Dit is de reden waarom Ethereum nog niet zijn hoogtepunt heeft bereikt, in tegenstelling tot Bitcoin

Ethereum (ETH) is na Bitcoin (BTC) onbetwist de tweede belangrijkste cryptocentrische valuta ter wereld. Nu Bitcoin de ene na de andere high raakt, is het dan de moeite waard om te investeren in Ethereum?

Op vrijdagavond kraakte Bitcoin (BTC) kortstondig de magische $40.000 mark, en nam een nieuw record (ATH) op in zijn geschiedenis. Een beetje overschaduwd door dit succesverhaal is Ethereum (ETH), de grotendeels ongeëvenaarde nummer twee achter Bitcoin op de wereldwijde crypto-markt in termen van kapitalisatie en belang. Beleggers vragen zich dus af: heeft het zin om investeringen in cryptocurrency’s ook uit te breiden naar Ethereum, of moet men zich beperken tot Bitcoin? We leggen belangrijke actuele argumenten in deze discussie uit:

Ethereum is nooit ontworpen om een directe concurrent van Bitcoin te zijn. Eerder, heeft ETH schepper Vitalik Buterin bedoeld Ethereum als een cryptocurrency te worden gevestigd als een geldvervanger in zijn eigen ecosysteem sinds 2014. Ethereum maakt het bijvoorbeeld mogelijk om slimme contracten af te sluiten in zijn blokketen, d.w.z. geautomatiseerde en verplichte contracten. Deze functie komt ook in het spel wanneer Ethereum wordt gebruikt in zogenaamde DApps, online toepassingen die variëren van pokerspellen tot gedecentraliseerde crypto-uitwisselingen. Bitcoin biedt geen directe ondersteuning voor slimme contracten of DApps in de blokketen.

Op dit moment is het grootste deel van de publieke aandacht gericht op Bitcoin. Dit kan worden verklaard door de piekprijzen en deze zijn op hun beurt weer het gevolg van het feit dat Bitcoin door instellingen en grote bedrijven steeds meer wordt gezien als een winkel van waarde. Met Bitcoin als “digitaal goud” kunnen activa inflatiebestendig worden opgeslagen, is de motivatie voor het verschuiven van de kasreserves naar BTC. De use cases en doeleinden van Ethereum zijn complexer en daarom tot nu toe niet zo geschikt voor presentatie aan een massapubliek. Op de crypto-scène blijven deskundigen het ecosysteem van Ethereum echter vullen met nieuwe ideeën, waardoor de status van ETH als een zwaarwegend alternatief voor of aanvulling op BTC wordt versterkt.

In het afgelopen jaar is de crypto-industrie de DeFi-divisie uit de kinderschoenen getreden. DeFi staat voor Decentralized Finances, en daarachter zit het concept om financiële transacties op een manipulatievrije manier uit te voeren zonder tussenkomst van een tussenpersoon. Op die manier bespaart DeFiK kosten en tijd ten opzichte van de processen in de traditionele financiële wereld. Omdat Ethereum met zijn slimme contracten en grote marktkapitalisatie bij uitstek geschikt is voor DeFi, zijn bekende DeFi-projecten zoals Uniswap meestal gebaseerd op ETH en aanverwante ERC-20 penningen. Het optimisme dat een welvarende toekomst voor Ethereum voorspelt, met inbegrip van een aanzienlijke waardevermeerdering, is gebaseerd op deze situatie.

Maar er zijn ook begrijpelijke redenen waarom Ethereum en DeFi bij lange na niet zo mainstream zijn als Bitcoin, met zijn duidelijke doel om waarde op te slaan. Toen in 2020 de inkomsten en het gestorte kapitaal een nieuw recordhoogte bereikten bij DeFi, werden de kwetsbaarheden ongemakkelijk zichtbaar. Bij projecten als YAM of Harvest Finance (FARM) veroorzaakten programmeerfouten in de slimme contracten miljoenen aan schade. Beleggers hebben het dus pijnlijk begrepen: DeFi vereist deskundigheid en een groot vertrouwen in de zorgvuldigheid van de aanbieders. Tegenvallers in DeFi wrijven zich af op Ethereum.

En de DeFi-boom onthulde ook het grootste probleem van Ethereum. Dat komt omdat je om met ETH te kunnen handelen, gasgelden moet betalen. De blokketen van Ethereum, die tot nu toe is gebruikt, kan slechts tot 15 transacties per seconde verwerken. Deze capaciteit is eigenlijk niet voldoende om de torenhoge eisen van DeFi aan te kunnen. Als gevolg daarvan zijn de honoraria (gas) van Ethereum drastisch gestegen, soms tot driedubbele cijfers in US-dollar om een slim contract uit te voeren. Het tariefsysteem op Ethereum begunstigt de hoogste bieders voor een snelle ontsluiting van transacties – en maakt daarom veel transacties in ETH minder aantrekkelijk voor kleine beleggers.

