NFT’s van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA: duur verhandeld, beperkte rechten

Niet-fungibele tokens (NFT’s) zijn een hot topic in de crypto-industrie in 2021 en maken al brede kringen daarbuiten via een vorm van merchandising door de NBA. NBA Top Shot NFT is de naam van het opwindende programma.

Verzamelalbums zoals dat van Panini maken deel uit van de jeugdherinneringen van sportfans, en een album volledig gevuld met plakplaatjes is een van die gelukkige momenten. De Amerikaanse basketbalcompetitie NBA demonstreert nu hoe het principe van dergelijke plakboeken er in de tegenwoordige tijd kan uitzien. Een samenwerking tussen de wereldberoemde National Basketball Association en het cryptobedrijf Dapper, die al in 2019 begon, heeft “NBA Top Shots” voortgebracht. Hier worden uitmuntende spelmomenten in kaart gebracht in een Non-fungible Token (NFT), wat een uniek token is dat onverwoestbaar is en gedocumenteerd op de blockchain. Hoe zo’n NBA Top Shot NFT eruit ziet, zie je hier op Twitter:

https://twitter.com/nba_topshot/status/1368369683804524547

Kopers van NBA Top Shot NFT’s ontvangen een korte videoclip samen met een genummerde NFT als eigendomsbewijs. Rond deze crypto-verzamelobjecten van de NBA heeft zich een markt ontwikkeld, hier is al meer dan 330 miljoen US dollar uitgegeven. Zeldzame momenten zoals een dunk van superster LeBron James brengen bij doorverkoop zelfs prijzen op van 200.000 US dollar. Maar als u denkt dat u met dergelijke bedragen ook uitgebreide auteursrechten zou verwerven met een NBA Top Shot NFT, dan vergist u zich. In de kleine lettertjes staan meer beperkingen dan toestemmingen.

Toegestaan met NFT’s van NBA Top Shot is eigenlijk alleen maar spelen op het platform, de digitale ruilkaarten tonen en doorverkopen. Niet toegestaan zijn uitdrukkelijk het gebruik voor commerciële doeleinden, ook het bewerken van de clips is verboden. Bijzonder kritisch: De NBA behoudt zich het recht voor om accounts te verwijderen of te blokkeren als zij van mening is dat er onsportief gedrag van uitgaat. In gewone taal: indien de NBA individueel tussenbeide komt, blijven de eigenaars van NBA Top Shot NFT’s in het beste geval met een symbolisch bedrag zitten.

Critici werpen ook tegen dat de afgebeelde hoogtepunten meestal ook vrij beschikbaar zijn op bijvoorbeeld YouTube. Maar blijkbaar zijn er meer dan genoeg fans bereid diep in de buidel te tasten voor gelimiteerde versies als statussymbool. Momenteel beperkt NBA Top Shot het aantal nieuwe registraties om het systeem stabiel te houden. Niettemin zijn dagelijkse handelsvolumes van enkele miljoenen US-dollars de norm.

Conclusie: NFT – gril of toekomstig model?

De NBA is een absolute pro als het gaat om zelfpromotie en is helemaal in de trend met NBA Top Shot NFT’s. Of de monetaire fascinatie van het nieuwe type ruilkaarten lang zal duren valt nog te bezien. NFT’s bieden in principe veel meer mogelijkheden dan NBA Top Shot waarneemt en kritisch is ook hoe de NBA de gebruikersrechten kunstmatig beperkt.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*