Dit is waarom Bitcoin Cash niet de betere Bitcoin is

Bitcoin (BTC) gaat van record naar record – en moet zeker niet verward worden met Bitcoin Cash (BCH). Dat komt omdat, ondanks enkele overeenkomsten, de investeringsmogelijkheden van Bitcoin Cash veel kleiner lijken.

Vanaf begin januari 2021 bereikt Bitcoin (BTC) bijna dagelijks nieuwe hoogtepunten van alle tijden, waarbij de laatste keer de $37.000 per BTC-markering schijnbaar moeiteloos wordt gehaald. In deze sfeer van goudkoorts zijn sommige beleggers op zoek naar meer cryptokringen waarin ze winstkansen voelen. Er staan ruim 90 cryptokringen op handelsplatformen die het woord “Bitcoin” in hun naam hebben. Volgens de marktkapitalisatie is Bitcoin Cash (BCH) na het origineel het belangrijkste. Maar pas op: er zijn goede en begrijpelijke redenen waarom het succesverhaal van BTC zich niet automatisch herhaalt voor Bitcoin Cash. We zullen uitleggen waarom:

  • De lancering van Bitcoin in januari 2009 markeerde het begin van het cryptocentrische verhaal. Sindsdien is BTC de referentie voor alle andere cryptokringen. Bitcoin Cash (BCH) is daarentegen pas sinds de zomer van 2017 wereldwijd op de crypto-beurzen genoteerd. BCH is ontstaan door een zogenaamde harde vork. In zo’n geval wordt de blokketen als technologische basis van een cryptocentrische valuta zodanig veranderd dat deze niet meer achterwaarts compatibel is.
  • In het geval van BCH betekende de harde vork dat de blokketen werd afgesplitst van de originele Bitcoin. Secties van beleggers en ontwikkelaars hadden de kleine omvang van de afzonderlijke blokken van BTC, met een maximum van 1 MB, als technologisch negatief aangemerkt. Deze beperkte gegevenscapaciteit betekent dat Bitcoin in principe maximaal 12 transacties per seconde in de blokketen kan organiseren en documenteren. Het kamp achter Bitcoin Cash besloot een andere weg in te slaan voor de harde vork en heeft sindsdien grotere blokken toegestaan, waardoor ook meer transacties per seconde mogelijk zijn, nu een goede 100.
  • De hoop werd echter niet vervuld dat de theoretisch krachtigere blokketen van Bitcoin Cash ook meer kapitaal zou aantrekken dan Bitcoin. De meerderheid van de beleggers besliste om hun activa in BTC te laten staan. Ter vergelijking, de originele Bitcoin wordt ondersteund door een marktkapitalisatie van bijna $700 miljard vanaf januari 2020, terwijl Bitcoin Cash deze belangrijke metriek heeft op iets meer dan $8 miljard.
  • Dit opvallende verschil in marktkapitalisatie heeft een duidelijke oorzaak: Bitcoin heeft een duidelijk omschreven doel gevonden als waardeopslag. Bedrijven en particulieren slaan activa op in Bitcoin om hun kapitaal af te dekken tegen inflatierisico’s. Daarom wordt Bitcoin ook wel “digitaal goud” genoemd. Bitcoin Cash, aan de andere kant, wilde overtuigen door zijn doel als betaalmiddel in het dagelijks leven te vinden, vandaar de “cash” in de naam. In dit gebruik zou het hogere aantal mogelijke transacties per seconde inderdaad een zwaarwegend argument zijn. Maar BCH heeft zich niet aangesproken als betaalmiddel in de online wereld. Het aantal plaatsen dat Bitcoin Cash accepteert als betaalmethode blijft beheersbaar.
  • De voortdurende winst van Bitcoin is grotendeels te danken aan het feit dat steeds meer grote instellingen en bedrijven kiezen voor BTC als waardeketen. Ze kopen het “digitale goud” met de bedoeling het kapitaal te beschermen tegen de dreiging van inflatie. De winstkansen zijn in eerste instantie meer een mooi neveneffect. Maar deze trend van het verschuiven van de kasreserves naar cryptocurrency’s is alleen van toepassing op BTC. Institutionele beleggers, bedrijven en particuliere activa zijn in principe helemaal niet geïnteresseerd in Bitcoin Cash, ze investeren hun kapitaal liever in het origineel dan in de kopie.
  • En waarom is Bitcoin Cash niet een winkel van waarde geworden? De basis voor de sabotagebestendigheid van een cryptocriet is de blokketen en de rekenkracht die eraan vastzit. Hoe meer verschillende netwerkdeelnemers een blokketen verzamelt, hoe veiliger het wordt. Deze rekencapaciteiten worden bij elkaar opgeteld onder de indicator hash rate. Bitcoin heeft momenteel een hash rate van meer dan 110 PH/s, terwijl Bitcoin Cash een hash rate van slechts iets meer dan 1 PH/s heeft. Omgekeerd betekent dit dat Bitcoin Cash veel kwetsbaarder is voor de situatie waarin één enkele netwerkdeelnemer meer dan de helft van de totale rekenkracht overneemt en vervolgens transacties kan manipuleren. Volgens gegevensanalyse kost zo’n 51 procent aanval op de blokketen van Bitcoin Cash momenteel in theorie minder dan $9.000 per uur. Nog erger is dat Bitcoin Cash verschillende recente gevallen heeft gehad waar de blokketen tijdelijk inderdaad werd gedomineerd door individuen (kampen).