Maar Ethereum voorzag zeker in deze ontwikkeling en begon daarom jaren geleden al met de voorbereiding van een grootschalige technologische transitie. De blokketen van Ethereum wordt verondersteld afscheid te nemen van het ondermaats presterende Proof-of-Work principe. PoW is ook het protocol in de Bitcoin-blokketen, maar het gebrek aan schaalbaarheid is daar minder belangrijk omdat alleen de transfers in BTC georganiseerd moeten worden en niet tal van andere taken zoals bij ETH. Onder de projectnaam Ethereum 2.0 wordt ETH geacht over te schakelen van PoW naar Proof-of-Stake en de blokketen zal dan tot 100.000 transacties per seconde verwerken. Dit zou dan ook weer zorgen voor lagere tarieven.

De officiële startdatum voor Ethereum 2.0 was 1 december 2020, en de overgang zal nu naar verwachting in fasen worden afgerond. Dit proces brengt technologische onzekerheden met zich mee en zal, zelfs als alles goed gaat, op zijn vroegst eind 2021 de weg naar de finish vinden. Tot die tijd zal Ethereum moeten leven met het minpunt van het hebben van een boeiend verhaal, toegegeven, van het idee en de ontwikkeling tot nu toe. Maar de PoW-blokketen van ETH als knelpunt belemmert de bredere adoptie van Ethereum (en DeFi’s) en de geplande omwenteling is de grootste risicofactor van ETH. Als de upgrade naar Ethereum 2.0 niet binnen afzienbare tijd lukt, of als er zelfs sprake is van veiligheidsinbreuken, zal ook het imago van ETH als pionier voor DeFi, slimme contracten en DApps scheuren vertonen.

Korte analyse van de prijsprestaties van Ethereum

Ethereum brak deze week voor het eerst sinds januari 2018 de psychologisch belangrijke barrière van $1.000 per ETH. In US-dollar-termen handelt Ethereum echter nog steeds op het hoogste punt van de geschiedenis vanaf 2018, namelijk iets meer dan 1.400 US-dollar. Ethereum kan momenteel echter bogen op een historisch hoogtepunt in termen van marktkapitalisatie, met ETH dat nu meer dan 130 miljard US-dollar verzamelt.

Voor serieuze beleggers in cryptocentrische valuta’s is de Amerikaanse dollar echter slechts van beperkte betekenis als vergelijkingsvaluta. Als u de vergelijking van Ethereum en andere altcoins nader bekijkt, moet u de vergelijking met Bitcoin ten minste als tweede benchmark in de prijsontwikkeling opnemen. Bitcoin is immers de onbetwiste belangrijkste valuta op de crypto-markt. Wanneer men Ethereum vergelijkt met Bitcoin, ziet ETH er vanuit historisch oogpunt niet slecht uit: Soms verslaat ETH BTC in zijn prijsprestaties. Ethereum is echter nog niet in staat geweest om de stierenloop die Bitcoin op dit moment laat zien te repliceren, en we hebben de redenen hiervoor aan u uitgelegd.

Conclusie: Ethereum als investeringsmogelijkheid met fundamentele verschillen met Bitcoin

Het goede nieuws: Ethereum wilde en wil geen “digitaal goud” worden, de waarschijnlijk hopeloze concurrentie met Bitcoin in de discipline als winkel van waarde laat ETH over aan andere cryptocurrency’s . Met een eigen ecosysteem en groeimarkt heeft DeFi, Ethereum een eigen profiel, dat de voordelen van cryptocurrency’s in de praktijk elke dag aantoont.

Het slechte nieuws is dat de snelle evolutie van de crypto-industrie in het algemeen de technologische beperkingen van Ethereum in zijn huidige vorm laat zien. De evolutie naar Ethereum 2.0 zal bepalend zijn voor het toekomstige succes en de duurzame prijsontwikkeling.

Om het botweg te zeggen: de kans is groot dat Ethereum zijn eigen veld zal verdedigen en uitbreiden via DeFi. Degenen die investeringen in cryptocurrency’s strategisch plannen op de middellange en lange termijn zijn niet slecht geadviseerd om Ethereum in hun portefeuille op te nemen naast Bitcoin. Met deze twee posities is de investering inderdaad gediversifieerd en de winstvooruitzichten zijn goed voor Ethereum en Bitcoin wanneer ze over langere periodes worden bekeken – zelfs als prijscorrecties op korte termijn dreigen door een oververhitting van de markt.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*