Binance deal met Amerikaanse justitie “positief” voor crypto-industrie volgens JPMorgan

De deal van 4,3 miljard dollar van Binance met de Amerikaanse justitie galmt na. Analisten van de grote bank JPMorgan zien de schikking als een “positief” teken voor de crypto-industrie.

Op dag twee na de historische deal tussen de Amerikaanse justitie en ‘s werelds grootste cryptobeurs Binance, blijven analisten hun gedachten ordenen. De grote Amerikaanse bank JPMorgan herkent “positieve” tekenen voor de crypto-industrie in de gebeurtenissen. De buitengerechtelijke schikking van 4,3 miljard dollar aan boetes heeft “het systeemrisico van een hypothetische ineenstorting van Binance” geëlimineerd, zeggen analisten van JPMorgan in Amerikaanse media. In feite laten de gegevens van DeFiLlama bijvoorbeeld de marktdominantie van Binance zien. Met meer dan USD 60 miljard in Bitcoin en Co. bezit Binance evenveel activa als de tien andere grootste cryptobeurzen samen.

JPMorgan heeft nu een positieve kijk op Binance en zijn ecosysteem. Onzekerheden rondom Binance Coin (BNB) zijn nu weggenomen. Het ecosysteem rond de Binance Smart Chain (BSC) zou ook moeten profiteren van het feit dat Binance zijn juridische erfenis in de VS achter zich laat. De markten blijven echter sceptisch: de prijscurve van BNB kelderde met 10 procent nadat de deal werd aangekondigd en lijkt zich nu te stabiliseren op een niveau rond USD 235. Ongeveer USD 1 miljard aan deposito’s werd teruggetrokken van Binance zelf, maar ook hier is er geen sprake van een echte “bank run”.

De situatie is pijnlijk voor Binance oprichter Changpeng Zhao, afgekort CZ. Hij moest ontslag nemen als CEO en pleitte schuldig aan het overtreden van Amerikaanse wetten over het witwassen van geld en sanctiebeleid. Hij moet in februari 2024 terechtstaan. Het Openbaar Ministerie wil hem tot die tijd in de VS houden omdat Zhao volgens hen vluchtgevaarlijk is. CZ hangt maximaal 18 maanden gevangenisstraf boven het hoofd. Hij was ervan uitgegaan dat hij tot het proces terug zou mogen reizen naar zijn geadopteerde huis in de Verenigde Arabische Emiraten door een borgtocht van 175 miljoen dollar te betalen. Nu moet een rechtbank beslissen.

Conclusie: Binance overleeft de crisis

De nieuwe Binance CEO Richard Teng heeft al een externe analyse gepubliceerd op X, volgens welke Binance waarschijnlijk in staat zal zijn om de boete van USD 4,3 miljard uit haar reserves te betalen zonder haar eigen Bitcoin en Co. op grote schaal te verkopen. Het lijkt erop dat Binance genoeg stablecoins heeft die kunnen worden ingewisseld voor Amerikaanse dollars. Overigens komen deze berekeningen van Conor Grogan, die afdelingshoofd is bij Binance’s concurrent Coinbase. Er zijn momenteel veel aanwijzingen dat Binance zijn crisis te boven zal komen en geen neerwaartse spiraal voor de cryptomarkten zal veroorzaken. Dit was heel anders toen de cryptobeurs FTX een jaar geleden instortte.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*