Daarom is het onwaarschijnlijk dat Ripple’s XRP op de lange termijn zal slagen…

XRP, Ripple’s cryptocurrency, heeft geworsteld met juridische problemen en prijsdalingen. Is dit misschien het juiste moment om XRP tegen record-lage prijzen te kopen? We denken “nee” en leggen uit waarom.

Opnieuw beleeft Bitcoin (BTC) zijn volgende recordhoogte met een prijs boven de $35.000. Als gevolg daarvan zijn steeds meer burgers geïnteresseerd in het investeren in cryptokringen. De aandacht valt al snel op Ripple (XRP), tot enkele dagen geleden de nummer drie van de belangrijkste cryptocurrency’s door marktkapitalisatie. Ripple’s idee: internationale betalingen sneller en goedkoper maken met behulp van XRP als brugvaluta. Echter, niet alles gaat zo soepel met Ripple en XRP als investeerders op het eerste gezicht zouden denken. We geven u acht redenen waarom investeren in XRP onder de huidige omstandigheden niet raadzaam is:

1. de machtige Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Ripple aangeklaagd over XRP. In de zaal liggen schadevergoedingen van meer dan 1 miljard dollar. De beschuldiging: Ripple heeft XRP verkocht zonder toestemming. Voor dergelijke effecten (die XRP vermoedelijk is, is de vraag in ieder geval in de zaal), maar zou moeten worden verkregen onder de Amerikaanse wet goedkeuring en beursprospectus. Ripple ontkent de beschuldigingen en lijkt bereid om zich in te zetten voor wat een jarenlange juridische strijd zou kunnen zijn. XRP lijdt onder de onzekerheden en vertoont een negatieve prijscurve, terwijl Bitcoin en andere toonaangevende cryptocurrency’s zoals Ethereum (ETH) zich van record tot record haasten.

2. XRP brengt aanzienlijke inflatierisico’s met zich mee. Meer dan 50 procent van alle XRP is nog steeds eigendom van Ripple. 100 miljard XRP werden in één keer gegenereerd, met een maximum van 1 miljard XRP Ripple mag per maand worden verkocht, volgens de vrijwillige verbintenis. Bovendien zijn er grote hoeveelheden XRP waar Ripple mede-oprichter Jed McCaleb na zijn pensionering recht op heeft en die hij systematisch dumpt. Hierdoor ontstaat een situatie waarin het aanbod van XRP blijft stijgen en de vraag niet kan meekomen.

3. Toen XRP in 2013 door Ripple werd gelanceerd, waren de digitale valuta’s nog niet in kaart gebracht. De voordelen van automatische geldovermakingen in enkele seconden en tegen zeer lage tarieven leken eigenlijk een revolutionair alternatief voor de bestaande systemen van de traditionele bankwereld zoals SWIFT. De grote Amerikaanse bank JP Morgan erkende dit bijvoorbeeld ook – en lanceerde haar eigen stalmunt voor haar klanten. XRP bleef aan de zijlijn staan. Ondertussen bespreken centrale banken over de hele wereld de uitgifte van door de staat gesteunde digitale valuta’s (CBDC), waaronder de ECB over een e-euro. XRP kan niet profiteren van de ontwikkeling, maar moet toekijken hoe zijn concept steeds meer onder druk komt te staan.

4. het publiekelijk gelijkstellen van Ripple en XRP is problematisch. Omdat Ripple wel klanten vindt, hebben er al meer dan 300 klanten. Maar slechts 10 procent van de financiële instellingen en financiële dienstverleners die vertrouwen op de Ripple-technologie maakten ook gebruik van XRP. Zelfs vlaggenschipklant MoneyGram, waarin Ripple in 2019 aandeelhouder werd, brengt Ripple bovendien kosten in rekening voor het gebruik van XRP voor internationale geldovermakingen. Intern zegt MoneyGram dat het combineren van Ripple en XRP helemaal niet goedkoper is dan alternatieven. Kortom, het oorspronkelijke concept van Ripple met XRP is in de traditionele financiële wereld niet zo ver doorgedrongen als gehoopt.

