Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft Ripple onderzocht en komt tot een verontrustende conclusie. Want blijkbaar wordt XRP zelden gebruikt als internationale overbruggingsmunt zoals eigenlijk bedacht.
De afgelopen twee jaar heeft de rechtszaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Ripple (XRP) de publieke perceptie van de altcoin gedomineerd en eerdere kritiek overstemd. Maar nu er een uitspraak dreigt, verlegt het gerenommeerde Amerikaanse zakenblad Forbes in een exclusief rapport de aandacht op het eigenlijke concept van XRP, de uitvoering ervan en een strategie van Ripple die doet denken aan handel met voorkennis. De aanwijzing voor het onderzoek was dat Ripple referentieklant Tranglo via zijn moederbedrijf Seamless Group naar de beurs wil brengen en dat bij de geplande deal documenten moeten worden gepresenteerd die dieper inzicht geven in het gebruik van XRP.
Daartoe is het belangrijk om te weten: Ripple lanceerde XRP tien jaar geleden met het idee om het bestaande SWIFT-systeem op het gebied van internationale geldtransfers te vervangen. In plaats van grensoverschrijdende overschrijvingen te belasten met handmatige verwerking en hoge kosten, wilde Ripple XRP neerzetten als een brugvaluta. Nog voor de SEC-procedure zorgde Ripple er echter voor dat het miljoenen kostte om partners als MoneyGram zover te krijgen XRP te gebruiken. Sinds maart 2021 is Tranglo, een fintech uit Maleisië, de referentiepartner van Ripple. Ripple nam 40 procent van de aandelen in Tranglo over en de financiële dienstverlener verplichtte zich in ruil daarvoor om zijn internationale geldtransfers in XRP te verwerken.
Zakenblad Forbes: Met XRP lopen plan en werkelijkheid uiteen
Maar volgens Forbes is de realiteit anders: Slechts 8 procent van Tranglo’s klanten en partners gaat tot nu toe akkoord met het gebruik van XRP als overbruggingsvaluta, en slechts 6 procent van Tranglo’s inkomsten wordt gegenereerd in verband met XRP. Dat alleen al komt niet overeen met de positieve tussentijdse resultaten die Ripple en Tranglo publiceren over hun samenwerking. Maar Forbes dook dieper en kwam erachter: meer dan 50 procent van de omzet die Tranglo met XRP realiseert komt uit een samenwerking met GEA Ltd. – en dat bedrijf is eigendom van Alex Kong, die ook meerderheidsaandeelhouder is van Tranglo en Seamless. GEA Ltd. heeft geen aanwezigheid op het web en Forbes kon naast Kong zelf slechts één andere werknemer identificeren.
Dus Forbes onderzocht verder wie XRP daadwerkelijk op grotere schaal gebruikt als overbruggingsvaluta op een echte en controleerbare manier. Dit is waar het Ripple-programma ODL (On Demand Liqudity) om de hoek komt kijken, waarmee klanten en partners worden voorzien van liquiditeit in XRP. Ripple biedt hier een garantie om eventuele valutaschommelingen op eigen kosten te compenseren en ziet ODL als de motor voor het aantrekken van nieuwe klanten en tevredenheid bij gebruikers zoals Tranglo. Sinds de toetreding tot Tranglo is de ODL-business snel gegroeid voor Ripple, waarbij GEA Ltd alleen al iets meer dan 1,3 miljoen aan XRP ODL-gerelateerde winst rapporteerde in H1 2022. Om ODL gaande te houden, treedt Ripple ook op als koper en verkoper van XRP op de open markten. Daarbij boekte Ripple een gecombineerde winst van 2,7 miljard dollar voor 2021 en 2022, tegenover slechts 600 miljoen dollar in de twee voorgaande jaren.
Maar de kritieke vraag blijft: Voldoen XRP en ODL aan een daadwerkelijke vraag van financiële bedrijven of zijn de miljardenomzetten slechts een soort draaimolen die winst oplevert voor een paar selecte rijders? Tranglo wilde niet antwoorden op vragen van Forbes en Ripple ging niet in op details. Het blad citeert bijvoorbeeld voormalige Ripple-werknemers, die anoniem blijven, die ODL beschrijven als een winstgevend kernproduct, maar die geen marktacceptatie zien. Financieel analist Martin Walker wordt door Forbes bij naam genoemd en zegt eenvoudigweg: Dit (ODL) is het oude verhaal van Ripple als brugvaluta, waarbij het uiteindelijk alleen gaat om de verkoop van XRP en de daaruit voortvloeiende winst voor Ripple.
Conclusie: XRP lucratief voor Ripple – maar gebruik als brugvaluta twijfelachtig
Al vóór de SEC-procedure was het deskundigen herhaaldelijk opgevallen dat Ripple opschept over groeicijfers voor XRP in zijn kernactiviteit als brugvaluta, maar absolute cijfers achterhoudt. De showcase Tranglo heeft nu zijn boeken moeten openen vanwege de voorgenomen beursgang van Seamless en het resultaat was ontnuchterend. Zelfs twee jaar na de start van de diepgaande samenwerking met Ripple is XRP voor Tranglo slechts een nicheproduct en bij de grotere gebruiker daar GEA Ltd. gaat de motivatie naast bijna gegarandeerde winst helemaal niet open.
Dus als het optimisme nu de ronde doet onder beleggers dat een positieve uitspraak voor Ripple in de SEC-procedure een comeback op de Noord-Amerikaanse markt mogelijk zou kunnen maken en XRP een koerssprong zou kunnen geven – dan moet men bedenken dat het oorspronkelijke concept voor XRP als brugvaluta een geweldig PR-verhaal is, maar niet is aangeslagen in de vrije markten. Ripple hoeft zich daar echter geen zorgen over te maken zolang het bedrijf winst maakt met zijn eigen XRP-geldtransacties, concludeert Forbes.
Leave a Reply