NFT kunstwerk met recordprijs – Justin Sun van TRON voelt zich belazerd

Bij de veiling van een NFT-kunstwerk is ruim 69 miljoen dollar binnengehaald. Eerst werd gezegd dat Tron-oprichter Justin Sun de veiling had gewonnen. Maar Sun zou overboden worden en klaagt.

Donderdagavond was de kunstwereld getuige van wat nu een historische veiling is: “Everydays: the First 5,000 Days”, een digitaal kunstwerk dat als NFT (Non-Fungible Token) op de markt kwam en 60,25 miljoen dollar opbracht plus iets meer dan 9 miljoen dollar aan veilingkosten bij Christie’s. In het midden van een spectaculair biedgevecht om de NFT van kunstenaar Beeple was Justin Sun, oprichter van TRON (TRX). Sun had in 2019 al blijk gegeven van een losse relatie met geld bij de veiling van een liefdadigheidsdiner met investeringslegende Warren Buffet, en onlangs nog bij de veiling van historische Twitter-posts als NFT’s. Nadat de laatste hamer op Beeples NFT was gevallen, werd aanvankelijk gezegd dat Justin Sun het bod had gewonnen.

Pas na lange uren meldde Sun zich vrijdagochtend via Twitter en verduidelijkte: hij had wel degelijk aan de veiling deelgenomen en ook een bod van 60 miljoen US dollar plus kosten uitgebracht. Dit bod werd vervolgens op de valreep met 250.000 dollar overboden. Sun nam aan dat dit hem nog 90 seconden zou geven om een ander bod te doen. Hij wilde zijn bod verhogen tot 70 miljoen US dollar, maar om nog niet definitief opgehelderde redenen werd dit bod niet aanvaard door het computersysteem van Christie. Sun zou graag zien dat dergelijke veilingen in de toekomst op transparante wijze op blockchain worden georganiseerd. Van wie het digitale kunstwerk nu is, blijft vooralsnog onbekend; Christie’s spreekt van een bieder die anoniem wenst te blijven.

Hoe NFT’s de kunstwereld (kunnen) revolutioneren

De goede 60 miljoen dollar komt nu rechtstreeks naar Beeple, wiens echte naam Mike Winkelmann is, en die zijn kunstwerk, dat hij sinds 2013 in collage heeft gezet, zelf bij Christie’s heeft ingediend. “Everydays: the First 5,000 Days” is nu het op twee na duurste werk van een levende kunstenaar in de kunstgeschiedenis, alleen overtroffen door de alom bekende sterren Jeff Koons en David Hockney . Maar hun stukken waren doorverkocht; zij hebben zelf geen recordbedragen binnengeharkt. Beeple reageerde op de sensatie via Twitter met “Holy shit“.

Woordvoerders van Christie’s meldden dat vele tot dan toe onbekende deelnemers zich hadden aangemeld en aan de veiling hadden deelgenomen. Met deze NFT heeft Christie’s dus een nieuwe, rijke groep bieders aangetrokken die het principe van NFT fascinerend vinden. In feite kan men zich afvragen of klassieke veilinghuizen überhaupt nog nodig zijn voor NFT’s of dat zij digitaal en onafhankelijk kunnen plaatsvinden. De honoraria van een goede 9 miljoen US dollar en dus ongeveer 15 procent van de totale prijs zijn immers een staatssom die grotendeels kan worden bespaard. Het is evenmin bekend of Beeple in haar NFT een clausule heeft geprogrammeerd die haar automatisch een procentueel aandeel in de wederverkoop zou geven. Met andere woorden, naarmate NFT’s zich op de kunstmarkt begeven, ontstaan er mogelijkheden voor nieuwe bedrijfsmodellen en kan verdere innovatie worden verwacht.

Conclusie: “Kunstverzamelaar” Justin Sun moet geduld hebben

Beeple’s kunst, waaronder delen van “Everydays”, is te bewonderen op zijn website. Het kostte hem ruim 5.000 dagen om de enorme collage te maken. Dus als Justin Sun nu hoopt binnenkort weer een bod te kunnen doen op een NFT van Beeple, moet hij wellicht rekening houden met langere wachttijden. Maar je weet het nooit met Sun: Was dit een PR-campagne voor Tron of wil de 30-jarige echt een digitale kunstcollectie aanleggen? Hoe dan ook, het trendy onderwerp NFT heeft geschiedenis geschreven op 11 maart 2021.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*