt. De onrust op de cryptomarkten na de crash van Terra (LUN) en Stablecoin UST in mei trof ook BitMEX, waarbij de omzet en cryptoprijzen kelderden en daarmee de inkomsten uit vergoedingen. De Amerikaanse crypto-beurs Coinbase moest in juni al meer dan 1.000 werknemers ontslaan, en nu trekt BitMEX voor de tweede keer in een jaar tijd aan de bel. In deze omgeving zal het voor BitMEX zeker geen uitgemaakte zaak zijn om voort te bouwen op zijn oude sterke punten.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*