Binance accepteert 4,3 miljard dollar boete in VS – CZ treedt af als CEO

‘s Werelds grootste cryptobeurs Binance is akkoord gegaan met het betalen van een boete van 4,3 miljard dollar om rechtszaken in de VS buitengerechtelijk te schikken. CEO Changpeng Zhao (CZ) heeft met onmiddellijke ingang zijn functie neergelegd.

Een bijzondere dag voor de crypto-industrie: Binance, ‘s werelds grootste beurs voor de handel in Bitcoin en Co, heeft zijn oprichter en CEO Changpeng Zhao, beter bekend als CZ, verloren. Het ontslag van de 46-jarige maakt deel uit van een deal tussen Binance en het Amerikaanse ministerie van Justitie, die voorziet in boetes van in totaal 4,3 miljard dollar. Als gevolg hiervan zullen onderzoeken en rechtszaken tegen Changpeng Zhao en Binance door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en financiële toezichthouder CFTC worden gestaakt. De eerste berichten over een mogelijke buitengerechtelijke schikking circuleren al sinds het begin van de week.

Binance bevestigde de spectaculaire deal in een gedetailleerde aankondiging, CZ sprak zich uit via X. Hij richtte Binance op in 2017 en maakte er al snel ‘s werelds grootste cryptobeurs van met meer dan 150 miljoen klanten. Zhao schreef nu: “Binance is niet langer een baby. Het is tijd voor mij om Binance los te laten en te gaan rennen.” Hij benadrukte dat de schikking met de Amerikaanse autoriteiten aantoonde dat Binance geen geld van klanten had verduisterd en nooit betrokken was geweest bij marktmanipulatie. Dit kan worden gezien als een grapje naar FTX en Sam Bankman-Fried. FTX moest in november 2023 faillissement aanvragen en de strafzaak tegen Sam Bankman-Fried onthulde dat dochteronderneming Alameda Research miljarden US dollars aan klantfondsen had verduisterd voor eigen speculatie.

Rechtszaak tegen CZ en Binance leest als een zakelijke thriller

De huidige Binance-deal leidde ook tot de publicatie van eerder achtergehouden rechtbankdocumenten. Ze laten zien dat de lucht dun was geworden voor Changpeng Zhao. De aanklager had kunnen aantonen hoe CZ persoonlijk betrokken was bij het ontwikkelen van een strategie om grote Amerikaanse klanten in staat te stellen miljoenen te verhandelen op Binance, ook al was dit volgens de Amerikaanse wet verboden. “Beter vergeving vragen dan toestemming” zou het motto van CZ zijn geweest voor werknemers. Een van de aanklachten tegen Binance was medeplichtigheid aan het witwassen van geld.

Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat in de beginjaren van Binance de crypto-industrie in het algemeen grotendeels ongereguleerd opereerde in juridische grijze gebieden. De cryptobeurs herinnert ons er nu ook aan dat het inmiddels honderden experts in dienst heeft om naleving van sancties en samenwerking met autoriteiten te waarborgen. CZ ontsnapt aan een wereldwijd arrestatiebevel dankzij de schikking, die hem persoonlijk 50 miljoen US dollar kost. Hij moet echter in februari 2024 voor een Amerikaanse rechtbank verschijnen.

Changpeng Zhao blijft meerderheidsaandeelhouder van Binance en is een van de rijkste mensen ter wereld met een geschat fortuin tot 100 miljard US dollar. De positie van CEO zal met onmiddellijke ingang worden overgenomen door Richard Teng, die eerder aan het hoofd stond van de afdeling regionale markten bij Binance, aldus een persbericht.

Ontslag CZ en miljardendeal Binance

CZ was voor de cryptoscene veel meer dan alleen de CEO van Binance. Zijn levensverhaal omvat het feit dat Zhao al vroeg zijn flat verkocht om Bitcoin (BTC) te verwerven en Binance op te richten. CZ voorzag zijn bijna 9 miljoen volgers op X (voorheen Twitter) regelmatig van zelfspot, inzichten in de crypto-industrie en waarschuwingen voor oplichting. Hij wil nu een pauze nemen, maar kan zich voorstellen dat hij daarna beschikbaar is als coach voor oprichters.

De prijscurve van Binance (BNB) daalde met bijna 10 procent na het nieuws van de dag. Met BNB vond CZ het zogenaamde “kortingstoken” uit, dat nu door veel andere cryptobeurzen wordt gekopieerd en klanten kortingen op vergoedingen en andere bonussen geeft. Binance mag nu doorgaan met zijn activiteiten in de VS, maar zal de komende jaren onder onafhankelijk toezicht worden geplaatst in de VS.

Conclusie: Strijd tussen SEC en Binance eindigt met een knal

Met CZ verliest de cryptoscene een zeer gerespecteerde autoriteit. Voor velen staan de fouten die Zhao nu toegeeft niet in verhouding tot de innovatieve kracht die Binance kenmerkt. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), die zich hard opstelt tegen de crypto-industrie, zal de deal waarschijnlijk intern vieren als een groot succes. Ze heeft dit jaar immers al te maken gehad met rechtszaken tegen Ripple (XRP) en Bitcoin ETF’s. De buitengerechtelijke schikking met Binance en CZ bewijst daarentegen dat de SEC ook grote tegenstanders op de knieën kan krijgen. Dit is niet per se goed nieuws voor lopende SEC-procedures tegen concurrenten van Binance, zoals Coinbase en Kraken. Ondertussen ziet Binance zichzelf nu vrij van erfeniskwesties en de weg vrij voor de “volgende 50 jaar”.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*