Ethereum (ETH): Buterin wil schaalbaarheid aanzienlijk vergroten met ‘rollups’

Het ecosysteem van Ethereum (ETH) lijdt onder congestie, wat resulteert in hoge transactiekosten. Met een update genaamd “Rollups”, wil ETH-bedenker Vitalik Buterin de situatie verbeteren.

Met gemiddelde transactiekosten (gas fees) die momenteel bijna $20 bedragen, heeft Ethereum (ETH) te maken met het al lang bekende probleem van het gebrek aan schaalbaarheid van het netwerk. Ethereum is technologisch nog steeds gebaseerd op proof-of-work als protocol en haalt dus maar zo’n 15 transacties per seconde (TPS), veel te weinig voor de stormloop die DeFi bijdraagt. De overgang naar een Ethereum 2.0 met Proof-of-Stake als toekomstbestendig protocol is begonnen, maar zal op z’n vroegst eind 2021 voltooid zijn. Als tussenoplossing heeft Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum, nu een update onthuld met de titel “Rollups.” In een toespraak op The Tim Ferris Show podcast, zei Buterin dat rollups ten minste 1.000 TPS op Ethereum mogelijk zouden maken, en dus lagere transactiekosten.

Achtergrond over rollups op Ethereum

Buterin publiceerde op zijn blog een artikel over rollups, dat hij een niet volledige gids voor rollups noemt. Dus technologisch gezien zijn er nog wat vragen te beantwoorden op het gebied van haalbaarheid. In het algemeen zijn rollups bedoeld om terugkerende transacties en opdrachten op Ethereum te ontladen van de eigenlijke blockchain en ze te laten verwerken in slimme contracten in een parallelle blockchain. Alleen de eindresultaten van een smart contract worden in gecomprimeerde vorm terug gedocumenteerd in de eigenlijke ETH blockchain. Dergelijke concepten worden bijvoorbeeld reeds gebruikt door Synthetix en Polygon van de afdeling DeFi. Buterin hoopt dat rollups bij Ethereum in de komende maanden realiteit kunnen worden.

Ondertussen heeft Ethereum een ander voorstel om de transactiekosten te verlagen, dat wordt besproken onder het acroniem EIP-1559. Ook hier moeten er nog technologische problemen worden opgelost, en aangezien EIP-1559 de transactiekosten op ETH in principe zou wijzigen, zou het ook de goedkeuring van de miners nodig hebben. De volgende aankomende upgrade op Ethereum, Berlin, is gepland om live te gaan op 14 april, maar zal geen grote veranderingen brengen in termen van gasprijzen.

Conclusie: transactiekosten worden de achilleshiel van Ethereum

Met meer dan het equivalent van $40 miljard aan kapitaal gecommitteerd aan DeFi onder Ethereum, is de divisie voor ETH de quintessentiële groeimotor. Maar met de huidige transactiekosten, is DeFi alleen de moeite waard voor grotere bedragen, en overschrijdt snel de potentiële winst voor kleinere investeringen. Ethereum ziet dus een concurrent in de vorm van de reeds gemoderniseerde Binance Smart Chain, die met succes bezig is met een inhaalslag ten opzichte van DeFi. Het zou de meeste beleggers relatief onverschillig moeten laten hoe snel Ethereum de transactiekosten terugverdient. Ze geven meer om het vinden van een efficiënt ecosysteem onder ETH. Dus Buterin heeft zijn prioriteiten goed voor nu, maar hij moet ook steun verzamelen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*