Blast gaat live – het project van de oprichter van Blur belooft interesse in crypto

De ondernemende oprichter van het NFT-platform Blur heeft zijn tweede project, Blast, gelanceerd. Als laag-2 oplossing wil het 4 procent rente garanderen op Ethereum en 5 procent op stablecoins. Maar er is ook harde kritiek.

Aan het begin van het jaar haalde Blur de krantenkoppen omdat de NFT marktplaats het binnen een paar maanden beter deed dan de vorige marktleider OpenSea. Nu heeft Blur oprichter Tieshun Roquerre zijn volgende project, Blast, gelanceerd en opnieuw wil hij furore maken. De lancering van Blast op X is een grote belofte: Als een laag 2 oplossing wil het project investeerders 4 procent rente garanderen op Ethereum (ETH) en zelfs 5 procent op stablecoins zoals Tether (USDT) en USDC. Iedereen die zich nu aansluit bij Blast krijgt ook Blast Points toegewezen, die in mei 2024 geld waard moeten worden.

Het idee voor Blast kwam van het feit dat Blur ongeveer USD 100 miljoen aan Ethereum heeft “geparkeerd” in een pool voor NFT biedingen, maar geen rente verdient, schrijft Roquerre op X. Sterker nog, Ethereum kan worden ingezet en levert momenteel ongeveer 3,75 procent rente op. De grote hausse in het inzetten van Ethereum lijkt echter al voorbij.

Blast wil de rente op stablecoins realiseren via geautomatiseerde investeringen in DeFi-protocollen zoals MakerDAO. Ook hier is 5 procent op dit moment niet onrealistisch, aangezien Amerikaanse staatsobligaties worden gespiegeld. Blast scoort punten in het concept door dergelijke investeringen in Ethereum en stablecoins handig op één plek en via extra blast points te kunnen beheren. Volgens het tijdschema kunnen investeringen nu op uitnodiging worden gedaan. Het mainnet van Blast als laag 2 zal dan eind februari live gaan en vanaf dan zullen ook opnames mogelijk zijn. De inwisseling van Blast Points staat dan gepland voor eind mei, waarachter mogelijk een nieuwe cryptocurrency schuilgaat.

Blast al bekritiseerd bij lancering

We willen je eraan herinneren dat de BLUR token na een spectaculair beursdebuut al snel een dieptepunt bereikte en uit de top 100 van cryptocurrencies met de hoogste kapitalisatie viel. Blast wordt al bekritiseerd op X. Het uitnodigingssysteem en de blast-punten wekken de indruk van een Ponzi-schema, zeggen ze. DeFi-expert Gabriel Shapiro is nog duidelijker en zegt op X: “Voorlopig worden alle Blast-investeringen opgeslagen op een portemonnee die onder controle staat van Roquerre en zijn team. In werkelijkheid investeert Blast momenteel niet in DeFi, maar in een crypto hedgefonds. In het ergste geval kunnen de makers er vandoor gaan met het geïnvesteerde kapitaal of kan een toekomstige programmeerfout leiden tot een totaal verlies, aldus de waarschuwing.

Conclusie: Blast in eerste instantie een project op eigen risico

De eerste indruk van Blast is tweesnijdend: de zwakke beveiliging en het probleem van de uitnodigingssystemen kunnen niet zomaar van tafel worden geveegd. Aan de andere kant heeft Roquerre al een revolutie teweeggebracht in een cryptosector met het Blur platform, ook al bleef de BLUR munt achter bij de verwachtingen. Blast haalde voor zijn ontwikkeling USD 20 miljoen aan durfkapitaal op bij Paradigm en StandardCrypto. Het idee van Blast heeft zijn aantrekkingskracht – maar iedereen die nu besluit om er te storten moet de risico’s inschatten op basis van eigen onderzoek.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*