Cardano (ADA): gewikkelde Bitcoin beschikbaar in testnet, moet DeFi nieuw leven inblazen

In het ecosysteem van Cardano (ADA) komt in de toekomst een gewikkelde tokenversie van Bitcoin (BTC) beschikbaar, die extra liquiditeit brengt. Een testnet voor cBTC is al live.

Cardano (ADA) is altijd op zoek naar manieren om momentum toe te voegen aan het ecosysteem. Zo heeft de lancering van de stablecoin DJED eind januari voor momentum gezorgd voor Cardano in de Decentralised Finance (DeFi) ruimte. Maar het plan van het cryptoproject anetaBTC mikt op heel andere schalen. Via Twitter kondigden ze aan dat een testnet voor cBTC live is. cBTC is een replica van Bitcoin (BTC) en is bedoeld om liquiditeit af te leiden naar het Cardano-ecosysteem als een zogenaamd wrapped token.

Dergelijke projecten zijn geen nieuwigheid meer in de crypto-industrie; gewikkelde Bitcoin (wBTC) heeft zich bijvoorbeeld al gevestigd in de top 20 van de belangrijkste cryptocurrencies met een marktkapitalisatie van meer dan 4 miljard dollar. Technologisch gezien is de truc dat beleggers gewikkelde tokens kunnen gebruiken om hun activa over te brengen naar andere ecosystemen, zoals hier het geval is voor BTC. Daartoe wordt “echte” bitcoin als onderpand gestort en in ruil daarvoor is er een token in een verhouding van 1:1 dat elders als BTC-liquiditeit wordt geaccepteerd. Wat wBTC is geworden voor het Ethereum (ETH) ecosysteem, zal cBTC worden voor Cardano.

Dit concept is bijzonder aantrekkelijk in Decentralised Finance (DeFi), waar ADA in 2023 sowieso een stijgende lijn vertoont. Op nieuwjaarsdag had Cardano net geen 50 miljoen US dollar aan geïnvesteerd kapitaal voor DeFi, zo blijkt uit de gegevens van DeFiLlama. Nu, eind april, is het totaal gegroeid tot 156 miljoen US dollar TVL in Cardano’s DeFi ecosysteem. Hoewel dit betekent dat Cardano kan genieten van bovengemiddelde groeipercentages in het DeFi segment, blijft het in absolute termen ver achter bij de TOP 5 ecosystemen, die allemaal meer dan 1 miljard US dollar aan TVL hebben en worden aangevoerd door Ethereum met bijna 30 miljard US dollar.

Conclusie: Kan een verpakte Bitcoin scoren voor Cardano?

Volgens de roadmap wil anetaBTC zijn gewrapte Bitcoin cBTC dit jaar tot praktische wasdom brengen; preciezere details zijn nog niet bekend. Er was alom applaus van de Cardano-gemeenschap bij de lancering van het testnet; het potentieel van het project is niet in de laatste plaats bewezen door wBTC op Ethereum. Volgens deskundigen lijdt DeFi onder ADA echter niet zozeer onder een gebrek aan liquiditeit. Cardano alleen al heeft een marktkapitalisatie van een goede 14 miljard, en slechts een fractie daarvan wordt beschikbaar gesteld voor DeFi. Dat komt vooral omdat de huidige smart contracts voor ADA geen complexe transacties in real time mogelijk maken. Of Bitcoin-beleggers in de toekomst betrokken zullen raken bij het gebruik van hun BTC in het Cardano-ecosysteem via verpakte tokens is een open vraag.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*