Begin 2022 werd er bij DeFiChain een hack ontdekt waarbij de aanvaller ongeveer 1.600 Bitcoin buitmaakte. Een vriend van Bake-CEO Julian Hosp werd belast met het onderzoek. De omstandigheden en de resultaten zijn twijfelachtig.
DeFiChain (DFI) vecht voor haar voortbestaan, de koers ligt net boven een historisch dieptepunt. Bake, het crypto-bedrijf van Julian Hosp, lanceerde DeFiChain in 2020, maar trekt zich nu terug van de financiering en ondersteuning. Hosp-criticus Lorena B. heeft eerder al meerdere onregelmatigheden rond Julian Hosp, DeFiChain en Bake aan het licht gebracht en heeft nu de hack bij DFI, die begin 2022 werd ontdekt, nader onderzocht. Ze presenteerde haar bevindingen op X, waarbij ze vraagtekens zet bij de transparantie en verantwoordelijkheid van Hosp en zijn vertrouwelingen.
Het verhaal begon in de zomer van 2021. Een protocolfout stelde de aanvaller in staat om inkomsten uit vergoedingen in dBTC uit te laten betalen in plaats van in DFI op een 1:1 basis. dBTC is de wrapped versie van Bitcoin binnen het DeFiChain-ecosysteem en is aanzienlijk meer waard dan DFI. Toen de hack op 2 januari 2022 werd onthuld, bedroeg de buit volgens Lorena B. 1.664 dBTC, een waarde van miljoenen. DeFiChain had nu een serieus probleem, omdat dBTC in het DeFiChain-ecosysteem niet langer volledig werd gedekt door echte BTC. De community volgde snel een voorstel van “Lord Mark Crypto” om 1 miljoen DFI (destijds een marktwaarde van ongeveer 2,5 miljoen dollar) beschikbaar te stellen voor een onderzoek.
“Lord Mark Crypto” aka Mark Pedevilla – Wat is zijn verbinding met DFI?
“Lord Mark Crypto” is in werkelijkheid Mark Pedevilla, wiens vriendschap met Julian Hosp teruggaat tot hun tijd bij TenX en goed gedocumenteerd is op sociale media. Hij ontving de 1 miljoen DFI op 18 februari 2022 – en vanaf dat moment wordt het onduidelijk. Slechts een week later transfereerde “Lord Mark Crypto” de 1 miljoen DFI naar een wallet bij Bake, en het is sindsdien moeilijk gebleken om deze verder te traceren. Toen de community vroeg wat er met de DFI was gebeurd en waarom, gaf Mark Pedevilla geen duidelijke antwoorden. Het was echter in de beslissing van de community vastgelegd dat de 1 miljoen DFI niet voor andere activiteiten mocht worden gebruikt.
Lorena B. acht het goed mogelijk dat de betrokken DFI passief inkomsten hebben gegenereerd bij Bake, wat meer dan 1 miljoen dollar kan hebben opgeleverd. “Lord Mark Crypto” heeft geweigerd uitleg te geven. Na bijna een jaar van “speurwerk” publiceerde hij echter een rapport online, waarin hij de onderzoeksresultaten en een financiële verantwoording presenteerde. Volgens Mark Pedevilla heeft hij ongeveer 130.000 DFI uitgegeven en de resterende 870.000 DFI teruggestuurd naar de kas van de community. Hij beweerde dat er bewijs was verzameld in de zoektocht naar de hacker en dat er in een niet-geïdentificeerd land juridische stappen zijn ondernomen.
Kan de Zwitserse Justitie de DeFiChain-hack oplossen?
In de zomer kregen we informatie dat de juridische verwerking van de DeFiChain-hack in Zwitserland plaatsvindt. Lorena B. heeft ook “van horen zeggen” dat de zaak nu in Zwitserland wordt behandeld en dat de crypto-exchange KuCoin de identiteit van de hacker heeft onthuld. Bake en daarmee Julian Hosp hopen waarschijnlijk een deel van de gestolen Bitcoin terug te krijgen.
Ondertussen blijft “Lord Mark Crypto” zwijgen, ondanks dat hij dicht bij het onthullen van de hack stond. Lorena B. vraagt zich af of de vriend van Julian Hosp, Mark Pedevilla, überhaupt van plan was serieus te onderzoeken. De moddergooierij rond Bake, waarbij Hosp uiteindelijk de aandelen van mede-oprichter U-Zyn Chua overnam, lijkt nu in een ander licht te staan. Als Julian Hosp wist dat er een goede kans was om via Bake de buitgemaakte Bitcoin van de DeFiChain-hack veilig te stellen, momenteel ongeveer 100 miljoen dollar waard, zou het begrijpelijk zijn waarom hij naar verluidt 10 miljoen dollar uitgaf om Bake over te nemen.
Conclusie: De Inner Circle van DeFiChain rondom Julian Hosp en Mark Pedevilla
Het zou gemakkelijk zijn voor Julian Hosp en Mark Pedevilla om meer informatie te verstrekken over de DeFiChain-hack en de status van het officiële onderzoek. Aangezien dit niet gebeurt, moet worden aangenomen dat er iets te verbergen valt. Het was immers de DeFiChain-community die het werk van “Lord Mark Crypto” financierde. Deze vertrouweling van Julian Hosp is echter al begonnen met een nieuw project genaamd JAV Token, dat opnieuw niet uitblinkt in transparantie. Zo laten Julian Hosp en zijn vriend Mark Pedevilla de speculaties over de achtergrond van de miljoenenhack bij DeFiChain en de gevolgen ervan groeien, wat aansluit bij de neerwaartse spiraal van het project.
Leave a Reply