Ripple beveelt XRP aan als brug tussen digitale munteenheden van overheden

Door centrale banken gesteunde digitale valuta’s (CBDC’s) bevinden zich wereldwijd in de ontwikkelingsfase. Ripple gelooft dat deze CBDC’s niet voorbereid zijn op internationale financiële transfers en stelt XRP voor als oplossing.

Er zit momenteel weinig beweging in de juridische strijd tussen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en Ripple over XRP. Parallel daaraan probeert Ripple zich met XRP weer constructief in het gesprek te mengen en heeft het een whitepaper gepubliceerd over de “toekomst van CBDC’s”. CBDC is de afkorting voor Central Bank Digital Currency. In de EU is Frankrijk bijvoorbeeld een groot voorstander van een e-euro en is het al bezig met tests. Ripple ziet deze trend naar CBDC’s als een kans om centrale banken aan te spreken met een position paper en te wijzen op voorspelbare zwakheden in eerdere concepten voor dergelijke door de staat gesteunde digitale munten. Drie punten die Ripple daarbij benadrukt:

1. centrale banken zijn wellicht niet bereid om plotseling taken op zich te nemen zoals identiteitscontroles van burgers (KYC) en antiwitwasmaatregelen.

2. Volgens Ripple hebben de bekende plannen voor CBDC’s een nationale reikwijdte en wordt in de respectieve nationale e-currencies nauwelijks rekening gehouden met de behoefte aan grensoverschrijdende geldoverdrachten.

3. ook bestaat het risico dat CBDC’s onderschatten dat zij banden nodig hebben met financiële dienstverleners die niet tot de traditionele banksector behoren, willen zij succesvol zijn.

Het is dan ook geen verrassing dat Ripple besluit om zijn eigen netwerk en XRP aan te prijzen. Daarmee positioneert Ripple zichzelf en XRP als neutraal en in de praktijk bewezen. Met andere woorden, wat Ripple oorspronkelijk voor ogen had met XRP voor de internationale financiële transacties van commerciële banken, moet het nu zijn verdiensten bewijzen op het niveau van centrale banken. Enkele weken geleden had Ripple al gemeld te werken aan een proefversie van zijn XRP-portemonnee, die ook voldoet aan de eisen van CBDC’s.

Ripple en XRP met kansen bij CBDC’s?

Ondanks het hernieuwde optimisme van Ripple, is het moeilijk voor te stellen dat de machtige centrale banken zich zullen laten overhalen door het duwtje in de rug. Een belangrijke reden hiervoor is dat de centrale banken van de leidende economieën reeds sedert 1930 een orgaan hebben opgericht, de Bank voor Internationale Betalingen (BIB), waarin zij het internationale geldverkeer bespreken en regels opstellen. De BIB is in Zwitserland al bezig met de ontwikkeling van CBDC’s, waarbij expliciet aandacht wordt besteed aan grensoverschrijdende bruikbaarheid. China, dat haast zou kunnen maken met de invoering van een e-yuan, is lid van de BIB via zijn People’s Bank. Een ander argument tegen XRP als een brugvaluta is dat XRP in deze hoedanigheid nooit echt is aangeslagen in de particuliere banksector.

Conclusie: Ripple’s probleem blijft de SEC.

Hoewel sommige van de gedachten in Ripple’s whitepaper tot nadenken stemmen, is het onwaarschijnlijk dat dit duwtje in de rug een uitweg biedt uit de juridische pickle over XRP. Schadeclaims tegen Ripple over XRP bedragen meer dan miljarden, en details over het zakelijk gedrag van Ripple en zijn senior leiderschap drukken op zijn imago. Zolang Ripple dus buiten de VS in de schijnwerpers staat vanwege vermeende illegale handel bij de verkoop van XRP, zal het bedrijf er waarschijnlijk niet in slagen om zichzelf op andere gebieden opnieuw uit te vinden.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*