Vorige week kondigde Ripple aan dat het dit jaar zijn eigen stablecoin op de markt zou brengen. Beleggers vragen zich nu terecht af: zal dit XRP overbodig maken? Ripple verwacht een coëxistentie.
Ripple wordt vaak gelijkgesteld aan zijn cryptocurrency XRP. Dit wordt al meer dan tien jaar wereldwijd verhandeld op cryptobeurzen en is ooit ontworpen met het concept om internationale geldtransfers efficiënter te verwerken dan conventionele bankoverschrijvingen. Nu heeft Ripple echter een paar dagen geleden aangekondigd dat het in de nabije toekomst een stablecoin zal lanceren. Deze wordt 1:1 gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en gedekt door fiatreserves en Amerikaanse staatsobligaties. Het plan van Ripple roept vragen op die ook direct van invloed zijn op XRP:
1. als Ripple verantwoordelijk is voor een cryptodollar en XRP tegelijkertijd in de toekomst – creëren ze dan geen concurrentie in eigen huis? Ripple is geruststellend en gelooft dat de nieuwe stablecoin extra voordelen en liquiditeit zal brengen aan het ecosysteem. Er wordt gesproken over uitbreiding in de richting van gedecentraliseerde financiën (DeFi).
2 Met Tether (USDT) en USDC heeft de crypto-industrie twee gevestigde stablecoins met een gecombineerde marktkapitalisatie van 140 miljard dollar. Is er echt behoefte aan nog een stablecoin? De markt groeit; Ripple verwacht dat er in 2028 ongeveer USD 2,8 biljoen in stablecoins circuleert.
3. Heeft Ripple’s plan om een stablecoin te lanceren iets te maken met het lopende juridische geschil over XRP? Niet direct, maar indirect zeker wel. Ripple’s huidige bedrijfsmodel met XRP wordt onder de loep genomen en zal worden gediversifieerd met de stablecoin.
4 Hoe kan de stablecoin van Ripple verschillen van de toppers Tether en USDC? Ripple wijst op zijn gevestigde structuren, die hebben geleid tot samenwerkingen met banken en fintechs in meer dan 80 landen wereldwijd.
Critici laten het er echter niet bij zitten en merken op dat de stablecoin van Ripple een verborgen erkenning is van het falen van XRP. In feite is XRP nooit aangeslagen als internationale overbruggingsvaluta. Institutionele klanten maken echter graag gebruik van de blockchaintechnologie van Ripple en zij zullen ook het eerste aanspreekpunt zijn voor de stablecoin.
Conclusie: XRP onder druk van Ripple
De prijscurve van XRP is de afgelopen twaalf maanden met slechts 17 procent gestegen en de all-time high uit 2018 is ruim 80 procent verwijderd van de niveaus van vandaag. De toonaangevende cryptocurrency Bitcoin (BTC) is in dezelfde periode 150 procent gestegen in de afgelopen twaalf maanden en wordt verhandeld in de buurt van zijn all-time highs uit maart. Het is dus duidelijk dat de cryptomarkten allang geen fantasie meer hebben voor XRP. XRP zou in de toekomst immers nog steeds goed moeten zijn voor het betalen van vergoedingen als de stablecoin wordt gebruikt. Zal dit de enorme marktkapitalisatie van XRP van momenteel ongeveer 33 miljard dollar rechtvaardigen? Net als in voorgaande jaren was ons Ripple Jaaroverzicht 2023 erg sceptisch over waar XRP daadwerkelijk zijn use cases zou vinden. De geplande stablecoin van Ripple kan en moet worden gezien als een antwoord, en het antwoord is allesbehalve vleiend voor XRP.
Leave a Reply