Wat is FLOW? Nadruk op NFT’s

Met FLOW zet het cryptobedrijf Dapper Labs een ecosysteem op via een eigen blockchain inclusief tokens, dat is toegesneden op het omgaan met NFT’s. We leggen de details uit.

Sinds de spectaculaire veiling van een digitaal kunstwerk voor de recordprijs van 69 miljoen Amerikaanse dollar, zijn NFT’s een hot topic in de crypto-industrie. Niet-fungibele tokens (NFT’s) zijn tokens die onverwoestbaar en uniek zijn – waardoor ze perfect zijn voor gebruik in games of de kunstmarkt, bijvoorbeeld. Het Amerikaanse bedrijf Dapper Labs geldt hier als een pionier; met het spel CryptoKitties waren zij eind 2017 vroeg met het uitbrengen van een populair spel met NFTS. Nu komt er met FLOW een nieuwe onderbouwing voor dergelijke projecten.

Dat komt omdat onder andere Dapper Labs CEO Roham Gharegozlou op Twitter uitlegt wat CryptoKitties en NFT’s heeft tegengehouden: Wanneer ze zich bevinden op de Ethereum (ETH) blockchain, zoals vaak het geval is, doden de hoge transacties de pret. Daarom heeft Dapper Labs zijn eigen blockchain genaamd FLOW opgezet voor zijn tweede grote spel, NBA Top Shots, en stelt het die oplossing open voor externe ontwikkelaars.

Achtergrond over FLOW

Het protocol van FLOW is gebaseerd op resource-efficiënte proof-of-stake, die snelle transacties tegen lage kosten mogelijk maakt, zelfs op grote schaal. FLOW splitst vier taken (verzamelen, verifiëren, uitvoeren, en consensus) die belangrijk zijn in NFT’s, waardoor de schaalbaarheid toeneemt. NBA Top Shots draait op FLOW, CryptoKitties verhuist van Ethereum naar FLOW, en projecten zoals een game over de Amerikaanse vechtsportcompetitie UFC of Dr. Seuss comics worden vanaf het begin ontwikkeld voor FLOW. VIV 3, een marktplaats die gespecialiseerd is in digitale kunst, gebruikt ook FLOW.

Het FLOW-token is in omloop sinds oktober 2020, maar FLOW verkocht voor zaaifinanciering is voorlopig geblokkeerd voor doorverkoop tot de herfst van 2021. Daarom worden alleen de FLOW die in de vrije handel circuleert, als premie verdeeld onder de knooppunten in de blockchain. Momenteel is FLOW alleen genoteerd op Huobi en Kraken en heeft een prijs rond de $30. Ter vergelijking: de verkoop in 2020 bracht 0,38 dollar per FLOW op.

Conclusie: Heeft FLOW het potentieel om de standaard voor NFT’s te worden?

Datadienst CoinMarketCap rangschikt FLOW momenteel 5e in de NFTs ruimte achter THETA, Chiliz (CHZ), Enjin Coin (EJN), en Decentraland (MANA). Hoeveel kapitaal is opgeslagen in NTF’s in het Ethereum (ETH) ecosysteem wordt niet apart bekendgemaakt. Chiliz richt zich op fans tokens zoals die van Manchester City, Decentraland is een soort kolonistenspel met NFT’s. THETA boort langzaam voor zichzelf NFT’s aan en is in de kern een platform voor videostreaming. Enjin lijkt het meest op FLOW in die zin dat het ook een ecosysteem opbouwt dat openstaat voor externe games.

Wat het marktoverzicht laat zien: Welk cryptoproject in de toekomst als winnaar uit de bus zal komen in de sector van de NFT’s (en gaming), moet nog worden beslist. In het voordeel van FLOW is het feit dat het de thuisbasis is van NBA Top Shots en CryptoKitties, twee populaire applicaties van Dapper Labs die de kracht van blockchain FLOW bewijzen met tienduizenden transacties per dag.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*