IOTA introduceert Oracles – belangrijk voor toekomstige slimme contracten

IOTA bereidt de invoering voor van Oracles, d.w.z. de geautomatiseerde invoer van real-time gegevens in het Tanglenet, ook uit externe bronnen. Oracles dienen bijvoorbeeld als basis voor slimme contracten, die in 2021 op IOTA moeten komen.

Zogenaamde Oracles zijn een hot topic geworden in de crypto industrie ten laatste met de DeFi boom. Externe gegevens zijn namelijk ook vaak van belang voor gedecentraliseerde transacties via slimme contracten, zoals de koersen van verschillende cryptocurrencies in realtime of sportuitslagen voor weddenschapstransacties. Dergelijke gegevens worden door Oracles op een blockchain-vriendelijke manier verwerkt en ingevoerd in de ecosystemen van cryptocurrencies. IOTA heeft dus ook Oracles nodig en wil daarbij eigen oplossingen ontwikkelen, zoals een blogpost van de IOTA Foundation uitlegt.

Oracles bij IOTA – dit is hoe ze zouden moeten werken

Een typische vraag bij Oracles is hoe ervoor kan worden gezorgd dat de externe gegevens niet worden gemanipuleerd op hun weg naar de blockchains. Hier wil IOTA vertrouwen op het principe van “First Party Oracle”, wat betekent dat de gegevensbron rechtstreeks verbonden is met het Tanglenet. In het internet der dingen (IoT), waar IOTA zich vooral op richt, zouden dergelijke gegevensbronnen sensoren kunnen zijn die verbruiksniveaus meten of andere gegevens verzamelen. IOTA kondigt echter al een samenwerking aan met Kaiko als voorbeeld van haar orakels. Kaiko is een van ‘s werelds toonaangevende aanbieders voor het vastleggen en verstrekken van crypto prijzen. Een demo voor Kaiko Oracles op IOTA is hier beschikbaar.

IOTA ziet zijn gratis Oracles in Tanglenet, de hoge veiligheid en de mogelijkheid om zelfs grote hoeveelheden gegevens te verwerken als doorslaggevende voordelen ten opzichte van reeds bestaande oplossingen. Maar het blijft belangrijk: Oracles komen alleen tot hun recht in combinatie met slimme contracten of DApps, en IOTA is nog steeds bezig met de ontwikkeling van ondersteuning voor dergelijke functies. Desalniettemin: Hoe IOTA zijn Oracles voor zich ziet, heeft charme en kan gemakkelijk worden begrepen in deze video:

Conclusie: vallen IOTA Oracles zelfs Chainlink aan?

In 2020 heeft Chainlink (LINK) zich gevestigd als de toonaangevende Oracle-oplossing in de crypto-industrie en is momenteel niet meer weg te denken uit de top 10 van cryptocurrencies. Graph Protocol (GRT), ondertussen, wint terrein met het concept van het slim indexeren van gegevens die al aanwezig zijn in de blockchain van Ethereum om waarde toe te voegen. IOTA Oracles zullen zich moeten meten met dergelijke oplossingen, maar zonder Oracles zou een toekomstige IOTA 2.0 slechts fragmentarisch zijn.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*