De prijscurve van Solana (SOL) wijst sinds half oktober gestaag omhoog. Daardoor is er steeds meer discussie over de vraag of Solana binnenkort kan concurreren met Ethereum (ETH). Technologische details zijn spannend.
Zelfs in zijn begindagen in 2021 werd Solana (SOL) vaak bestempeld als de “Ethereum killer”. De reden: net als Ethereum is Solana multifunctioneel, maar het scoort met hoge schaalbaarheid en lagere kosten. De prijscurve van SOL vertoont al ruim zes weken een indrukwekkende opwaartse trend, waardoor de pakkende titel “Ethereum killer” opnieuw in de discussie is geïntroduceerd.
In deze context analyseert crypto expert Thor Hartvigsen de technologische details van Solana on X. Zijn belangrijkste argument: het SOL-protocol maakt “parallelle uitvoering” van transacties mogelijk en loopt daardoor voor op andere blockchains, die transacties na elkaar verwerken. Dit is belangrijk omdat met name Ethereum vaak last heeft van blockchain overbelasting en transactiekosten al snel kunnen oplopen tot 1 USD of meer. Bij Solana daarentegen zijn transactiekosten van aanzienlijk minder dan 1 cent standaard.
Er zijn echter verschillende laag-2 oplossingen zoals Polygon (MATIC) opgezet in het Ethereum ecosysteem om dit probleem te verzachten. Hartvigsen wijst erop dat Solana dit jaar een brug zal slaan naar Ethereum met een module genaamd Eclipse. De Solang compiler maakt het sowieso gemakkelijk om Ethereum DApps te integreren in Solana. Of ontwikkelaars kunnen de Solana Virtual Machine Neon gebruiken om de Ethereum Virtual Machine (EVM) te integreren. De hoop achter deze overwegingen is dat de goed renderende Decentralised Finance (DeFi) divisie zich zal heroriënteren op Solana.
DeFi divisie bij Solana vertoont groei
DeFi was de groeimotor voor Solana tot de ineenstorting van het crypto-imperium van Sam Bankman-Fried in november 2022. Toen verdampte het vertrouwen in Solana, Bankman-Fried bleek een oplichter en zijn steun voor SOL sloeg om in het tegenovergestelde. De langzame comeback van Solana is ook te danken aan het feit dat Bankman-Fried en het FTX faillissement enigszins overwonnen zijn. Hartvigsen wijst op bemoedigende DeFi-gegevens en -projecten in het Solana ecosysteem. Typische use cases zoals gedecentraliseerde cryptobeurzen (DEX), leentransacties en liquid staking vinden opnieuw gretig aftrek bij Solana. De cijfers van DeFiLlama laten zelfs een verdubbeling zien van het geïnvesteerde DeFi-kapitaal in Solana over alle use cases sinds oktober.
Dit mag echter niet verhullen dat Solana momenteel slechts op de achtste plaats staat van de belangrijkste DeFi-ecosystemen. Ongeveer 70 procent van alle SOL wordt gestort voor staking en niet actief bijgedragen aan DeFi. Ethereum, de absolute nummer één onder de DeFi-ecosystemen, heeft meer dan 40 keer meer DeFi-kapitaal geïnvesteerd dan Solana en een overeenkomstig laag stakingpercentage van ongeveer 25 procent.
Conclusie: de technologische voordelen van Solana zijn slechts één factor
Solana wordt in zijn geschiedenis vergezeld door het FTX-faillissement en twijfelachtige geldschieters, zoals ook blijkt uit de commentaren op de technologische analyse van Hartvigsen. Ook al is een deel ervan gebaseerd op geruchten, de psychologie van de markten zal een beslissende rol spelen in de toekomst van Solana. En waarnemers herinneren zich: toen Solana DeFi booming was in 2021/22 en het belangrijkste argument van schaalbaarheid werd getest, waren er herhaaldelijk urenlange netwerkstoringen. Solana is momenteel nog ver verwijderd van dergelijke duurtesten en het epitheton “Ethereum killer” is dan ook een modewoord.
Leave a Reply