5. Ripple wil nu al het roer omgooien en XRP introduceren bij particuliere klanten als betaalmiddel in de online wereld. Dat is waar de beschuldigingen van de SEC vergif zijn. Grote crypto-uitwisselingen zoals Coinbase zijn begonnen om XRP van de lijst te schrappen (vooralsnog meestal in de VS). Op de thuismarkt van de VS hebben Ripple en XRP geen handelsplatformen meer. PayPal heeft de ondersteuning voor XRP meteen uit zijn nieuwe crypto-divisie laten vallen. Het geschil tussen de SEC en Ripple over XRP weegt op het vertrouwen en de prijsprestaties.

6. XRP handelt momenteel tegen ongeveer 0,20 US dollar en heeft zich negatief ontkoppeld van de ontwikkeling van de totale markt van Bitcoin en Co. Gezien in euro’s of US dollars, is XRP momenteel terug op een niveau van 2018, waar andere cryptocurrencies in dezelfde periode een plus van enkele 100 procent hebben geboekt. In vergelijking met Bitcoin wordt de teleurstellende prijsprestatie overduidelijk: Ripple handelt nu op een historisch dieptepunt in het XRP/BTC valutapaar. Het zou dus lucratiever zijn geweest om op elk moment in de afgelopen jaren Bitcoin te kopen in plaats van XRP.

7. Naast de SEC, de teleurgestelde vroege beleggers ook Ripple aanklagen, zijn er verschillende class action rechtszaken aan de gang. Ook hier gaat het om vermeende misleidende informatie van Ripple bij de verkoop van XRP. Het laatste juridische front heeft zich opengesteld tegen Ripple door kapitaalverschaffers die Ripple klaar wilden maken voor de beurs met een financieringsronde van 200 miljoen dollar in december 2019. In het licht van de SEC-rechtszaak willen deze investeerders ook hun geld terug, waarbij ze een relevante clausule in het contract aanhalen die het regelgevingsrisico van XRP moet toestaan als reden om uit te stappen.

8. De beursplannen van Ripple lijken echter toch al in de ijskast te staan, zelfs de migratie van Ripple uit de VS wordt door het topmanagement overwogen. Maar zelfs in het positieve scenario – Ripple lost zijn juridische geschillen op en gaat met succes naar buiten – wat zit er voor XRP in? Vermoedelijk, niets. Want terwijl XRP en Ripple altijd in één adem genoemd worden, is XRP al lang Ripple’s probleemkind en achilleshiel. Bij een beursgang zouden de twee onafhankelijke systemen zeker van elkaar worden gescheiden. Dus iedereen met XRP zou zelfs dan niet profiteren van het potentiële succes van Ripple.

XRP kopen – momenteel geen goed idee

Optimisten argumenteren met XRP dat er met het DeFi-platform Flare en de bijbehorende token Spark een veelbelovend project in de coulissen ligt te wachten. Inderdaad, het idee van een nieuw werkgebied trok investeerders aan door een spectaculaire dropping van Spark voor XRP, waardoor XRP vanaf medio november 2020 een paar weken hogerop kwam te liggen. Maar de winst is allang verdampt en het zwaard van Damocles, de SEC, domineert de voorspellingen voor Ripple en XRP.

Ripple kan nog besluiten om zijn geluk te beproeven met een nieuwe, legale stabiele munt op basis van zijn erkende technologie. Beleggers met saldi in XRP zouden echter niets hebben, zelfs niet van zo’n beweging. We zien geen comeback in zicht voor XRP en de altcoin verdorren naar een speculatieve aanwinst. Om de inflatoire gevaren van de euro en andere fiatvaluta’s op de middellange en lange termijn te trotseren, boden Bitcoin en toekomstgerichte aandelen zoals Google (Alphabet), Tesla of Amazon veel betere investeringsmogelijkheden dan XRP.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*