In de rechtszaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Ripple willen ook meer dan 6.000 beleggers die XRP bezitten hun stem laten horen. Zij vrezen dat anders met hun belangen geen rekening zal worden gehouden.
De Amerikaanse Securities and Exchange Commission klaagt het cryptobedrijf Ripple aan voor zo’n 1,3 miljard Amerikaanse dollar schadevergoeding vanwege de verkoop van XRP. De kern van de zaak is de vraag of XRP als een effect moet worden geclassificeerd en of de verkopen daarom aan goedkeuring hadden moeten worden onderworpen. Nu mengen ook particuliere investeerders zich in de procedure, vertegenwoordigd door investeerder en advocaat John Deaton. Hij schrijft aan de rechtbank in New York dat de investeerders wellicht andere belangen hebben dan Ripple en daarom als partij in de procedure moeten worden toegelaten. In een aanvullende brief beweert Deaton dat hij spreekt namens meer dan 6.000 bezorgde XRP-houders.
Een eerste verzoekschrift aan de rechtbank door Deaton in januari werd afgewezen. Ook daar drong hij aan op een juridisch onderscheid tussen beleggers die XRP rechtstreeks van Ripple kochten en beleggers die XRP kochten op secundaire markten zoals cryptobeurzen. Volgens Deaton had de aankondiging van de rechtszaak door de SEC voor Kerstmis de koers van XRP doen kelderen, met 15 miljard dollar aan verliezen tot gevolg. In feite daalde de prijs van XRP van $ 0,76 naar $ 0,18, maar is sindsdien weer gestabiliseerd rond de $ 0,50.
SEC vs. Ripple – geschil met symbolisch karakter
Ripple heeft geen commentaar gegeven op de inmenging van particuliere beleggers in de lopende XRP-procedure. Ripple verwerpt in het algemeen categorisch de beschuldigingen van de SEC en verwijst naar andere cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), die in de VS zonder goedkeuring verhandeld mogen worden. De omstandigheden zijn echter anders voor Ripple, zoals deskundigen opmerken. Institutionele verkopen door de emittent van XRP, Ripple, suggereren dat het waarschijnlijker is dat het als een effect zal functioneren.
Of beleggers nu zullen worden toegelaten tot de rechtszaak valt nog te bezien. Uit voorzorg eist Deaton dat een eventueel compensatiefonds van Ripple ook de koersverliezen compenseert. Het is vooralsnog onduidelijk of Deaton ook de SEC zelf aansprakelijk wil stellen. Tot dusver onderhandelen de SEC en Ripple schriftelijk, en is er nog geen inleidende hoorzitting gepland. In het brandpunt van de aanklacht staan ook Ripple CEO Brad Garlinghouse en mede-oprichter Chris Larsen, die zichzelf persoonlijk zouden hebben verrijkt met de verkoop van XRP voor miljoenen.
Conclusie: hangspel rond XRP
Alle partijen in de rechtszaak dringen aan op een snel proces. XRP is van de lijst van toonaangevende Amerikaanse cryptobeurzen geschrapt, en Deaton stelt dat Amerikaanse beleggers er momenteel een niet-verhandelbaar en dus waardeloos activum mee in handen hebben. Ripple, op zijn beurt, moet vrezen voor zijn toekomst met de mogelijke miljardenboetes. In New York hebben de SEC en de rechterlijke macht de reputatie hard op te treden tegen crypto-bedrijven om beleggers te beschermen. Procedures eindigen echter vaak in een minnelijke schikking – wat Ripple volgens informatie tot nu toe niet beoogt voor XRP.
Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.
Leave a Reply