IOTA verliest samenwerkingspartner – de gemeenschap is ziedend

De lucht is dik bij IOTA: Soonaverse, een langdurige samenwerkingspartner, is van boord gesprongen en de reden daarvoor is nogal wat. Tegelijkertijd wordt IOTA-baas Dominik Schiener hard bekritiseerd door de gemeenschap.

De herlancering van IOTA stottert: het handelsplatform Soonaverse verlaat het ecosysteem in een blogpost (https://soonlabs.medium.com/build-community-token-336166d6d9c2) en voegt zich bij een reeks andere projecten. Aan de ene kant spreekt Soonaverse van een steeds kleiner wordend aantal mensen dat nog geïnteresseerd is in IOTA. Aan de andere kant wordt erop gewezen dat hoewel de IOTA Foundation steeds weer met grote woorden een geest van optimisme wil verspreiden, de verhoopte effecten uitblijven. Op X is DL Times een voorbeeld van een kritisch lid van de IOTA-gemeenschap die zich uitspreekt: “We moeten ons gaan afvragen of er überhaupt projecten zijn waar wij (de gemeenschap) een belangrijk onderdeel van zijn.”

Ter herinnering: eind vorig jaar zette IOTA Foundation CEO Dominik Schiener de oprichting van een nieuw vertegenwoordigingskantoor in Abu Dhabi door en verplaatste hiervoor ook zijn persoonlijke levenscentrum naar de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens Schiener zal IOTA van daaruit een fantastische comeback maken en zich terugwerken in de top tien van wereldwijde cryptocurrencies. Vier maanden later is de situatie echter ontnuchterend: de datadienst CoinGecko vermeldt IOTA niet eens meer bij de 100 cryptocurrencies met de hoogste kapitalisatie en er is geen teken van een ommekeer.

Soonaverse vermijdt de naam van de irritante Schiener te noemen. Maar de Emiraten worden wel genoemd, de falende Ethereum Virtual Machine, het EBSI-project van de EU en een gedecentraliseerde IOTA 2.0 – allemaal voorbeelden van sprankjes hoop die in elkaar storten. DL Times laat geen traan om Soonaverse, maar schrijft: “Het zijn niet alleen de projecten die ons zuurverdiende geld stelen. Het zijn Dom (Schiener) en de IOTA Foundation zelf die miljoenen dollars overhevelen uit het ecosysteem door ondoorzichtige besluitvorming en de meer dan 40 procent inflatie die ze hebben veroorzaakt.” Dit zinspeelt op het feit dat IOTA in september 2023 haar totale bezit van alle tokens massaal heeft opgeblazen om nieuwe fondsen te werven.

De ene tegenslag na de andere voor IOTA

We berichten al jaren regelmatig over IOTA – maar wat daar tegenwoordig gebeurt, doet denken aan een gekkenhuis. Sterontwikkelaar Hans Moog is tot zwijgen veroordeeld, zoals hij in het geheim aankondigde op X. Moog zou verantwoordelijk zijn voor een gedecentraliseerde IOTA 2.0 en genoot veel vertrouwen in de gemeenschap dankzij zijn authentieke communicatie. Foundation hoofd Schiener daarentegen droomt sinds kort van een IOTA die zou voldoen aan de regels van Islamitisch financieren (Sharia) – inclusief het verbod op gokken en rente. Aan zulke regels zou een gedecentraliseerde IOTA nooit kunnen voldoen, omdat het principe van Bitcoin en co. gebaseerd is op het ijzersterke principe dat ze niet van buitenaf beïnvloed kunnen worden.

Er groeit een enorme kloof tussen de IOTA gemeenschap en investeerders aan de ene kant en Schiener en de stichting aan de andere kant, zoals onlangs tot uiting kwam in referenda over zelfbestuur. Vanuit zijn nieuwe wijk in Abu Dhabi geniet Schiener van de rol van cryptokoning – vanuit de IOTA-locatie in Berlijn is niets meer te horen, hoewel daar wel een stichting zonder winstoogmerk is geregistreerd. Het zijproject Shimmer (SMR) is onofficieel verlaten. DL Times somt een half dozijn projecten op die het IOTA ecosysteem geleidelijk de rug hebben toegekeerd.

Conclusie: het geleidelijke vertrek van IOTA

Jarenlang werd IOTA grotendeels gesteund door de Duitstalige gemeenschap, en het hoofdkantoor van de stichting in Berlijn was geen toeval. En in het laatste decennium was IOTA eigenlijk ooit een van de tien toonaangevende, opwindende cryptocurrencies ter wereld; destijds met het doel om het Internet of Things (IoT) en crypto met elkaar te verbinden. Vrijwel niets van de oude glamour en fascinerende vooruitzichten heeft het overleefd en de lijst met onvervulde IOTA-beloftes zou een boekje vullen. Soonaverse wil voorlopig verder zonder IOTA, “zonder bureaucratie gericht op de top, (…) zonder muilkorven (NDA), zonder gemiste deadlines”. Dat is één manier om een IOTA “red jezelf die kan” uit te drukken.




  “

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*