IOTA bedriegt decentralisatie: commissie gedomineerd door stichting

In september kondigde IOTA de overgang aan van een centrale coördinator naar een tienkoppige commissie als uiteindelijke autoriteit in het netwerk. Het is nu echter duidelijk dat de IOTA Foundation nog steeds het laatste woord heeft.

IOTA heeft een speciale plaats in de wereld van cryptocurrencies. In tegenstelling tot Bitcoin en dergelijke is het netwerk van IOTA niet gedecentraliseerd. Hoewel IOTA al jaren plannen heeft voor een versie 2.0, waarin er geen gecentraliseerde instantie meer zal zijn, laten praktische resultaten nog op zich wachten. De cryptoscene was daarom over het algemeen opgetogen toen de IOTA Foundation in september een stap in de richting van decentralisatie aankondigde. In plaats van de centrale coördinator in het IOTA netwerk, zou een tienkoppige commissie de taak van het valideren van transacties op zich nemen. Maar nu deze hervorming is doorgevoerd met de IOTA update Stardust, blijkt de veel gepubliceerde commissie een schijnvertoning te zijn.

Oorspronkelijk zou de IOTA Foundation in gesprek zijn met universiteiten, instellingen en bedrijven om deel uit te maken van de commissie. Nu heeft de stichting per X de namen genoemd die zullen deelnemen. En de aankondiging van september is stiekem veranderd. “Van de 10 validators zullen er 5 worden ingevuld door de IOTA Foundation en 5 door individuele, externe entiteiten”, staat er nu. In klare taal: de IOTA Foundation blijft een aanzienlijk deel van de knooppunten controleren.

Ook de andere zogenaamd onafhankelijke leden van de commissie zijn niet boven elke twijfel verheven. Zo is er het Imperial College London, dat begin 2022 een miljoen euro kostende donatie ontving van de IOTA Foundation. Er is Software AG, waarmee de IOTA Foundation al enige tijd nauw samenwerkt aan EU-projecten. Ook aan boord: het Zwitserse blockchaincentrum UZH en de technologiebedrijven Akkodis en ETO Group. Geen van de genoemde instellingen werd gekozen door de tokenhouders, zoals gebruikelijk is bij andere cryptocurrencies. In plaats daarvan werden ze allemaal vrijwillig benoemd door de IOTA Foundation.

Decentralisatie bij IOTA: meer schijn dan werkelijkheid

In deze samenstelling is de validatorcommissie bij IOTA dus geenszins het onafhankelijke orgaan dat werd beloofd. De situatie met het IOTA zijproject Shimmer (SMR) is nog twijfelachtiger. Ook daar beslist een commissie met tien zetels over transacties – maar de IOTA Foundation heeft alle tien zetels in handen. Dit voldoet niet aan het ijzersterke principe van Bitcoin en co. dat een gedecentraliseerd netwerk met veel verschillende knooppunten zichzelf technologisch beheert en is afgeschermd van de invloed van individuen in het concept zelf. Dit schept vertrouwen. De situatie is anders bij IOTA, waar de stichting in de herfst haar stoel aan de lange hendel gebruikte om het aantal tokens onverwacht en eigenhandig met 65% te verhogen. Deze inflatiehamer veroorzaakte hoofdbrekens in de cryptoscene en prijsdruk op de markten. Het IOTA management kende zichzelf zonder stemming simpelweg 5% van alle IOTA tokens toe. De in totaal 230 miljoen IOTA tokens belandden onmiddellijk in de zakken van de zogenaamde “contribuanten”. Tot op de dag van vandaag is het niet duidelijk wie hoeveel tokens heeft ontvangen.

Conclusie: Kan IOTA nog serieus worden genomen?

Iedereen die zich, net als wij, al langere tijd met IOTA bezighoudt, zal bekend zijn met de geheimzinnigheid van de stichting en de grote aankondigingen waarachter een hoop gebakken lucht schuilgaat. Als belegger moet je niet vergeten: zoals IOTA en Shimmer nu gepositioneerd zijn, zijn het geen cryptocurrencies in de ware zin van het woord. Dit komt omdat de IOTA Foundation, geleid door alleenheerser Dominik Schiener, naar eigen goeddunken regeert. Een gedecentraliseerde IOTA 2.0 zou het probleem oplossen, maar dit project, dat bekend staat als “Coordicide”, zit al zeven jaar vast in de ontwikkelingslus en critici twijfelen al lang aan de haalbaarheid ervan. Ondertussen hebben veel IOTA fanboys zich ook gerealiseerd dat er in 2024 geen Coordicide voor IOTA zal zijn.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*