Digitaal vaccinatiebewijs in Duitsland – is IOTA aan boord?

In de EU en Duitsland zijn de voorbereidingen voor digitale vaccinatiebewijzen in volle gang tegen de achtergrond van de Coronapandemie. Berlijn heeft gekozen voor een oplossing waarbij waarschijnlijk ook IOTA betrokken is.

De Corona-pandemie beïnvloedt nog steeds het openbare leven wereldwijd, lockdowns zijn het nieuwe normaal geworden. Maar aangezien tegen Corona kan worden ingeënt, ontwaakt ook de hoop op een terugkeer naar de oude normaliteit. Een van de onderdelen daarvan zijn digitale vaccinatiebewijzen, die bijvoorbeeld reizen en deelname aan openbare evenementen kunnen vergemakkelijken. De EU streeft naar een uniforme oplossing en het ministerie van Volksgezondheid in Berlijn heeft de Duitse start-up Ubirch samen met IBM als dienstverlener gekozen, aldus Spiegel. Ubirch brengt blockchain-technologie naar de gezondheidszorg en is van plan die toe te passen op het digitale vaccinatiebewijs. Bij een proef met Corona-testcertificaten op Duitse luchthavens had Ubirch gegevens opgeslagen in onder meer IOTA’s Tanglenet.

Dus de IOTA gemeenschap puzzelt bijvoorbeeld op Reddit, hoe het nu zal zijn met de inentingspaspoorten van Ubirch. Betekent dit dat tot 80 miljoen Duitsers over IOTA zullen horen? Kan IOTA zo’n uithoudingsproef doorstaan en er bekendheid aan ontlenen? De vraag blijft voorlopig open, want er is tot nu toe geen officieel antwoord van de IOTA Foundation in Berlijn. Het enige dat bekend is over Ubirch is dat er vijf blockchains zullen worden gebruikt, en alleen Govdigital wordt bij naam genoemd. Een IOTA adres toegewezen aan Ubirch wordt slechts sporadisch gebruikt, maar dit sluit niet uit dat hier ook andere adressen beschikbaar zijn.

Corona als een test voor IOTA?

Degenen die bekend zijn met de IOTA Foundation weten: Als er een succesverhaal komt over het gebruik van Tanglenet voor digitale Corona proofs of concept, dan zal de IOTA Foundation dit zeker uitbuiten voor publiciteit. Beleggers zullen dan ook hopen op een positief momentum voor de prijscurve van IOTA. Er zijn momenteel echter geen betrouwbare feiten voor dergelijke scenario’s.

Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat IOTA nog steeds haar grote update Chrysalis in maart wil voltooien en daarmee de overstap naar een IOTA 1.5 wil voltooien. De omschakeling is technologisch uitdagend en de stabiliteit van IOTA 1.5 moet nog worden bewezen. In deze situatie is het misschien nog te vroeg voor Ubirch om IOTA volledig te omarmen. Maar pluspunten zoals de vrijwaring van kosten en de schaalbaarheid maken IOTA anders een goede kandidaat om gezondheidsgegevens op een fraudebestendige manier te beveiligen en ze via bijvoorbeeld QR-codes door gemachtigde personen te laten lezen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*