IOTA 2.0: Blogpost drijft de spot met investeerders – tokenomics wordt een grap

De IOTA Foundation heeft haar ideeën voor de “eerlijke en duurzame” verdeling van tokens gepresenteerd in een officiële blogpost. Maar als je er als investeerder goed over nadenkt, kun je alleen maar het gevoel hebben dat je voor de gek bent gehouden. Lees zelf maar.

IOTA 2.0 als reddingslijn? Sinds begin oktober verspreidt de IOTA Foundation een reeks officiële blogposts waarin wordt uiteengezet hoe de cryptocurrency de markten gaat heroveren in een versie 2.0. De laatste grap is hier te lezen en belooft “Eerlijke tokenomics voor alle investeerders (tokenhouders)”, en de IOTA Foundation gebruikt ook het woord “duurzaamheid” op X. Is dit echt hoe Bitcoin en co. eigenlijk gedefinieerd worden?

– In oktober 2023 waren er bijna 2,8 miljard IOTA tokens. Toen verhoogde de IOTA Foundation eigenhandig het totale aantal met maar liefst 1,8 miljard tokens met de Stardust upgrade. Dit is in tegenspraak met eerdere uitspraken, waaronder die van het hoofd van de stichting Dominik Schiener, die in 2021 voor het laatst verzekerde: “IOTA is de enige tokeneconomie zonder inflatie. Er zullen nooit meer tokens zijn (dan nu). Er is maar een beperkt aantal tokens.” Beleggers zijn hard getroffen door de “inflatiehamer”, want de kunstmatige verhoging van de totale hoeveelheid van alle IOTA met ruim 60 procent zal de komende jaren voorspelbaar leiden tot een constante prijsdruk.

– Het besluit van de IOTA Foundation om 230 miljoen tokens (momenteel USD 41,4 miljoen waard) te verdelen onder “contribuanten” wekt ook woede op. Het blijft onduidelijk wie de begunstigde was van deze meevaller. Schiener noch de stichting reageerden op vragen. Is dit wat bedoeld wordt met “eerlijke” tokenomics?

– Een groot deel van de “nieuw gedrukte” tokens gaat naar de IOTA Foundation zelf, die sinds kort ook een vestiging heeft in Abu Dhabi. Daarnaast zal de in Zwitserland gevestigde Tangle Ecosystem Association 552 miljoen IOTA ontvangen. Een duistere man genaamd Graziano Pedroja is daar de enige tekenbevoegde. In het algemeen heeft de IOTA Foundation jarenlang nagelaten om de beloofde transparantierapporten te leveren.

– Je zou kunnen zeggen dat IOTA 2.0 de zaken zal rechtzetten. In de blogpost wordt Mana benadrukt als de toekomstige mogelijkheid voor gewone gebruikers om te profiteren van verdere ontwikkelingen. Mana moet worden gebruikt in een gedecentraliseerd IOTA-netwerk om transacties mogelijk te maken. De visie: IOTA kan als het ware worden gestackt, waarna Mana wordt uitgegeven. Eerder werd gezegd dat Mana geen monetaire waarde zou krijgen en dat IOTA daarom zou vasthouden aan haar principe van vrije transacties. Ook deze belofte wordt blijkbaar geannuleerd.

– De grote laatste vraag blijft: wanneer wordt het veelgeroemde IOTA 2.0 eigenlijk werkelijkheid? De stichting onder Schiener heeft sinds mei 2021 geen tijdschema’s meer gepubliceerd en de ontwikkelaars bijten al minstens 7 jaar op hun tanden op de taak om IOTA te decentraliseren via een “Coordicide”.

Conclusie: IOTA Foundation en Schiener spinnen hun wielen

De IOTA Foundation en Schiener hebben beleggers in tokenomics voor de gek gehouden met hun “herdrukte” tokens. Op de markten staat IOTA nog net in de lijst van de 100 meest gekapitaliseerde cryptocurrencies. Een gebrek aan transparantie, een vaak rampzalig communicatiebeleid en het nooit bereikte doel van IOTA 2.0 hebben het vertrouwen in de stichting en Schiener voortdurend vernietigd. Schiener en degenen die dicht bij hem staan worden ook geconfronteerd met ernstige beschuldigingen van “handel met voorkennis”, die hij tegen zijn beloften in niet heeft opgehelderd. In een dergelijke situatie zullen kritische investeerders het gepraat over “eerlijke tokenomics” bij IOTA 2.0 en het schilderen van luchtkastelen waarschijnlijk als een aanfluiting beschouwen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*