Race tussen BTC en BCH lijkt te worden beslist

De meest betekenisvolle maatstaf in de concurrentie tussen cryptocrèmes is de prijsprestatie op middellange en lange termijn in vergelijking met Bitcoin. En hier heeft Bitcoin Cash gestaag aan waarde ingeboet. Met andere woorden, degenen die geld investeerden in Bitcoin Cash waren in staat om onder bepaalde omstandigheden winst te maken in euro’s of US dollars. Maar degenen die meteen voor Bitcoin als investering zouden hebben gekozen, zouden nu aanzienlijk meer winst moeten maken, waarvan de omvang afhangt van het tijdstip van de investering. Een beetje stof tot nadenken: Bitcoin Cash’s historische hoogtepunt dateert van december 2017 en was iets meer dan $4.000; vandaag handelt BCH tegen iets minder dan $450. Bitcoin heeft ook een toenmalige recordhoogte van iets minder dan $20.000 te melden voor december 2017 – maar staat vandaag op ruim $30.000.

Velen suggereren dus dat de trein van Bitcoin Cash als een concurrent van Bitcoin heeft gevaren. In de praktijk heeft BCH nooit een duidelijk omschreven gebruiksgeval of doel gevonden, terwijl het “digitale goud” BTC dat wel heeft. En als het gaat om het idee om een online betaalmiddel te worden, heeft Bitcoin Cash niet de spread bereikt die haar rivaal Litecoin (LTC) heeft.

Bitcoin: Het origineel verslaat de imitators…

Als u nu in crypto’s gaat handelen of overweegt om te investeren in cryptokringen, zult u veel munten tegenkomen met “Bitcoin” als onderdeel van de naam, zoals in het begin vermeld. Onder hen zijn winderige imitators zoals Bitcoin POS. Maar laat me je vertellen: In de nu twaalf jaar durende geschiedenis van de cryptokringen is geen enkel ander project erin geslaagd om zelfs maar in de buurt te komen van de betekenis van de oorspronkelijke Bitcoin. Dit staat vermeld onder de afkorting BTC. Hier verzamelt zich bijna 70 procent van al het kapitaal dat in cryptokringen is opgeslagen, wat op zijn beurt een constante liquiditeit en eerlijk gevormde marktprijzen garandeert. BCH voor Bitcoin Cash is inderdaad een gevestigde cryptocurrency en wordt sinds kort ondersteund door PayPal. Maar naar alle waarschijnlijkheid zal BCH niet meer in staat zijn om de eerste plaats in te nemen van de echte en eerste Bitcoin. Om de hierboven beschreven redenen belichaamt Bitcoin zonder het achtervoegsel de veel betere investeringsmogelijkheden.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*