Waarom u geen Bitcoin ETF of ETN moet kopen

Bitcoin (BTC) wordt steeds meer een beleggingscategorie waarvan verwacht wordt dat ze duurzaam zal presteren. Maar om privé in Bitcoin te beleggen, zijn de vaak gepromote ETF en ETN niet de beste keuze.

De verhalen van vers geslagen Bitcoin-miljonairs vermenigvuldigen zich momenteel weer – geen wonder: sinds het begin van het jaar is Bitcoin van de ene all-time high naar de volgende geraasd. De belangrijkste reden voor de positieve prijsontwikkeling van BTC is de nieuw gewekte interesse van institutionele beleggers, die in de moeder van alle cryptocurrencies een duurzame inflatiebescherming gekoppeld aan goede winstkansen zien. Dergelijke argumenten pleiten er ook voor om als particuliere belegger naar Bitcoin te kijken. De zogenaamd gemakkelijkste en beste methode om een Bitcoin ETF of ETN te kopen, blijkt bij nader inzien echter een misvatting te zijn. Wie rechtstreeks echte Bitcoin koopt, doet het om verschillende financiële redenen beter. We leggen uit waarom:

1. Bitcoin ETF aangezien exchange-traded funds naar Duits recht onderworpen zijn aan vermogenswinstbelasting. Winsten boven het jaarlijkse belastingvrije bedrag van 801 euro worden dus belast tegen 25 procent. Hetzelfde geldt voor de nauw verwante Bitcoin ETN’s.

In het geval van onroerend goed daarentegen zijn de wettelijke bepalingen inzake onderhandse verkooptransacties van toepassing. Dit betekent dat de verkoop van BTC met winst volledig belastingvrij is na slechts één jaar bezit.

2. ETF’s en ETN’s op basis van Bitcoin brengen gewoonlijk kosten met zich mee, die met 1,5 tot 2 procent niet bepaald goedkoop zijn. Als u zelf zorgt voor de aan- en verkoop van echte bitcoin, hoeft u alleen rekening te houden met de veel lagere kosten die crypto beurzen in rekening brengen.

U zult merken dat de kleine moeite die u doet om echte Bitcoin te kopen, zich daarna snel financieel terugbetaalt. Met echte Bitcoin bedoelen we de munten of delen daarvan die behoren tot de 18,5 miljoen BTC die momenteel in omloop zijn. Bitcoin ETF’s en ETN’s zijn meestal ook fysiek gedekt door echte BTC.

Echte BTC krijg je niet met Bitcoin CFD (Contract For Difference) en ons onderzoek bewijst dat er veel zwarte schapen schuilgaan onder aanbieders van BTC CFD’s onder de overkoepelende titel Bitcoin Trading Bots. Dus zeker handen af van zulke winderige providers.

Conclusie: Koop echte Bitcoin van een gerenommeerde aanbieder

In Duitsland is het handelsplatform eToro bijvoorbeeld een eerste aanloophaven voor het kopen van echte Bitcoin. eToro heeft zich al jaren bewezen als een betrouwbare handelsplaats en voldoet aan alle Duitse en EU-brede wettelijke voorschriften op het gebied van Bitcoin. eToro accepteert zowel PayPal als creditcards en andere methoden bij het kopen van BTC en doet dit zonder extra kosten. Dit maakt uw investering in Bitcoin bij eToro net zo eenvoudig als het kopen van ETF of ETN elders.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*