De Bundesbank heeft met succes de uitgifte en verhandeling van staatsobligaties getest in een via blockchain georganiseerde omgeving. Wat is hier verrassend aan: Er werd afgezien van het gebruik van een e-euro.
In de EU is een digitale euro (e-euro) die onder de verantwoordelijkheid van de centrale bank valt, een belangrijk onderwerp, en de Europese Centrale Bank heeft hiervoor al een eigen website opgezet. Medio 2021 moet worden beslist of de ECB een mandaat krijgt voor de e-euro, en een dergelijk CBDC wordt al uitgebreid getest in eurolanden als Frankrijk en Estland. Waarnemers zijn verrast door de laatste zet van de Bundesbank in Frankfurt am Main: via een persbericht meldt de Bundesbank een geslaagde testrun voor de volledig digitale afhandeling van staatsobligaties – en benadrukt dat zij het daarbij zonder de e-euro zal stellen.
Volgens de Bundesbank is dit mogelijk gemaakt door een interface op te zetten tussen het conventionele betalingsverkeer en het centrale digitale kasboek (DLT). Op die manier wordt, wanneer effecten worden uitgegeven, gekocht en later ook op secundaire markten verhandeld, een “trigger” geactiveerd wanneer een betalingstransactie wordt bevestigd en de verandering van eigendom van de effecten vervolgens in de DLT wordt gedocumenteerd. Hoewel de staatsobligatie dus in kaart wordt gebracht als een token en dus blockchain-enabled is, blijft de monetaire waarde in euro’s in klassieke fiat. De Bundesbank ziet deze oplossing ook als voorbeeld voor het verdere gebruik van blockchain en DLT in interactie met de reële economie.
Maar wat de Bundesbank bevalt, verbaast de deskundigen. Zij interpreteren de aankondiging als een duidelijk tegenwicht tegen de plannen voor de e-euro die de ECB nastreeft. In het algemeen wordt de Bundesbank in de alliantie van de ECB beschouwd als een blokker voor een e-euro. Jens Weidmann, president van de Bundesbank, laat geen gelegenheid voorbijgaan om de zin en het doel van een e-euro in twijfel te trekken. Het laatste bezwaar dat van de Bundesbank circuleert is dat met de huidige negatieve rentetarieven een e-euro er automatisch toe zou leiden dat het spaargeld van de burgers zou krimpen. Hier zag de ECB zich gedwongen tot een verduidelijking: In een CBDC waarvoor zij verantwoordelijk is, zouden de particuliere tegoeden van de huishoudens niet worden beïnvloed door negatieve rentetarieven.
Conclusie: Zoekt Bundesbank ruzie met ECB over E-Euro?
De Bundesbank, geleid door Weidmann, mag dan stelling nemen tegen een e-euro met zijn steeds terugkerende zijsprongen – of zij haar zin zal krijgen is nogal twijfelachtig. De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz, de Deutsche Bank en de Duitse Vereniging van Banken hebben zich immers duidelijk uitgesproken vóór de e-euro, en onder de ECB-leden zijn de voorstanders van een CBDC al even duidelijk in de meerderheid. Een van hun belangrijkste argumenten: Als de ECB geen e-euro uitgeeft, loopt de eurozone het risico te worden overschaduwd door particuliere projecten zoals Facebook Diem (voorheen Libra). Dat een e-euro technologisch haalbaar is, werd onlangs aangetoond door de Duitse bank von der Heydt.
Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.
Leave a Reply