Coinbase sleept SEC voor de rechter in VS – juridische duidelijkheid geëist

In de VS heeft de cryptobeurs Coinbase een rechtszaak aangespannen tegen de machtige SEC. De kern van de zaak is de wens om eindelijk antwoorden te krijgen van de SEC over de regulering van crypto.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft de afgelopen maanden haar spierballen laten zien en tientallen cryptoprojecten aangeklaagd. Juridische waarnemers waarschuwen al dat de harde koers van de SEC onberekenbare risico’s met zich meebrengt voor beleggers in Bitcoin en Co. De laatste stap zou de toonaangevende Amerikaanse cryptobeurs Coinbase moeten behagen, die de rollen omdraait. In een blogpost legt Coinbase uit dat het nu de SEC voor de rechter sleept.

De achtergrond hiervan is een petitie die Coinbase in de zomer van 2022 bij de SEC heeft ingediend en die tot nu toe onbeantwoord is gebleven. De cryptobeurs wilde duidelijkheid krijgen over zaken als de mogelijke classificatie van cryptocurrencies als registratieplichtige effecten en of staken een legale dienst is. In zijn huidige verzoekschrift aan een rechtbank in Philadelphia verwijst Coinbase naar voorschriften voor autoriteiten zoals de SEC om verzoekschriften betrouwbaar en snel te beantwoorden. Aangezien de SEC deze eis blijkbaar negeert, is een rechterlijke uitspraak nu de enige manier om antwoorden van de SEC te krijgen, zegt het.

Coinbase maakt ook duidelijk dat het niet verwacht dat de rechter de individuele vragen die aan de SEC zijn voorgelegd zal behandelen. Het wil de SEC gewoon dwingen juridisch verantwoorde informatie te verstrekken. Als die informatie Coinbase niet bevalt, zou het vervolgens juridische stappen kunnen ondernemen over individuele kwesties. De SEC heeft nog geen commentaar gegeven op de laatste ontwikkelingen. SEC-hoofd Gary Gensler is over het algemeen van mening dat bijna alle cryptocurrencies moeten worden goedgekeurd en dat zijn instantie met haar golf van rechtszaken gewoon bestaande regelgeving uitvoert.

Coinbase had jarenlang het imago gecultiveerd van de crypto-beurs in de VS en wereldwijd die zich het nauwst aan de wet houdt en voortdurend de dialoog zoekt met regelgevers. Maar de relatie met de SEC brokkelt af sinds september 2021, toen Coinbase een aanbod om rente te betalen op de USDC stablecoin moest intrekken. De relatie is volledig bekoeld sinds de zomer van 2022, toen Coinbase vernam dat de SEC een rechtszaak voorbereidde (die nog niet openbaar is geworden).

Conclusie: Coinbase oefent druk uit op de SEC – crypto-industrie gespannen

De onenigheid tussen de crypto-industrie en de SEC wordt op indrukwekkende wijze aangetoond door de zaak Rippe (XRP), waar een rechtszaak binnenkort tweeënhalf jaar zal duren. Het precedent heeft ook degenen opgeschrikt die eerder met een afgemeten interventie van de SEC konden omgaan. Nu het front tussen Coinbase en de SEC open is, verwacht crypto-advocaat James A. Murphy aka MetaLawMan snelle ontwikkelingen. Aangezien er slechts één ronde van hoorzittingen en een schriftelijke bewijsvoering zal zijn, zou een uitspraak over maanden, niet jaren, beschikbaar moeten zijn, schrijft Murphy op Twitter. Net als andere vertegenwoordigers van de cryptoscene verwelkomt hij het feit dat de SEC eindelijk een standpunt moet innemen en tegelijkertijd licht werpt op de minder dan transparante beslissingen van de autoriteit.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*