IOTA 2.0: plannen gewijzigd in ontwikkelingswerk, decentralisatie in gevaar gebracht

Bij IOTA lijkt het grote doel van decentralisatie uit zicht. Een MVP voor IOTA 2.0 als een soort functioneel prototype heeft geen prioriteit meer. De beslissing is controversieel en technologisch gevoelig.

Er is opnieuw gisting in de IOTA gemeenschap, en opnieuw ligt de focus op het doel van decentralisatie, dat al jaren wordt gemist. Onder de werktitel “Coordicide” wil IOTA eigenlijk de centrale coördinator afschaffen, die tot nu toe onmisbaar was in het netwerk en indruist tegen het principe van decentralisatie dat cryptocurrencies gemeen hebben. Nog in februari kondigde IOTA-ontwikkelaar Hans Moog via Twitter aan dat het werk aan een Minimum Viable Product (MVP) voor een gedecentraliseerd IOTA 2.0 bijna klaar was. Maar nu heeft Dominik Schiener, hoofd van de IOTA Foundation, “de bom laten vallen”, zoals ID.IOTA het op Twitter verwoordt. In het kort: Schiener kondigde aan dat de door Moog aangekondigde MVP in de ijskast wordt gezet en dat het ontwikkelingswerk zich nu zal concentreren op IOTA Core.

Een MVP moet worden opgevat als een soort prototype waarmee gebruikers en ontwikkelaars een gedecentraliseerd IOTA 2.0 hadden kunnen testen. IOTA Core daarentegen is het protocol dat al in het monetaire dagelijkse leven wordt gebruikt. Een nieuw plan waar de stichting op zinspeelde om de Coordicide direct op IOTA Core op te zetten wordt door de technologisch onderlegde criticus Buffy als een “shitty idea” beschouwd. Ook zij legt op Twitter uitgebreid uit waarom zo’n grote stap als decentralisatie een eigen testnet nodig heeft, al was het maar om veiligheidsredenen.

Maar zelfs voor investeerders die niet geïnteresseerd zijn in technologische details is de verrassende koerswijziging in het ontwikkelingswerk die Schiener geeft een koude douche. Immers, net als bij het IOTA-zijproject Shimmer (SMR) is de toekomstige hoop gericht op een gedecentraliseerd netwerk om voet aan de grond te krijgen in groeisectoren als Decentralised Finance (DeFi) of blockchain gaming. Zolang de centrale coördinator bij Shimmer en IOTA transacties kan stoppen of wijzigen, zien monetaire toepassingen er niet betrouwbaar uit.

Conclusie: intern geschil bij IOTA – communicatiebeleid chaotisch

Dit is niet de eerste keer dat Schiener en Moog verschillende posities bekleden; in het najaar van 2022 raakten ze bijvoorbeeld in een publiek geschil over financieringskwesties. Bij vragen over de MVP speelden ook andere vertegenwoordigers van de stichting mee in de IOTA-fora, waarbij de kwestie met soms tegenstrijdige verklaringen in de war werd geschopt. Zelfs de normaal vrij neutrale Twitter-gebruiker DLTimes, die de gebeurtenissen bij IOTA op de voet volgt, vindt nu: De communicatie van de stichting met de gemeenschap is “pure bullshit”, het gedrag van de leidinggevenden “zeer, zeer triest en beschamend”.

Ondertussen is IOTA ook gedaald naar de 82e plaats op Coinmarketcap. Uit de top 100 vallen lijkt momenteel ook meer dan mogelijk. Ondertussen gaan er steeds meer stemmen op om Dominik Schiener terug te laten treden als voorzitter van de IOTA Foundation. Terugkijkend is er niet veel noemenswaardigs bereikt in de afgelopen 5 jaar. Momenteel staat IOTA/BTC ook op een nieuw all-time low. Het zou dus beter zijn geweest om Bitcoin te kopen in plaats van IOTA op enig moment sinds 2017.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*