Uniswap (UNI) zal op 5 mei upgraden naar versie 3

Toonaangevende gedecentraliseerde cryptobeurs (DEX) Uniswap maakt zich op voor een grote update. Met versie 3 wil Uniswap (UNI) zijn centrale rol in de DeFi-sector versterken met slimme details.

Uniswap is onbetwist een van de belangrijkste DeFi platforms, met bijna $5 miljard aan ingelegd kapitaal en dagelijkse handelsvolumes van ongeveer $1 miljard. Zijn eigen token UNI bereikte gisteren een nieuw historisch hoogtepunt van iets meer dan 36 US dollar. De concurrentie is echter hevig in het DeFi-segment van de crypto-industrie en de successen van vandaag zijn geen garantie voor de toekomst. Uniswap moest dit nog maar een half jaar geleden leren, toen de plotseling opduikende concurrent SushiSwap het bedrijf dwong te innoveren. Uniswap wil niet opnieuw in de problemen komen en werkt daarom aan een upgrade van versie 2 van het protocol naar versie 3. Uniswap V3 zal volgens de officiële aankondiging in mei live gaan, en zal een aantal veelbelovende nieuwe ideeën implementeren.

Uniswap V3 – wat verandert er?

De belangrijkste verandering in Uniswap V3 zal zijn dat de regels efficiënter worden dan voorheen bij het creëren van liquiditeit. Tot nu toe moeten liquiditeitspools extreem hoge schommelingen van de beheerde cryptocurrencies afdekken, wat ertoe leidt dat grote delen van het ingelegde geld niet eens worden gebruikt in de dagelijkse gang van zaken. Met Uniswap V3 moet het mogelijk zijn een prijscorridor vast te stellen waarbij het ingebrachte kapitaal kan worden gebruikt. Uniswap gelooft dat dit de efficiëntie met een factor 4.000 kan verhogen.

De reorganisatie van het vergoedingenbeleid is ook gericht op een grotere efficiëntie: met drie verschillende vergoedingen in de toekomst wil Uniswap het voorheen uniforme vergoedingenstelsel reorganiseren en de vergoedingen nauwer aan het risico koppelen. Valutaparen met stablecoins zullen dan bijvoorbeeld lagere vergoedingen moeten betalen dan valutaparen die bestaan uit twee cryptocurrencies, die beide sterker fluctueren.

Het derde grote probleem bij de overgang naar Uniswap V3 heeft te maken met licenties. Tot nu toe was de code van Uniswap beschikbaar als open source, wat het verrassende succes van bijvoorbeeld SushiSwap in de eerste plaats mogelijk maakte. Om zichzelf tegen kopieën te beschermen, wil Uniswap de code van Version3 beschermen met een bedrijfslicentie en pas na twee jaar aan iedereen vrijgeven.

Uniswap V3 – het schema

De streefdatum voor de upgrade naar Uniswap V3 is 5 mei; de tests door externe beveiligingsbedrijven zijn reeds positief verlopen. Voor een openbaar Bug County programma wordt nog eens 500.000 US Dollar bonus verstrekt in de komende 30 dagen. Als Uniswap V3 werkt zoals verwacht, zou een extra module, Optimism genaamd, een paar weken later de huidige uitdagingen moeten oplossen. Optimism is ontworpen als een interne laag van Uniswap om capaciteitsproblemen op de blockchain van Ethereum en de sterke stijging van transactiekosten daar te helpen beperken. Met Optimism zou Uniswap V3 overschakelen op het enkel documenteren van zijn eigen mijlpalen op de Ethereum blockchain en de vele kleinere transacties intern afhandelen.

Kortom: UNI profiteert van de innovatie bij Uniswap.

Uniswap zelf geeft toe dat de komende grote update een complexe uitdaging is. Maar inhoudelijk is wat nu is aangekondigd volstrekt zinvol en, indien succesvol, lost het echte problemen op. De stijgende trend van UNI wordt dus verder ondersteund. Een belangrijke vraag voor Uniswap blijft echter: Met zijn wortels in het Ethereum (ETH) ecosysteem, was het goed voorbereid toen de DeFi boom op stoom kwam in de zomer van 2020. Sindsdien is echter een directe concurrent, PancakeSwap, opgedoken die qua liquiditeit en handelsvolume in de buurt komt van Uniswap. PancakeSwap vertrouwt op de Binance Smart Chain in plaats van de Ethereum Blockchain.

Deze oplossing heeft het potentieel om Uniswap en andere Ethereum-gebaseerde DeFi projecten te overtreffen, naar de mening van veel experts, om technologische redenen en de marktmacht van Binance. Zij zullen de voorbereidingen voor Uniswap V3 met grote belangstelling volgen en zijn waarschijnlijk al bezig om de toekomstige pluspunten van UNI en Uniswap zelf op elegante wijze te kopiëren – want met Uniswap V3 is alleen de code beschermd, niet het concept.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*